Better Air

Milieuvriendelijke auto’s voor iedereen

Als een van de grootste autofabrikanten ter wereld neemt Toyota de taak om het milieu te beschermen uiterst serieus. Daarvoor ontwikkelen zij auto’s die zo milieuvriendelijk als mogelijk zijn. Dat heeft niet alleen betrekking op de manier waarop ze op de weg presteren, maar ook met het vinden van een schonere en duurzamere manier voor de productie van auto’s en de verwerking ervan aan het einde van hun levenscyclus.

Toyota doet al decennialang onderzoek naar manieren om auto’s milieuvriendelijker te maken. Dat heeft geresulteerd in technologieën als de hybride aandrijflijn, die reeds heeft bewezen een grote rol te spelen bij de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Maar de missie van Toyota is nog niet voltooid: in 2050 willen zij de CO2-emissie van hun modellen met nog eens 90 procent hebben verlaagd. Het draait echter niet alleen om de vermindering van de CO2-uitstoot. Toyota deelt ook de wereldwijde zorg over de luchtkwaliteit en blijft investeren in manieren om de emissies door design en technologische innovatie te verbeteren.

 
/
Toyota heeft ambitieuze plannen om de CO2-emissie van rijdende auto’s (tank-to-wheel) in 2050 te hebben verlaagd met 90 procent.
Inspelen op mens én milieu

Wereldwijd maken mensen gebruik van verschillende soorten auto’s die aansluiten op hun levensstijl en behoeften. Sommige mensen volstaan met een kleine auto voor korte stadsritten, terwijl anderen een grotere auto met meer vermogen nodig hebben voor langere afstanden. Het verbeteren van de milieuvriendelijkheid en het verlagen van de emissies dient zodoende op verschillende manieren te gebeuren. Er is niet één oplossing voor de ontwikkeling van de ultieme milieuvriendelijke auto. Toyota heeft met zijn hybride-systeem een technologie ontwikkeld die voor een lage CO2-uitstoot zorgt en die op verschillende manieren kan inspelen op de behoeften van mensen.

De juiste auto op de juiste plek, op het juiste moment

Vanaf het moment dat auto’s werden voorzien van verbrandingsmotoren tegen het einde van de 19e eeuw, hebben ze voornamelijk gebruikgemaakt van fossiele brandstoffen die CO2 produceren en bijdragen aan de opwarming van de aarde. Hoewel conventionele motoren voorlopig nog een belangrijke rol zullen blijven spelen, doet Toyota continue onderzoek naar biobrandstoffen uit organische materialen, elektriciteit en, sinds enige tijd, ook waterstof. Met deze breed georiënteerde aanpak wil Toyota de juiste auto aanbieden op de juiste plek, op het juiste moment.

De natuurlijke hulpbronnen zijn beperkt. We moeten onze planeet beschermen. We moeten hem doorgeven aan onze kinderen.

Akio Toyoda, President Toyota Motor Corporation

/
Bij Toyota streven we naar het bouwen van de ultieme milieuvriendelijke auto. Hiervoor kiezen we voor verschillende toepassingen van onze hybridetechnologie en het gebruik van alternatieve brandstoffen zodat onder alle rijomstandigheden goede resultaten worden bereikt.
De modellenfamilie

Met de introductie van de Mirai, de eerste op grote schaal geproduceerde brandstofcel-sedan met waterstoftechnologie ter wereld, heeft Toyota opnieuw een stap gezet op het gebied van geavanceerde alternatieve aandrijfvormen, waarbij deze technologie geschikt is gemaakt voor toepassing op de openbare weg. De modelreeks omvat ook volledig elektrische auto’s voor stedelijke mobiliteit, zoals het prototype i-ROAD, een alsmaar verder toenemend aantal hybridemodellen en een oplaadbare plug-in hybride. Samen vormen deze auto’s een technische roadmap voor de reis richting de ultieme milieuvriendelijke auto – één die indien mogelijk geen enkele impact op het milieu heeft.

/
Elektrisch Deze bijzonder gestileerde, elektrisch aangedreven driewieler wordt gebruikt door inwoners van de Franse stad Grenoble. De i-ROADS worden hier ingezet bij een praktijktest met connected stadsvervoer.
/
Hybride De Prius was ons eerste hybridemodel dat in 1997 in productie ging. In de loop der jaren is het aantal uitvoeringen continu verhoogd, inmiddels zijn er circa 30 verschillende modellen.
/
Plug-in Hybride De Prius Plug-in vormt de ‘volgende stap’ op het gebied van hybride-efficiency. Dit model werd in 2012 op de markt gebracht, na drie jaar durende praktijktests in Straatsburg en op andere locaties over de gehele wereld.
/
Brandstofcel De Mirai, die in 2015 in Europa werd geïntroduceerd, is de eerste op grote schaal geproduceerde brandstofcelsedan ter wereld met waterstoftechnologie.
De weg naar duurzame mobiliteit

Onze technische roadmap brengt zeer uiteenlopende technologieën samen die voor een duurzame toekomstige mobiliteit zorgen, waaronder hybride, plug-in hybride, elektro-aandrijving en brandstofcelsystemen. Elke technologie brengt ons dichter bij het bouwen van de ultieme milieuvriendelijke auto. In 2050 wil Toyota de CO2-emissie van onze modellen met 90 procent hebben verlaagd in vergelijking met het niveau waarop we ons in 2010 bevonden. Dat is een ambitieus streven, maar Toyota stelt alles in het werk om deze technologieën door te ontwikkelen en op de markt te brengen, zodat iedereen de voordelen in de praktijk kunnen ervaren.

Eén hybridetechnologie

De Hybrid Synergy Drive hybridetechnologie is de basistechnologie die in alle verschillende aandrijflijnen die Toyota momenteel ontwikkelen wordt toegepast. Omdat deze techniek modulair is, zorgt ervoor dat deze eenvoudig kan worden aangepast in de verschillende modellen. In de plug-in hybride-modellen wordt deze techniek grotendeels ongewijzigd toegepast, maar gecombineerd met een sterkere accu die via het stopcontact kan worden opgeladen. In elektroauto’s is de lay-out eenvoudiger omdat een benzinemotor ontbreekt. De elektromotor is in dit geval krachtiger. In brandstofcel-hybriden is de benzinemotor vervangen door de brandstofcelstack, die elektriciteit opwekt uit waterstof zonder daarbij schadelijke uitlaatemissies te veroorzaken.

/
Onze innovatieve hybridetechnologie wordt toegepast in veel verschillende modellen die aansluiten op de uiteenlopende wensen en mobiliteitsbehoeften van onze klanten. Onze modelreeks omvat zodoende elektrische modellen, hybriden, plug-in hybriden en brandstofcelauto’s.
Andere manieren voor milieuvriendelijk rijden

/

Meer artikelen lezen?

Toyota levert 2 miljoenste hybride in Europa Toyota levert 2 miljoenste hybride in Europa Toyota heeft al twee miljoen hybride modellen geleverd in Europa. Het tweemiljoenste exemplaar – een Toyota C-HR Hybrid – werd overhandigd in Polen. Toyota innoveert tijdens 'Tokyo 2020' Toyota innoveert tijdens 'Tokyo 2020' Als sponsor van de Olympische en Paralympische Spelen belooft Toyota dat de spelen van 2020 de meest innovatie ooit worden. Ontdek snel waarom dit is. Toyota volumemerk met laagste CO<sub>2</sub>-uitstoot Toyota volumemerk met laagste CO2-uitstoot Onderzoeksbureau JATO nam de CO2-emissie van alle in 2017 nieuw verkochte auto’s in Europa onder de loep. Drie keer raden welk volumemerk het best is. Hybride Toyota modellen populairder dan ooit Hybride Toyota modellen populairder dan ooit Onze hybride modellen winnen aan populariteit! Check welke hybride modellen de populairste zijn. Welke van deze hybride modellen is jouw favoriet?