Toyota GR Supra Racing Concept

Terugkeer van een iconische sportauto

Er werd afgelopen weken al veel over gespeculeerd, maar afgelopen dinsdag was het dan eindelijk zover: onder het toeziend oog van de internationale pers werd op de Autosalon van Genève de GR Supra Racing Concept onthuld. Het werelddebuut van een prachtig studiemodel dat een subtiele aanzet geeft naar de terugkeer van Toyota’s iconische sportauto Supra.

Spectaculair. Dat omschrijft in één woord het ontwerp van de Toyota GR Supra Racing Concept. De gelanceerde coupé beschikt over achterwielaandrijving, heeft de motor voorin en maakt gebruik van sterke en lichtgewicht composietmaterialen. Deze zijn verwerkt in onder meer de voorzijde, de motorkap, front splitter, side skirts, achterbumper en achterdiffuser. Zowel de voorruit als de zijruiten zijn van kunststof, om het gewicht zo laag mogelijk te houden. De conceptcar staat verder op een verlaagd chassis, op BBS-racewielen mét centrale moer en speciale Michelin-racebanden. De remschijven en -klauwen zijn afkomstig van de raceafdeling van Brembo.

/
/
/
 
 
Een en al 'racey-ness'

Ook in de Toyota GR Supra Racing Concept ademt alles 'racey-ness' uit. Het interieur is volledig afgestemd op het circuitgebruik en voorzien van kuipstoelen die je omklemmen als een honkbalhandschoen, een veiligheidskooi, uitneembaar stuurwiel, race-dashboard en paddles achter het stuur om snel en trefzeker mee te schakelen. De portieren zijn - wederom om een ultieme gewichtsreductie te bewerkstelligen - bekleed met koolstofvezel.

/
Grote kampioen

De Toyota Supra is 25 jaar lang synoniem geweest aan power, performance en 'handling' en heeft de reputatie van een geweldige sportauto. Op de weg én op het circuit, waar de Supra jarenlang het Japanse GT-kampioenschap wist te domineren. De vierde generatie Supra won de GT500-klasse de Super GT maar liefst vier keer. In de jaren negentig deed de Supra twee keer mee aan de 24 uur van Le Mans.

 

Zestien jaar na zijn productiestop roept de Supra nog altijd veel enthousiasme op bij racefans over de hele wereld

 
Toyota GAZOO Racing

Voor de ontwikkeling van de GR Supra Racing Concept tekende Toyota GAZOO Racing, het raceteam van Toyota dat meedoet aan onder meer het World Endurance Championship en het World Rally Championship. De GR Supra Racing Concept is het bewijs dat Toyota’s raceactiviteiten helpt om steeds betere auto’s te ontwikkelen (Making Ever-better Cars). Tegelijkertijd weet Toyota met zijn raceactiviteiten miljoenen racefans over de hele wereld te enthousiasmeren.

/
Historische verwijzing

Kenners hadden het waarschijnlijk al gezien: het getal 90 op de flanken van de GR Supra Racing Concept. Dit is een historische verwijzing naar de codenaam van de Supra. De ontwikkelaars geven hiermee aan dat het tijdperk van de vijfde generatie Supra zich binnenkort aandient. De originele Supra, de A40 uit 1978, werd opgevolgd door drie generaties: de A60 in 1981, A70 in 1986 en A80 in 1993. De achterwielaandrijver bleef tot 2002 in productie. De laatste generatie was het sterkste productiemodel van Toyota ooit.

/
 
 
Nog even geduld

Nu is de tijd dus aangebroken voor een waardige opvolger op basis van de GR Supra Racing Concept. De tijd zal leren hoe het productiemodel eruit zal gaan zien. Maar... denk alle spoilers weg en je ziet in hoofdlijnen de nieuwe sportwagen van Toyota al voor je. Zeker van de zijkant is de lijn van de straatversie duidelijk te zien.

/
'The Fast and the Furious’

Zestien jaar na zijn productiestop roept de Supra nog altijd veel enthousiasme op bij racefans over de hele wereld. Niet zo gek, want de ware liefhebber zal nooit vergeten dat de Toyota Supra een hoofdrol speelde in de eerste film uit de legendarische filmreeks ‘The Fast and the Furious’. Daarnaast komt zijn aanhoudende populariteit ook door zijn succes als populair model in de Gran Turismo®-rijsimulatieseries voor videospellen. De GR Supra Racing Concept is dan ook vanaf april 2018 al te zien in de nieuwe versie van de racegame Gran Turismo Sport.

/
 
En... wat vinden de experts?

Voor de Autosalon van Genève, een van de belangrijkste autobeurzen ter wereld, loopt de mondiale autopers maar wat graag warm. Ook de Nederlandse autopers is er ieder jaar goed vertegenwoordigd. We vroegen een aantal vooraanstaande professionals naar hun eerste indruk van de Toyota GR Supra Racing Concept.

Bart van den Acker, autojournalist voor onder meer Arts en Auto, verklaart: “En nu de productieversie graag! Toyota, kom weer met een echte sportauto voor op straat, eentje voor de liefhebber. Deze concept is veelbelovend en goed voor het merk.”

Jeffrey van der Vaart, professioneel autofotograaf, heeft al veel autospektakel voor zijn lens gehad, zegt: “Wat mij opvalt is dat hij zo compact gespierd oogt, één bonk kracht. Een erg vette auto zogezegd."

Damiaan Hage, hoofdredacteur van AutoWeek, het grootste autoblad/website van Nederland: “Hij ziet er zeer racey en dynamisch uit. Toyota is het bijna aan zijn stand verplicht om hier een versie voor op de openbare weg van te maken, dat zou een wereldmerk als Toyota prima passen.”

Lees meer

Toyota ambassadeur Marit Bouwmeester pakt goud! Toyota ambassadeur Marit Bouwmeester pakt goud! Nederlands zeilster eerste op EK zeilen Dit is de impact van corona op topsporters Dit is de impact van corona op topsporters Paralympiër Jetze Plat aan het woord in inspirerende video Toyota presenteert: Driven Toyota presenteert: Driven Het verhaal van Bernhard ten Brinke, fabriekscoureur bij Toyota GAZOO Racing Ott Tänak pakt rijderstitel WRC 2019! Ott Tänak pakt rijderstitel WRC 2019! Toyota GAZOO Racing-coureur stelt eerste positie in rijdersklassement WRC 2019 veilig.