Toyota is terug in het FIA WRC

Juho Hänninen bestuurt Toyota Yaris WRC

Toyota maakt in 2017 een comeback in het wereldkampioenschap rallyrijden (World Rally Championship, WRC). Inmiddels is bekend wie de Toyota Yaris WRC rijdt: dat is de Finse coureur Juho Hänninen. Hij heeft Kaj Lindström als navigator. De eerste race van het FIA WRC vindt in januari 2017 plaats.

De Yaris WRC volgt in de autorace illustere voorgangers op zoals de Toyota Corolla WRC, de Toyota Celica GTFour en andere modellen uit Toyota’s rijke rallyverleden. Sinds begin dit jaar zijn al duizenden testkilometers in de Yaris WRC gemaakt. Deze kilometers maakte het Toyota rallyteam onder leiding van viervoudig wereldkampioen Tommi Mäkinen. Ook Juho Hänninen, de nieuw aangetrokken coureur van de Yaris WRC, is hierbij intensief betrokken. De Fin tekende een jaarcontract voor 2017 met de optie tot verlenging.

/
Juho Hänninen (r.) en zijn navigator,
de 47-jarige Kaj Lindström.
/
Ervaren coureur Hänninen

Coureur Hänninen (35) is al langer de officiële testrijder van de Toyota Yaris WRC. Hij heeft de Yaris van meet af aan mede ontwikkeld en kent de auto door en door. Hänninen deed al flink wat rallyervaring op. In 2010 won hij de Intercontinental Rally Challenge. Een jaar later werd hij eerste in het rallykampioenschap FIA S-WRC. Ook daarna behaalde hij topresultaten in verschillende WRC-races. Teamleider Mäkinen is ervan overtuigd dat Hänninen de perfecte kandidaat is voor de Toyota comeback: “Hij is extreem gemotiveerd en betrokken en heeft veel ervaring in het WRC”.

/
Juho Hänninen (l.) en Tommi Mäkinen,
de teamleider van het rallyteam van
Toyota GAZOO Racing.
Toyota GAZOO Racing

Onder de naam Toyota GAZOO Racing gaat Toyota zich wereldwijd nadrukkelijker bezighouden met activiteiten in de autosport. Namens Toyota GAZOO Racing neemt coureur Hänninen met navigator Lindström in het weekend van 20, 21 en 22 januari 2017 deel aan het FIA WRC. Toyota participeert ook aan het FIA World Endurance Championship (WEC).

Als een droom die uitkomt

“Het voelt als een droom die uitkomt”, vertelt Juho Hänninen. “Om samen te mogen werken met een gepassioneerd rallyteam als dat van Toyota GAZOO Racing is werkelijk geweldig. De Yaris WRC is zonder twijfel een fenomenale auto. Ik kan niet wachten om aan de start van de eerste race in Monte Carlo te verschijnen!”

/

Lees meer

Pieter heeft een zeldzame Avensis Motorsport Pieter heeft een zeldzame Avensis Motorsport Niet normaal en bloedjesnel! Toyota-ambassadeurs over hun eerste sportclub Toyota-ambassadeurs over hun eerste sportclub Ook Dafne Schippers, Ranomi Kromowidjojo, Marit Bouwmeester, Jetze Plat, Chris Vos en Esther Vergeer zijn ergens begonnen. Nieuwe look voor rallykanon Toyota Yaris WRC Nieuwe look voor rallykanon Toyota Yaris WRC Nieuwe look voor Toyota Yaris WRC, waarmee Toyota deelneemt aan WRC-rallyseizoen 2021 Toyota onthult nieuwe Le Mans Hypercar Toyota onthult nieuwe Le Mans Hypercar GR010 HYBRID kersverse troef van Toyota GAZOO Racing voor het World Endurance Championship 2021