Ranomi Kromowidjojo

Er zijn meerdere wegen die leiden naar succes

Zwemster Ranomi Kromowidjojo gaat vanaf haar jonge jaren al voor de medailles. Ze is drievoudig olympisch kampioen, meervoudig Europees kampioen en meervoudig wereldkampioen.

Wat betekent Start Your Impossible voor jou?

“Start Your Impossible betekent voor mij grenzeloos denken en doen. Iets wat op het eerste moment misschien echt onmogelijk lijkt, omzetten naar een doel, met een plan. En dan stap voor stap ernaartoe werken. Vooral stappen blijven zetten, in beweging blijven en grenzen verleggen!”

/
Ranomi laat zien dat niets onmogelijk is:
/
Hoe het begon

Ranomi is letterlijk opgegroeid met zwemmen, “Zag ik als peuter ergens water? Dan sprong ik erin”, lacht ze. Geen wonder dat haar moeder haar zo snel mogelijk op zwemles wilde hebben. “Op m’n vierde had ik A en B en sinds m’n achtste zwem ik wedstrijden. Het plezier zat er al vroeg in.” En dat Ranomi barst van het talent, werd al snel duidelijk. Op haar tiende zwom zij al haar eerste Nederlandse (leeftijds)record op de 50 meter vrije slag. Als 15-jarige maakte Ranomi al haar internationale debuut bij de senioren op het EK kortebaan.

/

"Mijn droom is om te zwemmen zoals ik nog nooit gezwommen heb"

/
Als een speer

Wat daarna volgde, is een indrukwekkende carrière met vele overwinningen op het allerhoogste podium. In 2008 won Ranomi haar eerste gouden olympische medaille en werd ze door het NOC*NSF uitgeroepen tot sporttalent van het jaar. In 2012 pakte ze olympisch goud op de 50 én 100 meter vrije slag en werd ze uitgeroepen tot Nederlands Sportvrouw van het jaar én Europees zwemster van het jaar. In 2017 zwom ze een nieuw wereldrecord op de 50 meter vrije slag. Op de Europees en Wereldkampioenschappen won Ranomi al meer dan zeventig medailles, waaronder 37 gouden.

/
De Olympische medailles van Ranomi
Gouden medaille
2012
Engeland
Olympische Spelen, Londen
Goud: 50 meter vrije slag
Gouden medaille
2012
Engeland
Olympische Spelen, Londen
Goud: 100 meter vrije slag
/
2012
Engeland
Olympische Spelen, Londen
Zilver: 4 x 100 meter vrije slag
Gouden medaille
2008
China
Olympische Spelen, Peking
Goud: 4 x 100 meter vrije slag
Volgt haar hart

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 haalt Ranomi, tegen de verwachting in, geen medailles. Ze negeert de negatieve geluiden dat haar beste tijd is geweest. “Met succes, want in 2017 zwom ik mijn beste tijden ooit, met onder andere een nieuw wereldrecord op de 50 meter vrije slag in Berlijn, en zat ik weer bij de wereldtop.” Ranomi is nu volledig gefocust op de Olympische Spelen in Tokyo. “Mijn droom is om te zwemmen zoals ik nog nooit gezwommen heb, om m’n beste tijden neer te zetten.”

/