1. Elektrisch rijden
 2. Hybride elektrisch
 3. Verbruik

Verbruik hybride auto's

Hoe zuinig zijn hybride auto's?
Bij hybride auto’s werken een benzine- en elektromotor naadloos samen. De elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor zodat er minder brandstof wordt verbruikt. Daarmee rijd je veel zuiniger dan alleen op benzine of diesel. Met een Toyota Hybrid kan je op elektrische energie optrekken en tot wel 125 km/u volledig elektrisch rijden. Dat betekent minder brandstofverbruik, minder schadelijke emissies uit de uitlaat en vrijwel geruisloos rijcomfort.

Wat is een hybride auto en hoe werkt het?

Hybride motoren zijn er in meerdere varianten, maar bij alle hybride auto’s werken een benzine- en elektromotor(en) naadloos samen. Een Mild Hybrid kan zijn elektromotor(en) alleen gebruiken om de verbrandingsmotor tijdens het rijden te ondersteunen. De elektromotor kan de auto dus niet zelfstandig aandrijven.

Vergeleken met Mild Hybrids heeft de Full Hybrid technologie als belangrijkste voordeel dat de elektromotor volledig onafhankelijk kan functioneren. Dat betekent dat je in een Full- of zelfopladende Hybrid ongeveer de helft van je ritten volledig op elektrische energie kan rijden, tot een snelheid van 125 km/u. Bij hogere snelheden, of bijvoorbeeld tijdens het inhalen op de snelweg, werken de benzinemotor en elektromotor samen om je extra motorvermogen te geven.

In vergelijking met de volledig zelfopladende full hybride auto maakt een plug-in hybride gebruik van een stekker waarmee deze opgeladen kan worden. Een plug-in hybride auto combineert de bewezen sterke punten van geavanceerde hybride technologie met de praktische voordelen van volledig elektrisch rijden met een nog ruimere actieradius. Zo rij je korte afstanden volledig elektrisch en dus emissievrij, terwijl je voor langere afstanden kunt vertrouwen op de efficiënte hybride technologie.

 • Actieradius van een hybride auto

  De actieradius van een hybride auto is per auto verschillend. Door de ondersteuning van de elektromotor wordt de actieradius verruimd in tegenstelling tot enkel benzine of dieselmotor. Elke hybride auto van Toyota laadt zichzelf tijdens het rijden op. Dat is te danken aan het regeneratieve remsysteem, dat tijdens het remmen elektriciteit produceert, die vervolgens wordt opgeslagen in de accu. Zo kan de Toyota RAV4 Plug-in Hybrid meer dan 65 kilometer volledig elektrisch rijden. Meer dan voldoende voor het gemiddelde dagelijkse woon-werkverkeer in Europa van 50 kilometer.* (*Afhankelijk van laadniveau accu en rijomstandigheden).
   

Werkelijk verbruik van een hybride auto

De hybrides van Toyota zijn de zuinigste auto's in hun klasse. En wist je dat voor korte ritjes met lagere snelheden of in langzaam rijdend verkeer een Toyota Hybrid zelfs helemaal geen brandstof verbruikt? Dit komt omdat de auto waar mogelijk alleen gebruik maakt van de elektromotor en Hybrid accu. Het werkelijke verbruik van een hybride auto ligt sterk aan hoe je deze gebruikt.

Neem de Toyota Prius als voorbeeld; deze heeft een fabrieksopgave van 4.2 l/100 km. In werkelijkheid kan dit oplopen naar 6 l/100 km door een intensievere rijstijl. Zo rijd je op de snelweg met veel hogere snelheden en maak je meer gebruik van fossiele brandstof. Hierdoor behaal je niet het laagst opgegeven verbruik. Ook door bijvoorbeeld veel te remmen en vervolgens weer op te trekken verbruik je meer. Een voordeel is dat een hybride auto van Toyota een automatische versnellingsbak heeft, die altijd de juiste versnelling kiest voor het laagst mogelijke verbruik.

 • Yaris Hybride zuinigste in de praktijk

  Toyota komt als grote winnaar uit de bus in een uitgebreid onderzoek van de ANWB en Natuur en Milieu waarbij werd gekeken naar het praktijkverbruik van auto’s. In de categorie ‘Klein Benzine’ is de Toyota Yaris Full Hybrid de zuinigste van allemaal.

Wat verbruikt een hybride auto op de snelweg

Hybrid auto's van Toyota beschikken over twee krachtbronnen die onafhankelijk van elkaar werken: een conventionele benzinemotor en een elektromotor. Bij hogere snelheden, bijvoorbeeld tijdens het inhalen op de snelweg, werken beide krachtbronnen samen om je extra vermogen te geven. Bij deze snelheden is niet alleen de efficiency van de benzinemotor optimaal, je bent ook verzekerd van een aangenaam stille en comfortabele rijervaring.
 • Hybride auto met de grootste actieradius

  Het verhaal van de Prius begon in 1997. De eerste hybride auto voor het grote publiek verleende een nieuwe dimensie aan autorijden. De Toyota Prius Hybrid is de zuinigste Toyota Hybrid met een imposante actieradius en een indrukwekkend laag brandstofverbruik van maar 4.2 liter per 100 km. Een auto die hybride technologie meer dan twintig jaar geleden definieerde, en nu nog bepaalt.