Toyota gaat mogelijk de ruimte in met unieke brandstofcel maanauto

JAXA en Toyota bundelen krachten voor internationale ruimteontdekkingsreizen

Toyota en de Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) willen samenwerken op het gebied van internationale ruimteontdekkingsreizen. Als eerste stap versnellen JAXA en Toyota de ontwikkeling van een voertuig met brandstofceltechnologie (waterstof) en drukcabine. Deze vorm van mobiliteit is noodzakelijk voor bemande verkenningsritten over het maanoppervlak. Met de beperkte hoeveelheid energie die naar de maan kan worden getransporteerd zou de maanrover van Toyota en JAXA meer dan 10.000 kilometer kunnen afleggen.

Er zijn al jaren onderzoeken gaande naar de mogelijkheden om het leefgebied van de mens uit te breiden naar Mars of de maan. Om dat te realiseren, moeten robotmissies – zoals onlangs de succesvolle landing van de sonde Hayabusa2 op de asteroïde Ryugu – worden gecombineerd met bemande missies waarbij mensen in speciale voertuigen met een drukcabine op de maan of Mars missies uitvoeren. Op dit vlak concurreren diverse landen met elkaar, waarbij ze steeds betere technologieën ontwikkelen.

Afmetingen maanvoertuig

Het ruimtevoertuig met drukcabine dat door Toyota en JAXA gezamenlijk wordt ontwikkeld, biedt plaats aan twee personen en in noodgevallen zelfs vier. Het voertuig is 6,0 meter lang, 5,2 meter breed en 3,8 meter hoog, gelijk aan het formaat van ongeveer twee compacte busjes. Het voertuig biedt 13 m3 leefruimte.

“Bij JAXA bestuderen we verschillende scenario's en technologieën voor toepassing op specifieke ruimtemissies”, aldus Koichi Wakata, JAXA Vice President. “Bemande ruimterovers zijn een belangrijk ondersteuningselement in de verkenning van de maan, waarvan we ons voorstellen dat die in de jaren 2030 zal plaatsvinden. Wij mikken op een lancering van zo'n ruimterover in 2029.”

/

"De zwaartekracht op de maan is slechts een zesde van die op aarde, terwijl de maan een complex terrein is, met kraters, kliffen en heuvels"

Wakata

Uitdagingen

Wakata: “Het maanoppervlak staat bloot aan straling en veel koudere temperaturen dan de aarde. Ook heerst er een zeer hoog vacuüm op de maan. Voor brede menselijke verkenningsactiviteiten op de maan is een voertuig met een drukcabine noodzakelijk, die in die omstandigheden meer dan 10.000 kilomater kan afleggen. Het maanvoertuig is bestand tegen de zware condities op de maan. Toyota en JAXA werken sinds mei 2018 samen aan het ruimtevoertuig. Die samenwerking heeft tot nu toe geleid tot een voorlopig concept van een bemande rover.”

/

“We bundelen de kennis en krachten van Toyota en JAXA om technische uitdagingen die we tegenkomen, op te lossen. Internationale verkenning van de ruimte is een uitdaging om het onbekende te veroveren. Om zo'n uitdaging aan te gaan, vinden wij het belangrijk om de technologische capaciteiten van ons land te bundelen in een 'Team Japan'. Dankzij onze samenwerking met Toyota kunnen we 'Team Japan' verder versterken en zo de internationale verkenning van de ruimte voortzetten.”

Lees meer

Toyota introduceert mobiele kliniek op waterstof Toyota introduceert mobiele kliniek op waterstof Toyota introduceert eerst mobiele medische eenheid met brandstofcel Toyota brandstofcelmodule voor universeel gebruik Toyota brandstofcelmodule voor universeel gebruik Met vermogen van 60 kW of 80 kW in compacte unit Deze zakelijke voordelen biedt de Toyota Mirai Deze zakelijke voordelen biedt de Toyota Mirai Slechts 12 procent bijtelling en geen aanschafbelasting en wegenbelasting Toyota steunt De Grote Droomloterij Toyota steunt De Grote Droomloterij Koop loten voor De Grote Droomloterij en laat dromen van gehandicapte sporters uitkomen