De Toyota Corolla 4WD Wagon

Oervader van de crossover in Louwman's Toyota World

De Toyota Corolla is de meest geproduceerde auto aller tijden en daardoor kom je ze, bij wijze van spreken, op elke straathoek tegen. Dat geldt echter niet voor de unieke Corolla die Louwman’s Toyota World recent aan de collectie toevoegde.

Zelfs toen de Toyota Corolla 4WD Wagon, want daar hebben we het hier over, nieuw in de prijslijsten stond, was het al een witte raaf in ons land. Met zijn excentrieke vormgeving van met name de achterzijde én de permanente vierwielaandrijving was het geen vanzelfsprekende keuze voor Nederlandse gezinnen. De auto heeft dan ook amper twee jaar in het Nederlandse leveringsprogramma gezeten.

/
30 jaar dealeronderhoud

De Corolla 4WD die nu in de verzameling is opgenomen heeft een bijzondere geschiedenis. De auto is van 1991 en heeft dertig jaar lang bij dezelfde eigenaar dienst gedaan. In dat licht is de kilometerstand voor Toyota-begrippen maagdelijk: 142.500 km. In al die jaren heeft de eigenaar zijn Corolla bij een officiële dealer laten onderhouden, de map met facturen van aanschaf tot de laatste beurt zijn keurig meegekomen met de auto.

Troetelkind

De eigenaar heeft omwille van zijn leeftijd afstand gedaan van de Corolla 4WD. Hij realiseerde zich terecht dat zijn auto uniek in Europa is en vond dat zijn troetelkind een plek in een museum verdiende. In een uitgebreide brief omschreef de eigenaar hoe trots hij op zijn auto was en wat hij er allemaal mee heeft meegemaakt. Al deden zijn vrienden soms wat meewarig over de Japanse excentriekeling, de voormalige eigenaar heeft gouden jaren met de Corolla gehad. De vierwielaangedreven Toyota is nu één van de exoten in het fysieke merkoverzicht van Louwman’s Toyota World in Raamsdonksveer.

Onderscheidend design

Flitsend design had rond 1991 geen prioriteit, technische degelijkheid wél. Qua vormgeving is de Corolla 4WD Wagon een fijne uitzondering. Hoge achterlichten, bijzondere achterramen en de vouw in de achterklep kenmerken het lijnenspel. Een oerdegelijke 1.6 16V met 105 pk zorgde voor de aandrijving. Extra bijzonder is de omgeving waar dit exemplaar zijn kilometers maakte: het Duitse Stendal. Een onbekend stadje, maar tot de val van De Muur lag het in de DDR. De kans is dus groot dat de 91-er Corolla de eerste ‘westerse’ auto was die de eigenaar na Die Wende kon kopen.

/
Interessante techniek

De vierwielaandrijving van dit model is niet van het kaliber Land Cruiser, maar een hulpmiddeltje bij licht terreingebruik of op gladde wegen. Dat maakt de techniek niet minder interessant. De standaard Toyota Corolla had destijds voorwielaandrijving. Een extra cardanas met daarin opgenomen een viscokoppeling zorgde voor extra tractie op de achterwielen. De auto had permanente 4x4. De viscokoppeling zorgde ervoor dat de aandrijfkracht normaal gesproken alleen naar de achterwielen ging wanneer de voorwielen het niet meer konden bolwerken. Naar wens was met een druk op de knop wel een 50/50-verdeling van de voor- en achterwielaandrijving te kiezen.

Tijd ver vooruit

Met een prijs van omgerekend circa 20.000 euro was de Toyota Corolla 4WD Wagon een prijzige variant in de reeks: een standaard driedeurs Corolla 1.3 kocht je voor nog geen 8.000 euro.
Kijkend vanuit 2019 kunnen we zeggen dat de Toyota Corolla 4WD Wagon zijn tijd ver vooruit was. In feite kun je hem met zijn personenwagencomfort, hoge bouw, veelzijdige aandrijving en onderscheidende uiterlijk best een crossover avant la lettre noemen.

/

Lees meer

Toyota Corolla opnieuw bestverkochte auto ter wereld Toyota Corolla opnieuw bestverkochte auto ter wereld Ook Toyota RAV4 en Camry vertegenwoordigd in top 10 populairste auto’s wereldwijd Toyota is 'meest betrouwbaar 2019'! Toyota is 'meest betrouwbaar 2019'! Toyota ontvangt van de Consumentenbond het predicaat 'meest betrouwbaar 2019'. Toyota streeft altijd naar ‘beter’ Toyota streeft altijd naar ‘beter’ Betere mobiliteit in een betere wereld. Dit is de 3 miljoenste hybride Toyota in Europa! Dit is de 3 miljoenste hybride Toyota in Europa! Sportief rode Corolla Hybrid GR-Sport verkocht aan Spaanse klant