Eerste mobiele kliniek op waterstof

Mobiele medische eenheid met brandstofcel

Het Kumamoto Hospital van het Japanse Rode Kruis en Toyota beginnen in de zomer van 2021 met het testen van de eerste waterstof-elektrische mobiele kliniek ter wereld. Deze demonstratietests moeten laten zien hoe commerciële waterstofvoertuigen ingezet kunnen worden voor medische hulp, vooral ook bij bijvoorbeeld rampen. De volledig functionele mobiele kliniek op waterstof is ook een manier om bij te dragen aan CO2-reductie.

Medische hulp bij natuurrampen

De afgelopen jaren zijn noodweer en natuurrampen steeds vaker voorgekomen. In die situaties is vaak ook medische hulp nodig, terwijl lokale ziekenhuizen en hulpposten dan juist zonder stroom kunnen zitten. Daarom werken het Kumamoto Hospital van het Japanse Rode Kruis en Toyota sinds de zomer van 2020 samen aan een oplossing. Dat is een door waterstof aangedreven mobiele kliniek. Die is te gebruiken onder normale omstandigheden, maar ook eenvoudig in te zetten bij rampen. Ook is de mobiele kliniek inzetbaar als stroomleverancier.

Stroomleverancier met luchtzuivering

De mobiele kliniek op waterstof is gebaseerd op de Coaster, een compact busmodel. De originele aandrijflijn is vervangen door het waterstofsysteem van de Mirai. Zo is de mobiele medische eenheid fluisterstil en emissievrij onderweg. Met verschillende 100 VAC-stopcontacten kan hij stroom leveren aan verschillende elektrische apparaten. Ook is er een DC-stroomtoevoersysteem met een maximaal vermogen van 9 kW en een capaciteit van 90 kWh. In het interieur is voorzien van airconditioning met HEPA-filter om infecties bij de patiënt te voorkomen.

Stroomleverancier met luchtzuivering
Brede toepassing

Het Kumamoto Hospital van het Japanse Rode Kruis en Toyota geloven erin dat de mobiele kliniek op waterstof een nieuwe waarde toevoegt aan bestaande mobiele klinieken. Met behulp van ieder hun eigen expertise kijken ze naar meer mogelijkheden om de mobiele kliniek op waterstof in te zetten en daarmee zowel medisch personeel als patiënten te ontlasten. Bij de tests van komende zomer zal blijken hoe goed de stroomvoorziening van de mobiele medische eenheid in de praktijk is. Waarschijnlijk zal het voertuig ook ingezet kunnen worden bij allerlei andere zorgtoepassingen.

Lees meer

Toyota GAZOO Racing presenteert GR GT3 Concept Toyota GAZOO Racing presenteert GR GT3 Concept Voorbode van nieuwe GT3-raceauto, plus nog twee modellen GAZOO Racing uitvoering van Toyota Hilux GAZOO Racing uitvoering van Toyota Hilux Prestaties van Toyota in de Dakar Rally dienen als inspiratie voor de Hilux in GAZOO Racing trim Pers rijdt met Toyota GR86: de eerste indrukken Pers rijdt met Toyota GR86: de eerste indrukken Prototype GR86 valt in de smaak Wat is Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren? Wat is Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren? Je hebt recht op een subsidie wanneer je een EV koopt, maar hoe zit het precies?