Onverwoestbare kameraad in geval van nood

Veluwse brandweer vertrouwt op Toyota Land Cruiser

De Toyota Land Cruiser is niet zo maar een auto. De stoere 4WD is een zeer geliefd en gewaardeerd stuk gereedschap voor tal van overheidsdiensten die moeten optreden bij calamiteiten. Reint van de Bunte is Officier van Dienst bij de brandweer van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. De Land Cruiser is zijn kameraad in geval van nood.

Hulpdiensten ondersteunen

De brandweer van de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland heeft onder meer de Veluwe in het pakket. Dat betekent dat de coördinerende Officier van Dienst, die bij een brand uitrukt om de hulpdiensten te ondersteunen, een auto moet hebben die ook onverhard zijn mannetje staat. Recent is gekozen voor de Land Cruiser. Toyota volgt Reint op de dag dat hij instructie geeft aan collega’s die ook met deze auto gaan rijden. “Een kind kan de was doen. De auto geeft in het dashboard duidelijk aan welke systemen je activeert en je voelt achter het stuur goed wat er gebeurt.”

/
Onverharde Veluwse paden

“Bij een natuurbrand moet je als Officier van Dienst onder meer voorrijden voor de grote bluswagens. Op de Veluwe zijn veel wegen feitelijk onverharde paden, dus moet je een terreinwagen hebben,” legt Reint uit. “Maar een Land Cruiser is ook erg prettig om gewoon mee op de openbare weg te rijden. En praktisch. Overal inzetbaar en met een goede reputatie. We zijn er zeer content mee.” Natuurbranden vormen slechts een klein deel van het volledige pakket branden waar deze grote veiligheidsregio mee te maken heeft. Maar als het zover is, moet het natuurlijk wel adequaat bestreden kunnen worden.

/

“De Land Cruiser is een zeer bewuste keuze geweest”

IJzers in het vuur

De Land Cruiser is een zeer bewuste keuze geweest. Want zelfs in de gewone wegstand komt de Toyota verrassend ver in het zand. Dat komt mede doordat de Land Cruiser permanente vierwielaandrijving heeft. Voor als het echt woest en onbegaanbaar wordt, heeft de auto nog wat high tech ijzers in het vuur. Zoals lage gearing waarmee je met een simpele draai aan een knop nog meer trekkracht hebt.

/
Craw Control

Loopt het echt uit de hand, dan is er Crawl Control: een uniek rijassistentiesysteem waarbij de auto, als deze vast staat en de bestuurder activeert het, op zoek gaat naar grip en zelf gaat ‘wrikken’ om nog meer grip te genereren en uiteindelijk los te komen. Het is te vergelijken met hoe een schildpad zich beweegt: hij bouwt een hoop zand achter de wielen op om zich hier vervolgens tegen af te kunnen zetten.

/
/
Vertrouwen overheerst

Fraai zijn de vier camera’s op de auto. Een voor, een achter en twee in de buitenspiegels. “Hoe scheef of hoe steil de Land Cruiser ook hangt of staat, je kunt altijd blijven zien waar je je met de auto bevindt ten opzichte van de omgeving. Ook dat is veiligheid. Het uitproberen en ervaren wat een Toyota allemaal kan in het terrein is heel gaaf om te doen. Naast het rijplezier overheerst vooral het vertrouwen bij onze ploeg brandweermannen dat het met dit stuk gereedschap op wielen helemaal goed komt met het klaren van elke klus,” aldus Reint.

/

Lees meer

Voor de fun: Land Cruiser is de snelste SUV op aarde Voor de fun: Land Cruiser is de snelste SUV op aarde Yes! Wij hebben hem: de snelste SUV ter wereld. En jij wilt hem vast ook hebben. De volgende Land Cruiser haalt een topsnelheid van ruim 370 km/uur! Een record! Land Cruiser met 1 miljoen kilometer! Land Cruiser met 1 miljoen kilometer! Stoere Toyota trekt al 20 jaar zware lasten en bevestigt zijn onverwoestbare reputatie Land Cruiser rijdt feilloos een miljoen kilometers Land Cruiser rijdt feilloos een miljoen kilometers Lees het verhaal John van den Eijnde: hij heeft in totaal maar liefst bijna een miljoen kilometer gereden in zijn Toyota Land Cruiser. Toyota doet mee aan olympische fakkeltocht Toyota doet mee aan olympische fakkeltocht Toyota is de officiële partner van de fakkelloop tijdens de Olympische Spelen van Tokyo 2020! Bij alle Japanse spelen werden Toyota modellen ingezet.