Jetze Plat

Het is alles of alles

Jetze Plat werd geboren met twee onvolgroeide benen, maar dat houdt hem niet tegen. Hij is paralympisch kampioen en meervoudig wereld, Europees en nationaal kampioen. Op de Paralympische Spelen in Londen werd hij vierde, maar Jetze wil meer. In Rio wordt hij paralympisch kampioen op de triathlon. Alsof dat niet genoeg is doet Jetze zes dagen later mee aan de handbike wegwedstrijd en wint ook nog brons.

Droom om de beste te worden

Vanaf Jetze’s geboorte was duidelijk dat er iets mis was met zijn benen: zijn ene bovenbeen was te kort en de ander miste volledig. Gewoon lopen en fietsen kon niet. Gelukkig ontdekten zijn ouders de handbike, een fiets die je met je armen in beweging brengt. Voor Jetze betekende het vrijheid en onafhankelijkheid. Vanaf zijn vijfde ‘fietste’ hij zelf naar school. “Ook zwom ik veel, om mijn lichaam sterker te maken. In die jonge jaren ontstond de droom om de beste te worden. In principe had ik een gezond lichaam, dus waarom niet?”

/
Uitkijken naar Tokyo

Met vertrouwen kijkt Jetze uit naar Tokyo. De parcoursen zijn bekend en daar wordt hij blij van. “Zeker met handbiken maken we flink wat hoogtemeters. Daar houd ik wel van omdat ik het vermogen heb om daar goed overheen te kunnen. Het is dan gemakkelijker om de groep wat kleiner te maken dan wanneer het een vlak parcours is.” Het is duidelijk. Voor Jetze ligt de focus volledig op Tokyo in 2021: hij gaat voor twee keer goud.

/
Jetze laat zien dat niets onmogelijk is:
Zwarte Toyota PROACE CITY schuin voor