1. Ontdek Toyota
 2. Nieuws
 3. Eerste auto kopen: onze tips

Eerste auto kopen: onze tips

Handige tips voor een vliegende start
Het moment is daar: je bent van plan om je eerste auto te kopen. Een spannende stap, vol keuzes en belangrijke aandachtspunten. En waar begin je? Geen zorgen, wij geven je handige tips en adviezen zodat jij goed voorbereid je eerste auto kunt kopen. 

Een nieuwe eerste auto kopen

Kies je voor een gloednieuwe auto dan kun je profiteren van veel voordelen. Overweeg private lease of een financiering om zo je spaargeld voor andere zaken te kunnen gebruiken. Met private lease betaal je een vast maandbedrag dat onderhoud, verzekering en belasting dekt, wat voor voorspelbare uitgaven zorgt. Met financiering spreidt je de aanschafkosten over een langere periode, zodat je niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen. Beide opties maken het mogelijk om zorgeloos in een gloednieuwe Toyota te rijden.

Een occasion als eerste auto

De andere optie is het kopen van een occasion als eerste auto. Dan betaal je het aanschafbedrag van een tweedehandsauto doorgaans in één keer, maar het is ook mogelijk om een occasion te private leasen of te financieren. Op die manier betaal je maandelijks een vast bedrag over een periode die je zelf hebt gekozen. Het kiezen voor een occasion als eerste auto heeft als grote voordeel dat de prijs simpelweg lager ligt dan bij een nieuwe auto. Het ‘nadeel’ is dat de vorige eigenaar de uitrusting heeft samengesteld en jij daar geen invloed meer op hebt. 

Welke auto als eerste auto?

Bij het kiezen van je eerste auto is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Denk aan je budget, je rijervaring, je behoeften en je persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen zijn compacte auto's met een betrouwbare reputatie en lage onderhoudskosten, zoals de Toyota Aygo en Toyota Yaris, populaire keuzes. Bovendien is het fijn als een eerste auto zuinig is en ook een schade niet in de papieren loopt. Je bent immers beginnend bestuurder en je bent echt niet de eerste die een paaltje of een stoeprandje over het hoofd ziet.
Bekijk Aygo occasions (Opens in new window) Bekijk Yaris occasions (Opens in new window)

Welke kosten bij een eerste auto?

Het bezit van een auto kost ook geld:

 • Verzekering: De verzekeringspremie varieert op basis van dekking, je leeftijd, schadevrije jaren, adres, aantal kilometers per jaar, hoogte van het eigen risico en het type auto.
 • Belasting: De hoogte van de wegenbelasting varieert per provincie en het gewicht van je auto.
 • Onderhoud: Is nodig om je auto in goede staat te houden.
 • APK: Periodieke keuring om te kijken of jouw auto nog wel voldoet aan verkeersveiligheid, milieu en registratie.
 • Brandstof: De kosten van brandstof zijn afhankelijk van het verbruik van je auto en je rijgedrag.

Let hier goed op!

Check bij het kopen van een eerste auto – en iedere tweedehandsauto – in elk geval of de kilometerstand klopt. Een Nationale Auto Pas (NAP) helpt daarbij. Je ziet zo of de kilometerstand logisch te verklaren is. Een NAP toont de kilometerstanden die bij onderhoud en APK zijn doorgegeven aan de RDW. In Nederland geleverde auto’s hebben altijd een NAP. Een geïmporteerde auto kan ook een NAP hebben, maar daarin staan alleen de in Nederland geregistreerde standen. Veel slijtage aan het interieur met een lage kilometerstand kan verdacht zijn. Bekijk ook altijd aandachtig de onderhoudshistorie.

Tips voor het kopen van een eerste auto

 1. Budget: Bepaal hoeveel je wil uitgeven aan zowel de aankoop van de auto als aan verzekering, belasting en onderhoud.
 2. Onderzoeken: Vergelijk verschillende modellen, lees reviews en vraag advies aan vrienden of familieleden.
 3. Proefrit: Test verschillende auto's om een gevoel te krijgen van rijgedrag, comfort en prestaties. Neem altijd iemand mee voor een extra paar ogen.
 4. Controleer de staat: Laat een aankoopkeuring uitvoeren door een ervaren monteur om verborgen gebreken op te sporen.
 5. Onderhandel: Onderhandel over de prijs. Vraag eventueel naar extra's zoals garantie of een gratis onderhoudsbeurt.

Klaar om op weg te gaan

Of je nu op zoek bent naar een betrouwbare occasion of een gloednieuw model om je eerste rijervaring mee te beginnen, hopelijk hebben onze tips je op weg geholpen. Met de juiste kennis en voorbereiding ben je klaar om de weg op te gaan en te genieten van de vrijheid en onafhankelijkheid die een eigen auto met zich meebrengt. Veel succes met het vinden van jouw perfecte eerste auto en rij veilig!