‘Ik heb altijd de drang normaal te willen zijn’

Paralympisch snowboarder en Toyota ambassadeur Chris Vos

Paralympisch snowboarder en Toyota ambassadeur Chris Vos kreeg op z’n vijfde te horen dat hij nooit meer zou lopen, laat staan sporten. Maar door zijn doorzettingsvermogen verliep dat gelukkig anders. In 2014 kwalificeerde de toen vijftienjarige Chris zich voor de Spelen in Sochi; hij was daarmee de jongste Nederlandse debutant. En hij deed voor Nederland twee keer mee aan de Paralympische Winterspelen. Maak kennis met een uitzonderlijk sportman.

Doorzetter

Toen Chris Vos vijf jaar was, kreeg hij een ongeluk dat zijn leven voorgoed veranderde. Tijdens werkzaamheden in de tuin van zijn ouders werd hij overreden door een grote kraan. Meer dood dan levend werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij diverse malen werd geopereerd en zijn rechter dikke bilspier werd geamputeerd. Volgens de arts zou hij de rest van zijn leven in een rolstoel doorbrengen. Chris bleek echter een doorzetter, want na vijf maanden liep hij achter een looprek. Ook zou hij niet leren fietsen, maar ook dat deed hij gewoon.

/
Normaal zijn

“Ik kan me niets herinneren van het ongeluk”, zegt Chris. “Ik heb vanaf het begin de drang gehad om ‘normaal’ te zijn. Twee jaar na mijn ongeluk gingen we op wintersport. Skiën kon ik niet, maar mijn vader had bedacht dat ik wel op een snowboard zou kunnen staan. Hij had een touw om mijn middel gebonden en daar gingen we. Ik verging van de pijn, had overal kramp. Maar ik moest en zou normaal zijn en kunnen wat anderen ook konden. Het heeft echt heel wat tranen gekost, maar na twee dagen kwam ik de berg af.”

Zilver op Paralympische Winterspelen

Het was het begin van een passie die Chris niet meer loslaat. En met succes zo blijkt. Vanaf zijn twaalfde reist hij de wereld rond voor grote snowboardtoernooien. Hij werd meteen wereldkampioen bij de junioren en in 2014 plaatste hij zich voor de Spelen van Sochi. Bij het WK in 2015 en 2017 won Chris goud op de onderdelen banked slalom en boardercross. Op deze onderdelen vertegenwoordigde hij Nederland tijdens de Paralympische Winterspelen in Sochi en Pyeongchang (2014 en 2018). Tijdens deze laatste spelen won Chris zelfs een zilveren medaille op het onderdeel snowboardcross!

/
Altijd sneller

Met behulp van speciale ortheses kan Chris snowboarden en andere extreme sporten beoefenen. “We zijn constant aan het kijken hoe ik sneller kan,” zegt Chris. “Mijn orthese is echt van topkwaliteit. Er zit een gasveer in, zodat ik mijn been kan buigen. Omdat ik steeds sneller en beter werd, moest ik een betere gasveer hebben. Inmiddels heb ik een gasveer die vergelijkbaar is met die van een heel zware motor. We willen ook constant onze board verbeteren. Hoe meer techniek je hebt, des te anders je gaat boarden.”

/
Vier boards voor Zuid-Korea

“Sinds 2017 heb ik vier nieuwe boards waarmee ik in Pyeongchang heb gereden. Die vier boards zijn een heel jaar ingereden en ingewaxt. Ieder board is echt helemaal op mij afgestemd. Ze ontwikkelen het board waar ik het beste op rijd, het stabielste op sta, het snelste op ga. Per discipline - boardercross en slaom - zitten er andere stijfheden in mijn board. En dan heb je natuurlijk nog de techniek en de evaluatie van de techniek die heel belangrijk zijn. De techniek wordt voortdurend speciaal op m’n lijf afgestemd en aangepast.”

/
Toekomst

Tijdens de Winterspelen in Pyeongchang moest het voor Chris gebeuren. Chris: “Ik wilde een medaille winnen op de Spelen en daarna nog zeker vier jaar doorgaan. Dat eerste is gelukt. En later als ik groot ben, wil ik piloot worden. Ik heb les gehad en ben uiteindelijk afgekeurd omdat ik niet alles met m’n voeten kan bedienen. Maar er is nu iets uitgevonden, waardoor dat ook met je handen kan. Daardoor kan ik een private pilot licence halen. En ik wil heel graag trouwen met Lisa en kindjes krijgen. Ik wil uiteindelijk gewoon huisje, boompje, beestje.”

Chris Vos - Niets is onmogelijk

Soms zijn de meest ongelooflijke verhalen waargebeurd. De documentaire ‘Chris Vos – Niets is onmogelijk’ vertelt het inspirerende verhaal van deze paralympische snowboarder. Van een dramatisch ongeluk op zijn vijfde en de diagnose ‘nooit meer kunnen lopen’ naar een succesvolle snowboardcarrière en zilver op de Paralympische Winterspelen. Chris Vos is een van de gezichten van de ‘Start Your Impossible’-campagne. Hij jaagt zijn dromen na en laat zien wat je met doorzettingsvermogen kunt bereiken. Niets is onmogelijk!

Bekijk de 25 minuten durende documentaire over Chris zijn bijzondere verhaal.

/
Chris Vos en Toyota Nederland


Chris Vos is een van de Toyota-ambassadeurs die Nederland tijdens de Paralympische Spelen heeft vertegenwoordigd. Als ambassadeur zal Chris de komende jaren ondersteund worden door Toyota Nederland. De eerste stap is daarvoor onlangs al gezet, toen Chris van Toyota Nederland een voor hem aangepaste Toyota RAV4 Hybrid ontving: een automaat met een aangepast gaspedaal een de linkerkant.

Chris is erg blij met zijn nieuwe auto ontzettend trots op zijn samenwerking met Toyota: "Ik mag in deze waanzinnige Toyota RAV4 Hybrid rijden. Het is een lekkere auto waar ik al mijn spullen gemakkelijk in mee kan nemen; zelfs mijn fiets en snowboards passen er goed in. Met deze auto ga ik veilig naar de bergen en ik kijk uit naar een fantastische samenwerking samen met Toyota Nederland.”

Tot en met 2024 is Toyota Motor Corporation wereldwijd TOP Partner van het IOC en daarmee de enige global automotive sponsor. In samenwerking met NOC*NSF voorziet de Nederlandse importeur Louwman & Parqui in dit kader de Olympische en Paralympische sporters van TeamNL van een hybride Toyota.

Start your impossible

Voor Toyota gaat mobiliteit verder dan alleen auto’s; het draait ook om het aangaan van uitdagingen en het waarmaken van dromen. Met de wereldwijde campagne ‘Start Your Impossible’ willen we laten zien dat het onmogelijke mogelijk gemaakt kan worden. Chris Vos is hèt voorbeeld van Start Your Impossible.

Lees meer

Bekijk de instructievideo: zo koppel je een caravan aan je Toyota Bekijk de instructievideo: zo koppel je een caravan aan je Toyota De Toyota RAV4 Hybrid is dé hybride caravantrekker, maar hoe koppel je een caravan eigenlijk aan? Bekijk de instructievideo: zo koppel je een caravan aan. Esther Vergeer: chef de mission van Paralympic TeamNL Esther Vergeer: chef de mission van Paralympic TeamNL Esther Vergeer chef de mission van Paralympic TeamNL vertelt over hoe zij omgaat met haar beperking en waarom ze in haar Toyota RAV4 het land doorrijdt. Zwemster Ranomi Kromowidjojo over haar wegen naar succes Zwemster Ranomi Kromowidjojo over haar wegen naar succes Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft een indrukwekkende lijst met overwinningen op haar naam staan. Wat het meest opvalt? Ze laat zich niet gek maken. Toyota doet mee aan olympische fakkeltocht Toyota doet mee aan olympische fakkeltocht Toyota is de officiële partner van de fakkelloop tijdens de Olympische Spelen van Tokyo 2020! Bij alle Japanse spelen werden Toyota modellen ingezet.