Chris Vos

Niet te stoppen

Paralympisch snowboarder Chris Vos kreeg op z’n vijfde te horen dat hij nooit meer zou lopen, laat staan sporten. Maar hij gaf niet op! Door zijn enorme doorzettingsvermogen wist hij zich op slechts 15 jarige leeftijd te kwalificeren voor de spelen in Sochi; hij was daarmee de jongste Nederlandse debutant.

Een echte doorzetter

Elke dag jaagt Chris zijn dromen na en laat zien wat je met doorzettingsvermogen kunt bereiken. Niets is onmogelijk! Toen Chris Vos vijf jaar was, kreeg hij een ongeluk dat zijn leven voorgoed veranderde. Tijdens werkzaamheden in de tuin van zijn ouders werd hij overreden door een grote kraan. Na meerdere operaties zou hij volgens de arts de rest van zijn leven in een rolstoel doorbrengen. Chris bleek echter een doorzetter, want na vijf maanden liep hij achter een looprek. Ook zou hij niet leren fietsen, maar ook dat deed hij.

/
Normaal zijn

“Ik kan me niets herinneren van het ongeluk”, zegt Chris. “Ik heb vanaf het begin de drang gehad om ‘normaal’ te zijn. Twee jaar na mijn ongeluk gingen we op wintersport. Skiën kon ik niet, maar mijn vader had bedacht dat ik wel op een snowboard zou kunnen staan. Hij had een touw om mijn middel gebonden en daar gingen we. Ik verging van de pijn, had overal kramp. Maar ik moest en zou normaal zijn en kunnen wat anderen ook konden. Het heeft echt heel wat tranen gekost, maar na twee dagen kwam ik de berg af.”

/
Succes na succes

Het was het begin van een passie die Chris niet meer loslaat. En met succes zo blijkt. Vanaf zijn twaalfde reist hij de wereld rond voor grote snowboard toernooien. Hij werd meteen wereldkampioen bij de junioren en in 2014 plaatste hij zich voor de spelen van Sochi. Bij het WK in 2015 en 2017 won Chris goud op de onderdelen banked slalom en boardercross. Op deze onderdelen vertegenwoordigde hij Nederland tijdens de Paralympische Winterspelen in Sochi en Pyeongchang (2014 en 2018). Tijdens deze laatste spelen won Chris zelfs een zilveren medaille op het onderdeel snowboardcross!

/
Chris laat zien dat niets onmogelijk is:
Zwarte Toyota PROACE CITY schuin voor