Toyota schrijft historie in Zweden

Overwinning Toyota Yaris WRC bij Rally Sweden

Voor het eerst sinds 1999 heeft Toyota weer een ronde van het Wereldkampioenschap rally gewonnen en wel met de gloednieuwe Yaris WRC, die voor de tweede keer deelnam! Het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team overtreft daarmee zijn tweede plaats bij de openingswedstrijd van het seizoen, de Rally Monte-Carlo. Bestuurder Jari-Matti Latvala en navigator Miika Anttila schreven de zege op hun naam.

/
Emotionele overwinning

Jari-Matti Latvala kwam aan de leiding nadat kopman Thierry Neuville zaterdag crashte en uitviel. Latvala startte zondag met maar 3,8 seconden voorsprong. Latvala hield het hoofd koel en reed zo naar de overwinning. Hij zette de snelste tijd neer op alle proeven. Hij maakte hiermee zijn voorsprong op zijn tegenstanders groter en genoot alvast van een emotionele overwinning.

In de tweede auto van het team kwam Juho Hänninen probleemloos de laatste dag door waardoor er nog meer constructeurspunten werden verkregen. Daarmee staat TOYOTA GAZOO Racing nu op de tweede plaats in het constructeurskampioenschap en Latvala eerste in het rijderskampioenschap.

Toyota Kikai 2016
 
Uit liefde voor auto's

Na de rally zei teamvoorzitter Akio Toyoda: "Het voelt echt fantastisch om na 17 jaar weer eens een ronde van het Wereldkampioenschap rally te winnen. Ik kijk al erg lang uit naar dit moment, maar ik had nooit durven dromen dat het zo snel zou komen. Ik wil niet alleen elk lid van het team van harte bedanken, maar ook alle fans die zo lang op onze terugkeer gewacht hebben en de overwinning met ons meebeleefd hebben.”

/
 

Toyoda wil daarom graag een verhaal met alle Toyota fans delen: “Vooraf aan de start van Rally Sweden had ik een gesprek met Tommi en Jari-Matti over het communiceren met hun auto. Jari-Matti zei dat hij altijd heel lief tegen zijn auto praat en er ook goed voor zorgt. Tommi zei dat hij een auto zo goed hard kan laten rijden, omdat hij van auto’s houdt. Hun liefde voor auto’s, die voel ik zelf ook. Ik hoop dat we er allemaal van blijven genieten en samen de Yaris nóg verder zullen vervolmaken."

/
 
Verwacht het onverwachte

Viervoudig wereldkampioen rally en teambaas Tommi Mäkinen: "Ik kom woorden tekort om te omschrijven wat ik nu voel, wat we allemaal voelen. Monte-Carlo was een onverwacht resultaat, maar dit had niemand bedacht. Uiteraard speelde geluk een rol bij deze overwinning, maar het is ook te danken aan het grote talent van Jari-Matti en de tomeloze inzet van het team in Finland, Duitsland en Japan. Dit is een bijzondere dag die we nooit zullen vergeten, maar we moeten ook beide benen op de grond houden en keihard blijven werken."

/
 
Beste power stage ooit

Tot slot is het aan de bestuurder van het winnende team, Jari-Matti, om de stemming in het team na dit onvergetelijke weekend samen te vatten: "Ik ben zo ontzettend blij. Een nieuw team met een nieuwe auto die zijn tweede rally wint - ik heb er geen woorden voor. Ik heb mijn beste power stage ooit geracet vandaag. Ik ben het hele team zo ontzettend dankbaar. Nu zijn we ook ontzettend gemotiveerd om zo door te gaan - ik sta te trappelen om naar Mexico te gaan."

/
/
/
 
Volgende stop: Mexico

De derde ronde van het Wereldkampioenschap rally wordt van 9 tot en met 12 maart gereden. Het is de eerste rally van dit jaar op gravel, op grote hoogte en in de hitte, dus zullen de motoren last krijgen van zuurstoftekort en moeten de rijders omgaan met de hoge temperaturen. Dat biedt wel weer een kans voor het TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team om zijn grenzen nog verder te verleggen!