Dit is de oudste Europese Toyota Hilux

Erwin Jongh vond een van de oudste Toyota's Hilux van Europa

In 2018 blies de Toyota Hilux vijftig kaarsjes uit en Toyota vierde dat groots met de speciale Toyota Hilux FIFTY. Natuurlijk wordt de rijke geschiedenis van de Toyota Hilux niet vergeten en daarom ging Erwin Jongh van Louwman & Parqui op zoek naar de oudste, in Europa geleverde Toyota Hilux.

Een indrukwekkende zoektocht

“Sinds 2015 ben ik verantwoordelijk voor de marketing en strategie van Toyota bedrijfswagens en 4x4 in Nederland. Naast de PROACE en Land Cruiser is het juist de Hilux die mij het meeste raakt”, aldus Erwin Jongh. “Juist omdat hij zo breed inzetbaar, puur en onverwoestbaar is.” Voor het vijftigjarige jubileum ontstond dan ook de wens om de oudste in Europa geleverde Hilux erbij te zoeken.

/
100% originele Toyota Hilux

Gewapend met de kennis uit het rijke brochure-archief en de steun van het Louwman Museum ging Jongh op zoek. Via internet vond hij over de hele wereld talloze Toyota’s Hilux, maar na een paar dagen speurwerk had hij beet. “Ik kwam via internet terecht bij een handelaar in Finland”, zegt Jongh. “Hij had een Hilux uit 1978 op voorraad. Aan de hand van detailfoto’s en de oorspronkelijke brochures, bleek het hier om een 100% originele Toyota Hilux RN20 te gaan!” Jongh kocht de auto direct en bereidde alles voor om de auto naar Nederland te halen.

/
Van de eerste eigenaar

“De unieke Hilux RN20 is afkomstig van de eerste eigenaar, die de auto in 1978 kocht. Hij gebruikte deze auto op zijn boerderij, totdat hij in 2000 overleed”, aldus Jongh. De auto kwam in een schuur te staan, waar hij goed verzorgd werd door de familie. Toch leek het erop dat de Hilux een heel andere toekomst beschoren was. “De familie wilde eigenlijk profiteren van de slooppremie in Finland, totdat ze zich realiseerden dat dit toch een bijzondere auto is”, zegt Jongh. “De auto kwam toen bij een handelaar terecht en de rest is ondertussen geschiedenis.”

Te bewonderen in het Louwman Museum

De auto werd via een Finse Toyota dealer naar Raamsdonksveer getransporteerd, waarna hij werd toegevoegd aan de collectie van het Louwman Museum. Erwin Jongh kijkt terug op een prachtig avontuur: “Een verhaal om in te lijsten, mag ik wel zeggen!”

Lees meer

Doe de grote Corolla-quiz Doe de grote Corolla-quiz 55 jaar Toyota Corolla: doe de quiz Toyota is 'meest betrouwbaar 2019'! Toyota is 'meest betrouwbaar 2019'! Toyota ontvangt van de Consumentenbond het predicaat 'meest betrouwbaar 2019'. Toyota steunt De Grote Droomloterij Toyota steunt De Grote Droomloterij Koop loten voor De Grote Droomloterij en laat dromen van gehandicapte sporters uitkomen Dit is de nieuwe Toyota Hilux Dit is de nieuwe Toyota Hilux Stoer en onderscheidend