Tokyo 2020-versie Toyota e-Palette biedt atleten mobiliteit tijdens Olympische/Paralympische Spelen

Twintig exemplaren van volledig autonoom en elektrisch voertuig helpen tijdens innovatiefste spelen ooit

Toyota stelt twintig exemplaren van de speciale e-Palette Tokyo 2020-versie beschikbaar tijdens de Olympische en Paralympische Spelen, die in 2020 plaatsvinden in Tokyo. De geautomatiseerde batterij-elektrische voertuigen vervoeren atleten en hun assistenten via een vaste route door het olympisch en paralympisch dorp. De e-Palettes zijn speciaal aangepast op basis van feedback van atleten over hun mobiliteitsbehoeften tijdens de spelen.

Aangepast aan behoeften (gehandicapte) sporters

De e-Palette is Toyota’s eerste voertuig dat specifiek voor autonome mobiliteit is ontwikkeld. De voor de Olympische en Paralympische Spelen ontwikkelde e-Palette Tokyo 2020-versie is aangepast aan de behoeften van de atleten en voorzien van grote schuifdeuren, elektrische oprijplaten en een zeer ruim interieur. Dat is contrastrijk uitgevoerd om sporters die lijden aan kleurenblindheid te helpen, zitplaatsen en handgrepen die ongeacht iemands lengte eenvoudig zijn te gebruiken en biedt ruimte aan twintig passagiers of vier rolstoelers en zeven (staande) passagiers. Daarmee biedt Toyota – conform de missie van het merk – ‘mobiliteit voor iedereen’.

/
Autonoom rijden met focus op veiligheid

De e-Palette rijdt autonoom dankzij hard- en software voor de besturing en geavanceerde sensors. Met zeer nauwkeurige 3D mapping en het besturingssysteem kan het voertuig op niveau 4 autonoom rijden. Voor de veiligheid is de e-Palette voorzien van een interface die tijdens het rijden communiceert met de mensen rond het voertuig. Lampen aan voor- en achterzijde imiteren oogcontact om voetgangers te informeren over waar het voertuig naartoe gaat. Het autonome rijsysteem signaleert obstakels en past de rijsnelheid aan. Er is altijd een functionaris aan boord die wanneer nodig de besturing overneemt.

/
Snel in- en uitstappen

Het Arrival Control-systeem in de e-Palette zorgt ervoor de het voertuig in het Olympisch en Paralympisch Dorp op zijn route steeds perfect op zijn plaats bij de halte stopt. Daarbij is de opening tussen de lage vloer en de stoep zo klein dat ook rolstoelers de e-Palette snel en eenvoudig kunnen betreden en verlaten.

De inzet van de e-Palette is een essentieel onderdeel van Toyota’s missie om geavanceerde mobiliteit te bieden voor de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo in 2020 – waarvan Toyota de eerste wereldwijde mobiliteitspartner is.

/

Lees meer

Schaatser Kjeld Nuis nieuwe ambassadeur Toyota Schaatser Kjeld Nuis nieuwe ambassadeur Toyota “Niets is onmogelijk” Deze rolstoel is anders dan elke andere rolstoel Deze rolstoel is anders dan elke andere rolstoel Ultralichte rolstoel van koolstofvezel wint Toyota Mobility Unlimited Challenge Dit doet sport met je Dit doet sport met je Onze olympische en paralympische ambassadeurs vertellen over hun passie Dit is de impact van corona op topsporters Dit is de impact van corona op topsporters Paralympiër Jetze Plat aan het woord in inspirerende video