1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. 2021 124 One Motion Grip besturing van de nieuwe bZ4X

Toyota bZ4X met elektronische besturing

One Motion Grip-systeem biedt meerdere voordelen
Toyota presenteert zijn eerste batterij-elektrische SUV, de Toyota bZ4X. Het is het eerste Toyota model dat specifiek ontworpen is voor batterij-elektrische aandrijving. Toyota introduceert met de bZ4X ook het One Motion Grip-systeem – elektronische besturing van de auto. Het systeem zorgt behalve voor meer rijcomfort ook voor meer binnenruimte en daarmee een betere zitpositie en een gemakkelijkere instap.
  • Steer-by-wire

    One Motion Grip in de Toyota bZ4X is een nieuw steer-by-wire-systeem*. Dat houdt in dat er géén mechanische verbinding is tussen het stuur en de voorwielen. De voorwielen worden namelijk elektronisch bestuurd, op basis van de gebruikelijke input van de bestuurder. One Motion Grip is een ruimtebesparend systeem, daardoor biedt de Toyota bZ4X niet alleen meer rijcomfort, maar ook meer beenruimte en een betere zitpositie voor bestuurder en voorpassagier. Bovendien kunnen zij gemakkelijker in- en uitstappen.

Géén traditioneel stuur

Toyota heeft het traditionele stuurwiel vervangen door de zogenoemde One Motion Grip-control. Daarmee is het besturen van de bZ4X gemakkelijker en hoeft de bestuurder in scherpe bochten niet meer ‘over te pakken’. Het zogenoemde ‘full-lock’ – volledig naar uiterst links of uiterst recht sturen – is mogelijk met een draai van slechts 150 graden, ofwel nog geen halve slag van het stuurwiel.

bZ is ‘beyond Zero’

De bZ4X is de eerste van een reeks toekomstige batterij-elektrische auto’s van Toyota. De letters bZ in de typenamen van die modellen staan voor ‘Beyond Zero’Opens in new window. Dat betekent dat Toyota verder gaat dan nul emissie. Nul emissie is slechts een deel van de ambitie van Toyota. Toyota wil nog betere mobiliteit voor iedereen bieden, met producten en diensten die het rijplezier verhogen, veiligheid bieden aan alle verkeersdeelnemers en helpen de samenleving wereldwijd te verbeteren.

Disclaimer

* Vanaf 2023 beschikbaar