Toyota GR Supra: bijzondere details van een legende

De nieuwe Toyota GR Supra barst van de unieke kenmerken, we lichten er een paar uit

Met zijn krachtige zes-in-lijn benzinemotor, achterwielaandrijving en indrukwekkende prestaties is de nieuwe Toyota GR Supra een pure, compromisloze sportauto. En hij barst van de bijzondere kenmerken. We zetten er een paar voor je op een rij.

Vijfde generatie

De nieuwe GR Supra is de vijfde generatie van Toyota’s legendarische sportauto en het eerste wereldwijd geïntroduceerde model van Toyota GAZOO Racing. De eerste Supra zag in 1978 het levenslicht en het model groeide in vier generaties uit tot een legende. De vierde generatie (1993-2002) kreeg die status door zijn rol in diverse games en de succesvolle Fast and Furious-filmreeks.

/
Vorm volgt functie

Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe GR Supra lag de focus op balans en wegligging. De technici van GAZOO Racing zochten naar de optimale verhouding tussen wielbasis en spoorbreedte. Daarbij geldt de zogenoemde ‘golden ratio’ van 1,5 á 1,6 voor een perfecte balans. De GR Supra heeft een ratio van 1,55, perfect dus. In combinatie met de hoge carrosseriestijfheid (hoger dan een Lexus LFA), het lage zwaartepunt (lager dan de GT86) en de ideale gewichtsverdeling heeft de GR Supra een ongeëvenaarde wegligging en balans. De Adaptive Variable Suspension (AVS) en het Brembo-remsysteem doen de rest.

/
/
Historisch verantwoord

Net als de naam Supra is ook de motor van de nieuwe GR Supra historisch verantwoord. De technici bezochten talloze clubevenementen en spraken met liefhebbers en eigenaren van eerdere Supra’s. Ze vroegen hen wat de belangrijkste eigenschappen van de nieuwe GR Supra moesten zijn. Unaniem werd er gezegd: “Een zes-in-lijn turbomotor voorin en achterwielaandrijving. Daarom is ook de nieuwe GR Supra uitgerust met een 3,0-liter zes-in-lijn benzinemotor die 250 kW/340 pk en 500 Nm koppel produceert en gekoppeld is aan een automatische 8-trapstransmissie.

Met persoonlijke goedkeuring Akio Toyoda

Voordat de nieuwe Toyota GR Supra in productie mocht, moest Akio Toyoda, Toyota President en Master Driver, zijn goedkeuring geven. Op de roemruchte Nordschleife van de Nürburgring voelde hij de GR Supra aan de tand: “De Supra is als een goede, oude vriend die een speciaal plekje in mijn hart heeft. En hoewel we toen bij Toyota geen plannen hadden een nieuwe Supra te ontwikkelen, wilde ik ervoor zorgen dat dit wel gebeurde, net als vele Supra-fans over de hele wereld. Ik kan je verklappen: hij rijdt beter dan ooit!”

/
Brede en krachtige uitstraling

De nieuwe GR Supra oogt modern, krachtig en gespierd. Elk detail heeft een functie: van de grote luchtinlaten om het motorblok te koelen tot de geïntegreerde achterspoiler voor extra downforce. Behalve een echte sportauto is de GR Supra ook een comfortabele reisgenoot. Hij is standaard voorzien van onder meer dual-zone klimaatcontrole, Adaptive Cruise Control met ‘stop en go’, een met leder bekleed stuurwiel en elektrisch verstelbare, met alcantara beklede sportstoelen en een 8,8-inch infotainmentsysteem. Dankzij het standaard aanwezige Supra Safety-pakket met actieve veiligheidssystemen is de GR Supra net zo veilig als elke andere Toyota.

/

Lees meer

Toyota werkt aan schoon transport van waterstof Toyota werkt aan schoon transport van waterstof Waterstof-Corolla van Super Taikyu Series helpt bij ontwikkeling Drie Toyota’s op een rij: welke wint? Drie Toyota’s op een rij: welke wint? Een dragrace met verrassende winnaar Toyota produceert GR Heritage Parts voor klassiekers Toyota produceert GR Heritage Parts voor klassiekers Zo houden ook liefhebbers van oude Toyota’s hun auto op de weg Toyota GR Supra op ware grootte van LEGO Toyota GR Supra op ware grootte van LEGO Japanse LEGO-ontwerpers hebben uit ruim 477.000 LEGO-steentjes een Toyota GR Supra nagebouwd