What’s in a logo?

De ontwikkeling van het logo van Toyota

Het huidige Toyota logo wordt wereldwijd herkend. En dat terwijl het logo pas bestaat sinds de Berlijnse Muur is gevallen: 1989. Hier meer over de logo’s die dit logo zijn voorgegaan.

Toyota is eigenlijk Toyoda

De naam Toyota is historisch gezien niet helemaal juist. Het automerk is namelijk opgericht door Sakichi Toyoda en zoon Kiichiro Toyoda. Toyoda was een briljante uitvinder en brak door met zijn weefgetouwenfabriek Toyoda Automatic Loom Works. Toyoda begon samen met zijn zoon vroeg in de jaren ’30 ook een autodivisie. Deze afdeling viel in het begin onder Toyoda Automatic Loom Works, vandaar dat de eerste voertuigen met een Toyoda-logo zijn verkocht.

/
Feestje!

In juli 1936 werd de productie van de eerste personenauto afgerond. Volgens Toyoda reden voor een groot feest. Hij wilde graag het publiek betrekken bij alle feestvreugde en deed daarom een oproep om een nieuw logo te verzinnen voor de autodivisie. En met succes! Toyoda ontving vanuit heel Japan liefst 27.000 inzendingen! Ieder ontwerp werd afzonderlijk bekeken. Het volgende logo werd gekozen als uiteindelijke winnaar.

Katakana-handschrift

Op dit logo lijk je het woord ‘Teq’ te lezen, maar dat is onjuist. Het zijn sterk vervormde Japanse tekens in het Katakana-handschrift. Op het logo hierboven staat letterlijk To–Yo–Ta. Er werd besloten om deze merknaam aan te houden. Allereerst is het woord Toyota eenvoudiger te schrijven in het Japans dan Toyoda, al gaat het slechts om een klein verschil: de twee streepjes bovenaan het laatste teken.

トヨダ : To Yo Da
トヨタ : To Yo Ta

/
8 = rijkdom en geluk

Daarnaast telt Toyota acht strepen als je het woord omzet in Japanse tekens. Toyoda telt er door die twee extra streepjes tien. Het cijfer acht wordt in Japan geassocieerd met rijkdom en geluk en dat wil je graag hebben als je een nieuw automerk start. In april 1937 registreerde Sakichi Toyoda het nieuwe logo. Enkele maanden later werd op 28 augustus de Toyota Motor Company opgericht. Toyota als autofabrikant was hiermee écht geboren en veroverde in de jaren die volgden de hele wereld.

/
Het huidige logo

Op 2 oktober 1989 onthulde Toyota voor het vijftigjarig bestaan het huidige logo. Het moest een herkenbaar logo worden met een sterke visuele impact. En dat is gelukt, want op elke aardhoek wordt het logo herkend. Het logo is symmetrisch en blijft dus hetzelfde als je het in de achteruitkijkspiegel ziet. Dat maakt het makkelijk om hem voor iedereen te herkennen. Dit bewijst dat er heel wat denkwerk achter dit logo zit. De ontwikkeling duurde dan ook vijf jaar! Het logo schitterde als eerste op de Toyota Celsior die de badge in oktober 1989 kreeg.

/

Weten wat het logo precies betekent? Lees dan het artikel Het verhaal achter het logo van

/
Hybride

Natuurlijk ken je Toyota ook als bouwer van hybride auto’s. Om te benadrukken welke modellen hybridetechniek hebben, zijn de logo’s op deze auto’s voorzien van een speciale blauwe rand. De blauwe gloed past ook perfect bij waterstoftechnologie. Je vindt het logo daarom ook op de Toyota Mirai.

Lees meer

Waarom de Toyota C-HR genomineerd is als ‘Beste koop’ Waarom de Toyota C-HR genomineerd is als ‘Beste koop’ De Toyota C-HR is genomineerd voor de verkiezing ‘Autobest 2017’. Als de Toyota C-HR wint, is hij de beste auto met een goede prijs die je in Europa kunt kopen. Filmsterretje in de polder Filmsterretje in de polder Er rijden nog altijd enkele tienduizenden Toyota’s Starlet rond op de Nederlandse wegen. Op occasionsites worden er dagelijks honderden te koop aangeboden en veel van die auto’s gaan grif van de hand. Japans eerste supersportwagen Japans eerste supersportwagen In 1967 zag een van de fraaiste auto’s aller tijden het levenslicht: de Toyota 2000GT. Het verhaal van de Celica Het verhaal van de Celica Op het moment dat de Celica (Spaans voor ‘hemels’) in de showrooms verscheen, werd de basis gelegd voor een glansrijke carrière.