Wereldpremière van de Toyota Fine-Comfort Ride in Tokyo

De elektrische waterstofauto van de toekomst

Naast de verschillende Concept-i modellen was op de Tokyo Motor Show (28 oktober t/m 5 november) ook de Toyota Fine-Comfort Ride Concept te zien. Een futuristische brandstofcelauto met een super comfortabel en flexibel interieur, kunstmatige intelligentie in de vorm van de ‘AI Agent’ en elektropower met waterstof als duurzame energiebron. Hierbij stoot de Toyota Fine-Comfort Ride alleen water uit.

Revolutionair in alle opzichten

De milieuprestaties van de Toyota Fine-Comfort Ride zijn uitstekend. Deze eerste volledig elektrische auto hoeft niet te worden ingeplugd om stroom uit batterijen te halen, maar is voorzien van een brandstofcel die waterstofgas omzet in elektriciteit. Dat betekent geen uitstoot van CO2 en stikstofoxiden. Enige bijproduct: het volledig onschadelijke waterdamp. In slechts drie minuten tank je de auto vol, waarna je rond de duizend kilometer kunt rijden. Dat is een groter bereik dan de huidige generatie van dit type auto die een actieradius heeft van ongeveer 650 kilometer.

/
Vorm van een diamant

Voor het exterieur van de Fine-Comfort Ride lieten de designers van Toyota zich inspireren door de vorm van een diamant. Het grote passagierscompartiment is aan de voorzijde en in het midden breder dan aan de achterkant. Hierdoor hebben passagiers vooral op de eerste en tweede zitrij maximale ruimte. Door de diamantvorm is de Toyota Fine-Comfort Ride bovendien mooi gestroomlijnd.

 
/
Plek voor zes

Het studiemodel van de Toyota Fine-Comfort Ride is 4,83 meter lang, 1,95 m breed en 1,65 hoog. De wielbasis bedraagt een indrukwekkende 3,45 meter. Hierdoor is er in de ruime sedan plaats voor maar liefst zes zitplaatsen. De stoelen op de eerste en tweede zitrij zijn verstelbaar. Ze kunnen worden omgedraaid, zodat de passagiers tegenover en niet achter elkaar zitten. Bovendien passen deze stoelen zich voor maximaal comfort aan het postuur van de passagier aan. De derde zitrij is een bankje.

/
Stabiliteit en stilte

De Toyota Fine-Comfort Ride maakt handig gebruik van de flexibele indeling die uniek is voor elektrisch aangedreven auto's. Er is zelfs een mogelijkheid om de elektromotor in een wiel te plaatsen. Hierbij zijn de wielen zo ver mogelijk op de hoeken geplaatst. Naast veel ruimte in het interieur levert dit, mede door de geheel vlakke bodem, ook extra stabiliteit en stilte op. Kenmerken die passen bij een premium auto als de Toyota Fine-Comfort Ride.

/
Ruiten als touchscreens

De futuristische auto wordt uitgerust met zelfbesturende technologie en 'artificial intelligence', ofwel kunstmatige intelligentie. Deze wordt toegepast in de 'AI Agent' die emoties herkent en de voorkeuren van de bestuurders leert begrijpen. Informatie is voor alle inzittenden toegankelijk. De ruiten fungeren zelfs als touchscreens. Zo bieden de op de zijruiten geprojecteerde menu's elke denkbare vorm van digitale luxe.

/

In slechts drie minuten tank je de auto vol, waarna je rond de duizend kilometer kunt rijden

 
/
Auto(bus)

Op de Toyota Motor Show wordt ook een nieuw concept voor een waterstofbus voor openbaar vervoer onthuld. Deze Sora krijgt twee zitplaatsen meer dan de bestaande modellen en verschijnt volgend jaar op de markt. De Toyota Fine-Comfort Ride is nog in de conceptfase en kan nog niet de weg op.

/

Lees meer

Toyota heeft laagste CO2-uitstoot! Toyota heeft laagste CO2-uitstoot! Het onafhankelijke onderzoeksbureau JATO heeft berekend dat Toyota de laagste gemiddelde CO2-uitstoot in Europa heeft! Dit is het bijzondere verhaal van basketballer CUE4 Dit is het bijzondere verhaal van basketballer CUE4 GeCUE4 is een boomlange basketbalspeler. Alleen is CUE4 geen mens. Maar wat dan wel? Woven City: de ultieme, duurzame stad van Toyota Woven City: de ultieme, duurzame stad van Toyota Toyota bouwt met Woven City stad van de toekomt met verbonden ecosysteem op basis van waterstof. Toyota presenteert: Driven – het verhaal van Pol Fàbrega Toyota presenteert: Driven – het verhaal van Pol Fàbrega Hoe breng je een revolutie teweeg in ons huidige voedselsysteem? Pol Fàbrega doet een dappere poging.