Marit Bouwmeester

Altijd op zoek naar hoe het beter kan

Zeilster Marit Bouwmeester gelooft niet in talent, wel in keihard werken. Ze won bij de Olympische spelen in 2012 zilver en in 2016 ging ze met olympisch goud naar huis. Ze wist zich bij de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Enoshima al definitief te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokyo. Daar gaat ze straks haar titel gaan verdedigen.

Aanleg voor zeilen

Marit, geboren en getogen in Friesland, begon als zesjarige met zeilen. “Ik had helemaal geen ambities hoor”. Totdat het me opviel dat ik bij wedstrijdjes de andere boten steeds verder achter me liet. Vanaf toen wilde ik de beste worden.” Op haar dertiende belandde Marit in de jeugdkernploeg en op haar twintigste deed ze mee aan haar eerste olympische kwalificatiewedstrijden. Naast olympisch zilver (2012) en goud (2016) is Marit drie keer wereldkampioen geworden, vier keer Europees kampioen in haar klasse Laser Radial én is ze uitgeroepen tot beste zeilster ter wereld.

/
Hard werken

Succes is wat haar betreft vooral een kwestie van heel hard werken. “Ik zeil zes dagen per week, ook in de winter. Daarnaast doe ik elke dag cardio- of krachttrainingen, want als zeiler heb je veel spieren nodig.” Sinds 2016 is haar broer haar coach. “Ja, dat gaat heel goed. Ik heb veel aan hem te danken.”

Leven na de sport

Hoewel het nog lang niet aan de orde is, denkt Marit ook na over een leven na de sport. “Nu is zeilen mijn droom. Mijn blik is gericht op Tokyo en wie weet ga ik zelfs nog voor de spelen van 2024 in Parijs.” Na haar sportcarrière hoopt ze dat ze met dezelfde intensiteit iets anders kan najagen, maar wat dat gaat zijn, weet Marit nog niet precies. “Ik geef veel lezingen in het bedrijfsleven, misschien wil ik daarin verder. Of mijn vriend en ik beginnen onze eigen sportschool, dat lijkt me ook super.”

/
Marit laat zien dat niets onmogelijk is:
/