Al drie generaties gek van Toyota

"Ook mijn zoon van negen is helemaal weg van mijn MR2 uit 1985!"

Martijn Droog (40) uit Wervershoof komt uit een echt Toyota-gezin. Zijn vader rijdt het merk sinds 1975. Zelf is Martijn toe aan zijn negende Toyota. “Wat ik mooi vind, is dat Toyota letterlijk elke dag naar verbeteringen streeft. Al is het maar een schroefje dat beter kan...”

De eerste herinnering

Zijn allereerste Toyota-herinnering? Martijn weet het nog goed. “Het was mijn verjaardagspartijtje, ik was zes of zeven jaar geworden. Met mijn vriendjesgingen we in onze rode Corolla naar het zwembad, dikke pret natuurlijk. Er is zelfs nog een foto van, een groepje uitgelaten kinderen dat poseert voor de auto.” Een andere herinnering aan de vroegere gezinsauto is minder vrolijk. “In 1989 kwam er een steentje tegen de voorruit en die versplinterde in duizend stukjes. Auto’s hadden toen nog ruiten van hard glas. Gelukkig raakte niemand gewond.”

/
Geen twijfel over de eerste aankoop

Martijn raakte rond zijn 15e in de ban van Toyota. Het was de tijd dat de Celica meerdere malen wereldkampioen werd in de rallysport. Toen Martijn in 2002 geld genoeg had om een auto te kopen, hoefde hij niet na te denken. “Ik was verliefd op de MR2. Een dealer in de buurt had er één te koop staan voor 2.450 euro. Dat de auto die prijs eigenlijk niet waard was, wilde ik toen niet zien. Een jaar later ben ik toch overgestapt op een grijze Corolla liftback uit 1992, een kwalitatief betere auto.”

/
De eerste Prius

Vier jaar later ruilde Martijn deze auto in voor een nieuwere Corolla. In 2011 stapte hij over op een Prius uit 2004. “De techniek sprak mij aan, maar ook mijn Hollandse zuinigheid deed mij voor een hybrid kiezen,” lacht Martijn, die adviseur is op het gebied van onderwijshuisvesting. “Ik vond het daarbij oprecht een mooie auto. Daar stond ik toen redelijk alleen in. Ik herinner me dat ik mijn Prius aan mijn vriendengroep liet zien. Een van hen vroeg: ‘Mag je met die auto ook de snelweg op?’ Ach, een beetje pesten. Dat kon ik wel hebben.”

“Dat ik fan ben van Toyota komt doordat de techniek steeds verder wordt ontwikkeld”

Steeds verbeteren

In 2014, Martijn en zijn vrouw Moniek hadden inmiddels twee kinderen, kwam er een tweede auto, een AYGO. De Prius maakte in 2015 plaats voor een witte Auris TS Hybrid en met de geboorte van het derde kind werd de AYGO ingeruild voor een grotere witte Verso. Begin 2019 liep het leasecontract van de Auris af. Martijn kocht een Prius IV uit 2016. “Dat ik fan ben van Toyota komt doordat de techniek steeds verder wordt ontwikkeld. Er gaat bij Toyota geen dag voorbij of er wordt een kleine verbetering bedacht. Al is het maar een schroefje...”

/
Droom in vervulling

“Mijn huidige Prius denkt aan alle kanten met me mee en rijdt ook nog eens 1 op 21,5. Een heerlijke zakelijke auto.” Inmiddels is het wagenpark van Martijn uitgebreid met nóg een Toyota. Daarmee is het totaal op drie gekomen. “Mijn eerste MR2 was een beetje een miskoop,” vertelt Martijn. “Maar ik ben altijd een liefhebber van dit model geweest. Twee jaar geleden had ik het geld om een droom in vervulling te laten gaan: ik zag een heel bijzondere witte MR2 uit 1985 die ik kon kopen.”

/
Nauwelijks buiten geweest

In advertenties las je vroeger weleens dat een auto ‘altijd binnen’ had gestaan. Een mooi verkoopargument dat zelden te controleren viel. Maar in het geval van de MR2 van Martijn was het écht zo. Zijn MR2 is letterlijk twintig jaar nauwelijks buiten geweest. “De auto is in 1997 door een verzamelaar uit Duitsland gehaald. Die heeft ‘m in een verwarmde showroom gezet. Eens per jaar reed hij een rondje om de motor in beweging te houden. Maar in feite kocht ik in 2017 een vrijwel nieuwe MR2 uit 1985!”

Ook voor de nieuwste generatie

Stilstaan in een verwarmde showroom is goed voor de carrosserie, maar wil niet zeggen dat de auto niet slijt. Martijn heeft zijn MR2 laten restaureren, waarbij onder meer de motor helemaal is gereviseerd. “Ik geniet er vooral van om naar de auto te kijken. Erin rijden doe ik niet zo veel,” bekent Martijn. “Mijn oudste zoon van negen is er helemaal weg van. Inderdaad, de derde generatie.... Zelf ben ik inmiddels van de leeftijd dat ik in mijn vrije tijd ook graag op de racefiets spring.”

/

Lees meer

10 miljoen voertuigen met Toyota Safety Sense 10 miljoen voertuigen met Toyota Safety Sense Het aantal voertuigen van Toyota Motor Corporation dat wereldwijd voorzien is van Toyota Safety Sense heeft de tien miljoen bereikt! Toyota scoort hoog in praktijkverbruiktest ANWB Toyota scoort hoog in praktijkverbruiktest ANWB Zowel in de categorie ‘Klein Benzine’ als Middelgroot Benzine’ staat Toyota aan kop met respectievelijk de modellen Yaris Full Hybrid en de Toyota Prius. Toyota Corolla krijgt gloednieuw multimediasysteem Toyota Corolla krijgt gloednieuw multimediasysteem Nieuw multimediasysteem van Toyota Corolla is krachtiger, sneller en biedt meer connectiviteit dan ooit Opvolger van Toyota Aygo heet Aygo X Opvolger van Toyota Aygo heet Aygo X Toyota blijft het A-segment trouw met een crossover