Basketbalrobot vestigt wereldrecord

Toyota wil zijn medewerkers uitdagen hun manier van denken en werken te verbeteren

Onlangs vestigde Toyota’s basketbalrobot CUE3 een Guinness World Record door 2.020 keer te scoren zonder één keer te missen. CUE3 is de derde versie van de basketbalrobot die oorspronkelijk door medewerkers van Toyota in hun vrije tijd was ontwikkeld. Toyota heeft het project overgenomen omdat het de ontwikkeling van de robot ziet als een prachtige uitdaging voor zijn medewerkers om flexibel te zijn en hun werk anders te benaderen.

Hobbyproject

Oorspronkelijk was de basketbalrobot CUE een hobbyproject van medewerkers van Toyota. Zij wilden in hun vrije tijd een robot met kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelen, die elk schot op de basket feilloos zou scoren. De robot was een succes – en dus ook het project. Toyota zag er waardevolle mogelijkheden in en nam het project over. Met als doel: medewerkers in kleine groepjes stimuleren om in beperkte tijd de robot verder te ontwikkelen. Daarmee wil Toyota bereiken dat zij anders gaan denken en hun manier van werken veranderen en verbeteren.

/
Wereldrecord

Na een demonstratie van CUE3 – bij een wedstrijd van het door Toyota gesponsorde basketbalteam Alvark Tokyo – nam Guinness World Records contact op met het ontwikkelingsteam van CUE3. Dat werd uitgenodigd een record te vestigen in de nieuwe categorie "Grootste aantal achtereenvolgende scores uit een vrije worp door een menselijke robot (geassisteerd)". Het team had geoefend met CUE3, maar niet meer dan tweehonderd worpen. Hoelang zou de techniek van CUE3 het bij de recordpoging volhouden? Uiteindelijk trof CUE3 elke twaalf seconden doel, ruim zesenhalf uur lang, 2.020 keer achter elkaar zonder één schot te missen.

/
Het plezier om iets nieuws te creëren

Toyota ziet de voortgaande ontwikkeling van de basketbalrobot als een manier om kleine groepjes medewerkers – die niet zijn gespecialiseerd in robots of AI – te stimuleren om in korte tijd nieuwe dingen te ontwikkelen die niet tot hun dagelijkse werk behoren. Daarmee wil het hen aanzetten om hun werk anders te benaderen en hun manier van werken te verbeteren. Daarnaast wil het ook de buitenwereld verbazen en boeien. Dat noemt Toyota ‘monozukuri’: het plezier om iets nieuws te creëren. Toyota blijft samenwerken met het basketbalteam Alvark Tokyo. Wij kijken ondertussen uit naar CUE4.

Menselijke robot T-HR3

Al sinds de jaren tachtig ontwikkelt Toyota industriële robots voor de autoproductie. En samen met Partner Robot Division ontwikkelt Toyota ook ‘sociale robots’, die artsen, zorgverleners en patiënten, ouderen en mensen met een beperking ondersteunen. Lees bijvoorbeeld over Toyota’s menselijke robot T-HR3, die mensen op een veilige manier kan helpen: thuis, op medisch gebied, op bouwplaatsen, in rampgebieden en zelfs in de ruimte.

Lees meer

Dit is het bijzondere verhaal van basketballer CUE4 Dit is het bijzondere verhaal van basketballer CUE4 GeCUE4 is een boomlange basketbalspeler. Alleen is CUE4 geen mens. Maar wat dan wel? Woven City: de ultieme, duurzame stad van Toyota Woven City: de ultieme, duurzame stad van Toyota Toyota bouwt met Woven City stad van de toekomt met verbonden ecosysteem op basis van waterstof. Toyota presenteert: Driven – het verhaal van Pol Fàbrega Toyota presenteert: Driven – het verhaal van Pol Fàbrega Hoe breng je een revolutie teweeg in ons huidige voedselsysteem? Pol Fàbrega doet een dappere poging. Jetze Plat is ‘Paralympisch sporter van het Jaar 2019’! Jetze Plat is ‘Paralympisch sporter van het Jaar 2019’! Handbiker en paratriatleet pakt prestigieuze onderscheiding tijdens feestelijk NOC*NSF Sportgala