Nieuw leven voor zeldzame Toyota Land Cruiser

Gerestaureerd en smaakvol gemoderniseerd – de ultieme ‘surf wagon’

De restauratiespecialisten van FJ Company in Amerika hebben een schitterend project voltooid. De opdracht was om een Land Cruiser uit 1964 – type FJ45LV, een exportmodel dat slechts kort in productie was – te restaureren en subtiel te moderniseren.

De klant wilde van dit exemplaar de ultieme ‘surf wagon’ maken om in stijl naar de beste surfstranden van Californië te rijden. Daarbij moest de iconische vormgeving van de Land Cruiser intact blijven. Het moest ook door-en-door een Toyota blijven, maar met gemoderniseerde techniek en dito interieur. Bewonder het resultaat!

/
Wat maakt dit exemplaar zo bijzonder?

Tijdens de productieperiode – december 1960 tot januari 1967 – zijn slechts 5.080 exemplaren van deze versie gebouwd, en daarvan zijn er nog maar bar weinig over. Dit is het zeldzaamste exportmodel van de Land Cruiser, speciaal ontwikkeld voor de Amerikaanse markt. Daar groeide de vraag naar comfortabele terreinauto’s, naast de traditionele ‘werkpaarden’.

/
Comfortabele stationwagon

Het plan was om een comfortabele stationwagon te maken op het langste Land Cruiser-chassis dat er was. Het design en de productie van de speciale carrosserie werd uitbesteed aan Gifu Auto Body. Dit carrosseriebedrijf maakte een 60 mm bredere carrosserie, die bij de A-stijlen vloeiend aansloot op de bestaande carrosserie van de Land Cruiser.

Vreemde proporties

Om de grote body de nodige stevigheid te geven, pasten de mannen van Gifu diverse profielen in het plaatwerk toe – effectief, maar niet sierlijk. De wielbasis van 2.650 mm was eigenlijk niet lang genoeg voor vier portieren van redelijk formaat, maar de lengte van 4.630 mm – met een enorme achteroverhang – bood wel genoeg ruimte voor zes personen met bagage. Het ruige uiterlijk en de vreemde proporties van de FJ45LV vielen destijds niet in de smaak, maar dat maakt hem nu juist zo aantrekkelijk.

/
Bekijk de gerestaureerde Land Cruiser eens!

Ongelofelijk dat dit dezelfde Land Cruiser is als de gehavende rode! Nadat de auto geheel was gedemonteerd, hebben de specialisten van FJ Company elk onderdeel gerestaureerd of vervangen. Het plaatwerk is perfect hersteld en overgespoten in een originele kleurencombinatie. De stalen wielen zijn voorzien van stoere 31-inch terreinbanden.

/

De auto is voorzien van een nieuwe Toyota 4,0-liter V6-motor met brandstofinspuiting, die 177 kW (240 pk) levert. Die is gekoppeld aan een soepele, handbediende vijfbak. Met schijfremmen rondom, een nieuwe en verbeterde besturing en wielophanging, heeft deze FJ45LV de perfecte specificatie voor lange ritten en gedurfde ontdekkingstochten in het terrein.

Tweede leven

Het interieur oogt nog even retro als vroeger, maar is wel subtiel voorzien van moderne voorzieningen zoals airconditioning en een geluidsinstallatie. De bediening ervan gaat via speciale knoppen, zodat het dashboard niet vol zit met moderne apparatuur. Voorin staan twee dikker beklede verstelbare stoelen en de bank op de tweede zitrij is vervangen door twee neerklapbare kuipstoelen. Het hele interieur is bekleed met bruin vinyl.

Na meer dan 50 jaar heeft deze niet zo geliefde Land Cruiser een tweede leven gekregen. De restauratie is fenomenaal uitgevoerd en de moderniseringen subtiel.

Lees meer

Marcel erfde de Corolla die zijn opa in 1989 nieuw kocht Marcel erfde de Corolla die zijn opa in 1989 nieuw kocht Hoe een Toyota Corolla met een dagwaarde van 114 euro onbetaalbaar kan zijn. Marcel erfde ’m van zijn opa en rijdt er vooral plezierritjes mee. “Hij brengt mij altijd trouw naar huis!” “Hij brengt mij altijd trouw naar huis!” Martien Scheffers reed in twaalf jaar tijd meer dan 1 miljoen kilometer met zijn Toyota Land Cruiser. De onverwoestbare auto is zijn tweede liefde. Zonder problemen op roadtrip met een 23 jaar oude Toyota Starlet Zonder problemen op roadtrip met een 23 jaar oude Toyota Starlet Dat een oude auto nog prima rijdt bewijst deze 23-jarige Toyota Starlet met een roadtrip door Europa. Lees hier het leuke avontuur van Hans en Roxy. Reddingsbrigade vertrouwt op Toyota Land Cruiser Reddingsbrigade vertrouwt op Toyota Land Cruiser Waarom de Nederlandse reddingsbrigade de Toyota Land Cruiser nodig heeft om hun vrijwilligerswerk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.