Fleur Jong nieuwe ambassadeur Toyota

“Geloven in je eigen kwaliteiten”
Meervoudig kampioen Fleur Jong – de nieuwe ambassadeur van Toyota – bewijst dat je met een gezonde dosis zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen de top kan bereiken. Een handicap hoeft geen beperking te zijn. Afgelopen seizoen werd ze bij het WK para-atletiek in Parijs wereldkampioen op de 100 meter sprint en bij het verspringen. Nog nooit liep er iemand harder, en sprong er iemand verder op blades.

Start your impossible

Voor Toyota gaat mobiliteit verder dan auto’s. Het gaat ook om het aangaan van uitdagingen en het waarmaken van dromen en dat bewijzen onze ambassadeurs met hun verhalen. Ze zijn het voorbeeld van Start Your Impossible zoals paralympiër Fleur Jong, de nieuwe ambassadeur van Toyota. “Ik denk dan vooral aan het durven beginnen aan iets waarvan je van tevoren nooit zou denken dat het mogelijk is. Je moet je dromen najagen en vooral: nooit opgeven. Heel veel mensen denken dat iets misschien onmogelijk lijkt. Maar hoe weet je dat? Eerst maar eens beginnen, pas daarna weet je het antwoord.”

Nederlandse atlete

Fleur Jong groeide dankzij haar doorzettingsvermogen uit tot een Nederlandse atlete die paralympisch kampioen verspringen werd en recent ook tweevoudig wereldkampioen werd bij het verspringen en de 100 meter sprint. Ze won op blades al vijf gouden medailles op Europese en mondiale toernooien, waaronder gouden plakken tijdens de WK para-atletiek 2023 in Parijs. Fleur Jong nam afgelopen september als allereerste paralympier ooit deel aan het valide veld bij het verspringen bij de Diamond League in Brussel. Ze sprong met 6,74 meter, even ver als de Wereldkampioene Ivana Vuleta, en het verste dat iemand op blades ooit gesprongen heeft. Daarnaast liep ze afgelopen jaar in Notwill een nieuw wereldrecord op de 100 meter in een tijd van 12,40 seconden.

Paralympische Spelen

Ze is met atletiek in aanraking gekomen dankzij deelname aan een paralympische talentendag, omdat zij na het verlies van haar benen op zoek was naar een nieuwe sport. “Mijn carrière is pas echt heel goed begonnen en van structureel hoger niveau geworden sinds 2019. In de jaren daarvoor heb ik ook wel de Paralympische Spelen gehaald en 1 keer een WK-medaille behaald, maar daarbij had ik ook enorm veel mazzel. Ik had gelukkig een vliegende start van mijn carrière, maar een vliegende start is absoluut geen garantie tot succes. Daarbij komt veel trainen kijken.”

Sporten met prothese

“Als je een prothese of handicap hebt, dan is atletiek de perfecte sport. Het draait daarbij om persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke verbeteringen en persoonlijke records. Atletiek is heel meetbaar. Hoe ver spring je? Hoe hard loop je? Hoe ver gooi je? Dan is het heel motiverend als je iedere keer vooruitgang maakt. Dat maakt het sporten leuk en krijg je steeds meer voldoening. “

Bacteriële infectie

“In 2012 kreeg ik een bacterie in mijn bloed met als gevolg dat mijn bloed niet goed naar mijn benen en armen stroomde. Het leek eerst op een griepje, maar al snel werd ik veel zieker. De huisarts kwam erbij en die zag dat er iets meer aan de hand was. In het ziekenhuis werd ik direct door de molen gehaald om te achterhalen wat er aan de hand was. Ik was toen overigens al buiten bewustzijn omdat mijn lijf in shocktoestand was geraakt. Ik lag ongeveer drie weken in coma.”

Aansterken en gezond worden

“Door deze bacteriële infectie waren amputaties van mijn onderbenen en vingerkootjes noodzakelijk. Dat kon overigens pas later, toen ik weer wat fitter was. Je moet namelijk eerst weer een beetje aansterken en gezond worden. Ik liet mij er niet door uit het veld slaan. De motivatie is er altijd al geweest. Ik was altijd al fanatiek, of dat nu met sport of een potje Monopoly is.”

Betrokkenheid en geduld

“Sowieso ben ik fanatiek, maar ik kan ook heel precies zijn. Als ik iets voor elkaar wil krijgen, dan wil ik graag van begin tot eind betrokken zijn, alles goed kunnen volgen, begrijpen en uitvoeren. Dat is niet alleen bij een studie zo, maar ook met 100 meter sprinten of verspringen. Ik weet heel goed wat ik wil bereiken en hoe iets moet voelen. Geduldig ben ik ook, want je wordt maar langzaam elke keer weer een stukje beter.”

De top bereiken

“Het belangrijkste is dat je echt gelooft in je eigen kwaliteiten. Als je daar niet tot in het diepste van je zijn van overtuigd bent, bijvoorbeeld wanneer de druk het hoogst is in de finales, dan zal je daar altijd onder lijden. Geloof in jezelf en ga uit van je eigen kunnen, dan kun je ook presteren zoals je voor ogen hebt. At ease zijn met jezelf is ook belangrijk. Daarnaast helpt een gezonde dosis zelfvertrouwen. Als je het zelf niet gelooft, waarom zou iemand anders het dan wel geloven?”

Het gevoel bij winnen medaille

“Het winnen van een medaille is een soort ontlading, een vorm van ultieme blijdschap wanneer je weet dat het gelukt is. Die momenten zijn heel intens, maar tegelijkertijd ook kort. Vooral de echte intense beleving en emotie waarbij je even niet weet wat je met jezelf aan moet, duurt maar heel kort. Daarna volgt vooral blijdschap, want daarna kun je het vieren met je coach, familie en je vrienden. Als je op de baan de uitslag ziet, dan ben je in principe alleen. Huilen, schreeuwen, alles komt er dan uit.”

Ambities voor de toekomst

“Op korte termijn wil ik graag deelnemen aan mijn 5e WK en de Paralympische Spelen in 2024. Ik wil dolgraag mijn titels verdedigen maar ook uitbreiden. Ik hoop ook dat ik in 2028 kan deelnemen aan de Paralympische Zomerspelen in Los Angeles, zodat ik een lange atletiekcarrière kan hebben. Ik hoop dat me dat gegund is. Ik wil ook vooral laten zien hoe leuk atletiek is. Het is de sport der sporten.”

Levensles voor anderen

“De uitspraak ‘Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ mag wat mij betreft wel op een tegeltje. Verder hoop ik dat ik een inspiratie kan zijn voor je persoonlijke ‘start your impossible’. Probeer je ambities na te jagen en laat zien wat je in huis hebt. Iedereen heeft zo zijn uitdagingen in zijn leven, maar dat hoeft je niet te weerhouden van het realiseren van je dromen. Ik hoop dat mijn prestaties andere mensen inspireren.”

Vrije tijd

“Uiteindelijk kan je vier á vijf uur op een dag trainen. Er blijven dan genoeg andere uren over, maar die uren breng je weer door bij de medische staf, een bezoek aan de fysio en je zorgt dat je mentaal en fysiek fit blijft. Omdat ik vaak op pad ben, kan ik thuis zijn enorm waarderen. Even niets moeten is ook wel lekker. Er is dan tijd voor een lekkere lunch of eten op het strand met vrienden. Dat zijn een beetje mijn vrijetijdsbestedingen.”

Trainingsschema

“Ik train zes dagen per week, 1 dag in de week vrij. Ik train dan vier dagen twee keer per dag en twee dagen een keer. Dan kom je uit op een totaal van tien trainingen. Als er een toernooi komt, neemt de intensiteit van trainingen af omdat je dan meer uitgerust moet zijn. De kwaliteit van de trainingen gaat dan omhoog, maar de kwantiteit neemt juist af. Alles moet dan meteen goed, hard en ver zijn. Zo haal je de beste resultaten.”

Toyota bZ4X

“Ik heb het genoegen om te rijden in een elektrische Toyota bZ4X, een zwarte. Ik vind hem heel sportief. Hij heeft de looks van een auto die ook de toekomst representeert. Hij ziet er supersonisch en strak uit. Daarnaast is hij bijzonder praktisch en heb ik veel ruimte voor al mijn sportspullen, zoals mijn blades.”

Aanpassingen

“Weinig mensen realiseren zich dat je uitstekend kunt rijden met een prothese, als je er maar voldoende controle over hebt. Ik heb ook gewoon mijn schakelrijbewijs, hoewel de instanties dat eerst niet wilden. Daar was ik het niet mee eens en ik heb laten zien dat als je een prothese hebt, je gewoon een normaal rijbewijs kunt halen. Je hebt niet allerlei aanpassingen nodig. Gewoon eerst proberen en jezelf niets laten aanpraten. Geloof in je eigen kunnen. Ik vind het rijden in de Toyota bZ4X heerlijk. Hij stuurt heel erg goed. Aanpassingen waren ook niet nodig.”