Toyota ontwikkelt draagbare waterstof-opslagcapsule

Deze waterstofcapsule biedt oplossing bij diverse behoeften naar energie
Toyota en dochteronderneming Woven Planet hebben een werkend prototype van een handzame draagbare waterstof-opslagcapsule ontwikkeld. Dit ontwerp gaat in de toekomst het dagelijkse transport en de toevoer van waterstofenergie vergemakkelijken om verschillende toepassingen van energie te voorzien. Toyota en Woven Planet zullen tests uitvoeren op verschillende plaatsen, waaronder Woven City, een slimme stad die momenteel gebouwd wordt in Susono, Japan.
  • Voordelen van waterstof

    Toyota en Woven Planet onderzoeken een aantal haalbare wegen naar een CO2-neutrale samenleving. Beide partijen zien waterstof als een van de veelbelovende oplossingen om dit te realiseren. Waterstof heeft belangrijke voordelen. Zo wordt bij het gebruik ervan geen CO2 uitgestoten. Bovendien kan waterstof geproduceerd worden met hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon, aardwarmte en biomassa. Op die manier blijft de CO2-uitstoot tijdens het productieproces beperkt. Waterstof kan gebruikt worden om elektriciteit op te wekken in brandstofcelsystemen en dient ook als verbrandingsbrandstof.

Volledige keten op basis van waterstof

Samen met ENEOS Corporation (de nummer één oliemaatschappij in Japan) werken Toyota en Woven Planet aan de opbouw van een volledige keten op basis van waterstof. Deze keten omvat de productie, het transport en het dagelijks gebruik van waterstof. Het testen hiervan is vooral gericht op het voldoen aan de energiebehoeften van de inwoners van Woven City en de omwonenden van deze stad van de toekomst.

Voordelen van waterstof-opslagcapsules

De handzame en betaalbare waterstof-opslagcapsules maken het mogelijk om waterstof naar mensen te brengen, ongeacht waar ze wonen, werken en leven. Zonder daarbij gebruik te hoeven maken van leidingen. De opslagcapsules zijn met een lengte van 400 mm, een diameter van 180 mm en een gewicht van 5 kg heel compact. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te verwisselen en snel op te laden. De capsules zijn daarmee perfect voor gebieden waar de toegang tot elektriciteit beperkt is. Bovendien leent de snelle inzetbaarheid zich uitstekend in geval van rampen.

Wat is de volgende stap?

Op dit moment wordt waterstof vooral geproduceerd uit fossiele brandstoffen en gebruikt voor industriële doeleinden zoals de productie van meststoffen en de verwerking van petroleum. Naar verwachting kan waterstof in de toekomst met minder CO2-uitstoot geproduceerd worden en nog breder ingezet worden. Voordat waterstof als energiebron in het dagelijks leven toegepast kan worden, moet de technologie echter aan andere veiligheidsnormen voldoen en aangepast zijn aan nieuwe omgevingen. De Japanse regering zet haast achter een snelle veilige invoering van waterstof en Toyota en zijn partners zijn enthousiast om hieraan mee te werken.

Woven City

Toyota heeft als doel waterstof veilig, gemakkelijk en betaalbaar te maken. Dat kan door een onderliggende toeleveringsketen op te zetten. In Woven City wordt een reeks energietoepassingen onderzocht en getest, met onder meer het gebruik van de waterstof-opslagcapsules bij mobiliteit en huishoudelijke toepassingen. Samen met uitvinders en de mensen die in en rond Woven City wonen, zal Toyota de mobiliteit in de loop van de tijd blijven verbeteren door steeds meer praktische toepassingen voor de opslagcapsules te onderzoeken en te ontwikkelen.

CO2-vrije maatschappij

Het uiteindelijke doel van dit project is het verwezenlijken van een CO2-vrije maatschappij waarin iedereen toegang heeft tot schone energie, te beginnen in Japan en vervolgens de hele wereld. Toyota en Woven Planet gebruiken de resultaten uit de praktijk in en rond Woven City om schone waterstofenergie in het dagelijkse leven toe te passen. Deze reallife ervaringen moeten duidelijk maken hoe waterstof het best kan worden omgevormd tot een vertrouwde, goed gebruikte en geliefde vorm van een CO2-neutrale energiebron.