Jetze Plat

Het is alles of alles

Jetze Plat werd geboren met twee onvolgroeide benen, maar dat houdt hem niet tegen. Hij is paralympisch kampioen en meervoudig wereld, Europees en nationaal kampioen. Op de Paralympische Spelen in Londen werd hij vierde, maar Jetze wil meer. In Rio wordt hij paralympisch kampioen op de triathlon. Alsof dat niet genoeg is doet Jetze zes dagen later mee aan de handbike wegwedstrijd en wint ook nog brons.

Wat betekent Start Your Impossible voor jou?

“Ik heb mijzelf tot doel gesteld om niet voor één, maar voor drie gouden medailles te gaan tijdens de Paralympische Spelen in Tokyo! Dit is gebaseerd op mijn eigen realistische zelfbeeld na overleg met mijn trainer en mijn sterke ambitie om iets extra’s te bereiken. Dit doel vormde de basis van mijn complete plan van aanpak in de afgelopen vier jaar. Iedereen kan op ieder moment zijn eigen ‘impossible’ benoemen en daarmee aan de slag gaan!

/
Jetze laat zien dat niets onmogelijk is:
/
Vrijheid en onafhankelijkheid

Vanaf Jetze’s geboorte was duidelijk dat er iets mis was met zijn benen. Zijn ene bovenbeen was te kort en de ander miste volledig. Lopen en fietsen kon hij niet. Gelukkig ontdekten zijn ouders de handbike, een fiets die je met je armen in beweging brengt. Voor Jetze betekende het vrijheid en onafhankelijkheid. “Vanaf mijn vijfde ‘fietste’ ik al zelf naar school. Ook zwom ik veel, om mijn lichaam sterker te maken.”

/
Droom om de beste te worden

Toen Jetze in zijn jonge jaren het handbiken ook als sport ging beoefenen, ontstond de droom om de beste te worden. “In principe had ik een gezond lichaam, dus waarom niet?” Naarmate Jetze steeds beter werd, werd gezocht naar de juiste begeleiding om hem op een hoger niveau te ondersteunen. Jetze won vervolgens meerdere kampioenschapen handbiken, terwijl hij nog werkte als monteur van handbikes en rolstoelen. Nadat hij zich kwalificeerde voor de Paralympische Zomerspelen 2012 in Londen, waar hij nét naast een medaille greep, werd Jetze profsporter.

/

"Iedereen kan op ieder moment zijn eigen ‘impossible’ benoemen en daarmee aan de slag gaan!"

Paralympisch succes

Jetze nam geen genoegen met een vierde plaats op de spelen van Londen en zette alles op alles om zijn droom te verwezenlijken. Sinds 2014 richt hij zich ook op triatlon: een combinatie van handbiken, zwemmen en wheelen. Jetze bewijst dat niets onmogelijk en pakte op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 goud op de triathlon én brons bij de handbike wegwedstrijd. In 2017 werd Jetze door het NOC*NSF verkozen tot triatleet én paralympisch sporter van het jaar.

/
DE MEDAILLES VAN JETZE
(WK EN PARALYMPISCHE SPELEN)
/
2019
Road World Championships para wielersport
1e plaats – Emmen (h4 - wegrit)
1e plaats – Emmen (h4 - tijdrit)
/
2019
Wereldkampioenschappen para triatlon
1e plaats – Lausanne (ptwc)
-
/
2018
Wereldkampioenschappen para triatlon
1e plaats – Gold Coast (ptwc)
-
/
2018
Road World Championships para wielersport
1e plaats – Maniago (h4 - wegrit)
1e plaats – Maniago (h4 - tijdrit)
/
2016
Brazilië
Paralympische Spelen, Rio de Janeiro
Goud: triathlon
/
2016
Brazilië
Paralympische Spelen, Rio de Janeiro
Brons: handbike wegwedstrijd
Uitkijken naar Tokyo

Met vertrouwen kijkt Jetze uit naar de Paralympische Spelen in Tokyo. De parcours zijn bekend en daar wordt hij blij van. “Zeker met handbiken maken we flink wat hoogtemeters. Daar houd ik wel van, omdat ik het vermogen heb om daar goed overheen te kunnen. Het is dan gemakkelijker om de groep wat kleiner te maken dan wanneer het een vlak parcours is.” Het is duidelijk. Voor Jetze ligt de focus volledig op Tokyo in 2021: hij gaat voor niets minder dan goud.

/
Mobiel onafhankelijk

Sinds Jetze atleet is van TeamNL kwam ook Toyota op zijn pad. “Geweldig dat Toyota mij sponsort. De onafhankelijkheid die ik vroeger als kind met de handbike kreeg, heb ik nu met mijn auto.” Jetze rijdt in een Toyota PROACE, met voldoende ruimte voor twee handbikes, twee rolstoelen en een vracht aan extra wielen. En natuurlijk aangepast op zijn situatie. “Hoewel mijn benen te kort zijn, kan ik met een prothese gelukkig zelf autorijden. Toyota heeft de automaat aangepast, zodat het gas- en rempedaal aan de linkerkant zitten. Vrij om te gaan dus.”

/