1. Ontdek Toyota
  2. Nieuws
  3. Deskundig advies: goed voorbereid de winter in

Tips van de Toyota dealer

Goed voorbereid de winter tegemoet
Voordat de winter zijn intrede doet, is het fijn om als automobilist goed voorbereid te zijn. Hoe zorg je ervoor dat alle essentiële onderdelen en functies van je auto tiptop in orde blijven? Wat kun je daarbij zelf doen? En welke accessoires zijn daarbij onmisbaar in herfst en winter? Vestigingsmanager Dirk-Thijs Helmond en manager klantrelaties Anneke de Groot van Toyota Helmond in Culemborg geven deskundig advies.

Met de winter in aantocht, welk advies geven jullie aan autobezitters?

Anneke: “Als eerste adviseren we om jaarlijks een wintercheck te laten uitvoeren. Daarbij controleren we onder meer of alle vloeistoffen van je auto op peil zijn, of de banden in goede staat verkeren en of alle verlichting goed werkt.”

Dirk-Thijs: “Zo’n wintercheck bij je Toyota dealer is heel belangrijk met de winter op komst. Daarbij worden 18 essentiële onderdelen van je auto uitvoerig gecontroleerd. Met zo’n wintercheck ben je al voor 90 procent voorbereid.” 

Wat kun je als autobezitter nog meer zelf doen?

Anneke: “Een goed begin is om minstens twee keer per jaar de binnenkant van je autoruiten goed schoon te poetsen. Vette ruiten beslaan namelijk veel makkelijker. Wist je dat de airco er drie tot vier keer langer over doet om vette ruiten schoon te blazen? Zelfs met een dure bril op sterkte kijk je daar niet snel doorheen. En met wat schoonmaakmiddel, een keukenrol of microvezeldoekje is schoonmaken een koud kunstje.”

Wat zijn de voordelen van een wielenwissel boven een bandenwissel?

“Veel klanten kiezen voor lichtmetalen velgen omdat ze die mooi vinden staan onder hun auto. Die blinkende wielen kunnen in de wintermaanden echter worden aangetast door bijvoorbeeld vocht, vuil en strooizout. Autobezitters kiezen daarom vaak voor een set lichtmetalen velgen met zomerbanden in de warme maanden. Vervolgens wisselen ze ‘s winters naar een tweede set lichtmetalen velgen met winterbanden, of naar een set robuuste stalen velgen met winterbanden. Wellicht staat dat laatste wat minder fraai, maar zo houdt je je mooie lichtmetalen zomervelgen wel langer in topconditie.”

Voor welke misser willen jullie autobezitters behoeden?

Anneke: “Koop een degelijke ijskrabber. IJskrabbers van slechte kwaliteit breken af en die scherpe randjes kunnen voor krasjes zorgen. Het vervelende is dat je dat vaak pas echt gaat zien wanneer de zon weer gaat schijnen. Zorg ervoor dat je alle ruiten ijsvrij maakt, zodat je rondom goed zicht hebt.”

Dirk-Thijs: “Ga je op wintersport? Check goed of je de juiste sneeuwkettingen hebt, voor op jouw auto. Mocht je eens willen oefenen bij het omleggen van sneeuwkettingen, we geven je graag advies.”

Wat is een veelgemaakte fout door autobezitters?

Dirk-Thijs: “Voldoende ruitenwisservloeistof is belangrijk, maar soms kiest men het goedkoopste merk. Sommige ruitensproeierpompjes kunnen daar slecht tegen en gaan dan kapot. Dan wordt goedkoop toch duurkoop.”

Anneke: “Heeft het gesneeuwd of geijzeld? Wacht dan niet te lang en rij je auto door de wasstraat. Kies voor een wasprogramma waarbij ook de onderkant van de auto gereinigd wordt. Zo voorkom je dat pekel de kans krijgt om lak, ijzer en aluminium aan te tasten en hou je je auto langer in topconditie.”

Wat kun je doen om je verlichting op orde te houden?

Dirk-Thijs: “Het komt voor dat koplampen na verloop van tijd dof worden. Het kunststof verweert en verkleurt nou eenmaal. Bezoek dan je Toyota dealer en laat de koplampen polijsten. Veel meer dan een tijdelijke oplossing is dat echter niet; vaak zijn de koplampen na een jaar weer dof. Vervangen is dan de beste oplossing. Omdat in de winter goed licht en goed zicht extra belangrijk is, controleren we tijdens de wintercheck altijd de werking en afstelling van de verlichting. Dan weet je dat het goed zit.”

Gepubliceerd 18 oktober 2022