Werken in het groen met de Toyota PROACE

Hovenier John van Marwijk kiest al 35 jaar voor bedrijfswagens van Toyota

John en Jolanda van Marwijk kijken terug op 35 jaar ondernemerschap. Hun hoveniersbedrijf J.T.A. van Marwijk – begonnen aan een keukentafel in Leidschendam – groeit en bloeit nog steeds. Inmiddels werken er zo’n 28 mensen en daar komen dan nog elf onmisbare krachten bij: tien Toyota’s PROACE en een Toyota Landcruiser 3.0. Voor het groen, het gereedschap en het zware trekwerk.

Van HI tot PRO

“Het was 1983 en ik was bijna klaar met m’n opleiding, maar vanwege de crisis nam geen enkel bedrijf personeel aan. Uit noodzaak ben ik voor mezelf begonnen. Ik had alleen een auto met aanhanger. Na een jaar ging ik op zoek naar een bus, zodat ik mijn gereedschap goed kon opbergen. Dat stond veel netter dan los in een aanhanger. Ik zag mijn auto als m’n visitekaartje: wat straal je uit? Het werd de Toyota HiAce. Toyota stond destijds al bekend als betrouwbaar en de prijs-kwaliteitverhouding klopte. Ik ben nooit meer weggegaan.”

/
/
Trekkracht

Naast uitstraling is trekkracht minstens zo belangrijk voor John. “Mijn medewerkers gaan elke dag zwaar beladen op pad. Of het nu gaat om onderhoud of tuinaanleg, we slepen van alles mee. Denk aan grasmaaiers, kruiwagens, kettingzagen, bladblazers. En natuurlijk allerlei bomen, struiken en planten. In de PROACE kunnen we ontzettend veel spullen kwijt en dan nog trekken ze de aanhangers met gemak. Ook werken we geregeld met een shovel of een kraantje, machines die wel drie ton kunnen wegen. Daar hebben we de Landcruiser voor.”

/
Bedrijfszeker rijden

Omdat John altijd met goed en net materiaal bij de klant wil verschijnen, ruilt hij de auto’s iedere vijf jaar in. “Ze hebben dan zo’n 120.000 km gelopen en het enige wat ik in die tijd heb moeten vervangen is de accu. En je hebt het gewone onderhoud natuurlijk. Voor het bedrijf zijn ze volledig afgeschreven, maar de inruilwaarde is aanzienlijk. Ik noem dat bedrijfszeker rijden.” Dat de auto’s er netjes uitzien, betekent overigens niet dat ze elke dag gewassen worden. “Nee zeg, we wroeten tenslotte met onze handen in de aarde, een beetje modder hoort erbij.”

/
Groene verf

Inmiddels zijn ze 35 jaar verder en is het bedrijf een waar begrip in Zuid-Holland. Om te blijven groeien neemt John ook andere bedrijven over, inclusief personeel en auto’s. “Bij het laatste bedrijf dat we overnamen hoorden vier auto’s, maar die hadden ze zelf groen geverfd. Beetje jammer, want dat ziet er niet uit natuurlijk. Die zijn dus binnen 1,5 jaar vervangen door vier nieuwe PROACE-bussen.” Op het nieuwste model van PROACE krijgt hij trouwens veel reactie. “Mensen rijden soms achter me aan omdat ze willen weten wat voor auto het is. Ja, het is echt een stoere bedrijfswagen.”

/

Lees meer

De nieuwe Toyota PROACE bedrijfswagens getest De nieuwe Toyota PROACE bedrijfswagens getest Deze zomer introduceerde Toyota haar nieuwe en verbrede leveringsprogramma van de PROACE bedrijfswagens op de Nederlandse markt. Lees de reacties in de pers! Alles over subsidie op elektrische bedrijfswagens Alles over subsidie op elektrische bedrijfswagens Profiteer van maximaal 5.000 euro per auto Toyota is 'meest betrouwbaar 2019'! Toyota is 'meest betrouwbaar 2019'! Toyota ontvangt van de Consumentenbond het predicaat 'meest betrouwbaar 2019'. Nieuwe brandstoflabels in heel Europa Nieuwe brandstoflabels in heel Europa Rijd je binnenkort naar een skigebied of denk je alvast na over een autovakantie in de zomer? Als benzinerijder zoek je in het buitenland soms langs de (snel)weg tevergeefs naar Euro 95.