Toyota Mirai legt recordafstand af

1.360 kilometer zonder onderweg te tanken

De Toyota Mirai heeft een nieuw Guinness World Record op zijn naam geschreven. De baanbrekende waterstofauto wist een afstand van maar liefst 1.360 kilometer af te leggen zonder tussentijds te hoeven tanken. Dat is ruim twee keer zoveel dan de officiële WLTP-actieradius van 650 kilometer van de Mirai.

Hypermilers aan het stuur

De Toyota Mirai legde de recordafstand af in het zuiden van Californië. De auto werd bestuurd door Wayne Gerdes en Bob Winger, twee bekende ‘hypermilers’ die in het verleden meerdere zuinigheidsrecords op hun naam schreven door heel slim en rustig te rijden. Ook met de Toyota Mirai wisten de Amerikanen extreem veel kilometers af te leggen zonder tussentijds te hoeven tanken. Met een afstand van 1.360 kilometer werd het vorige record van 1.003 kilometer ruimschoots overschreden, dat eerder dit jaar met de Toyota Mirai in Frankrijk werd behaald.

Toyota Mirai legt recordafstand af zonder te tanken
Toyota Mirai

De Toyota Mirai is een ruime vijfpersoons sedan, waarbij de wielen worden aangedreven door een elektromotor. De stroom wordt geleverd door de brandstofcel onder de motorkap, die waterstof omzet in elektriciteit. De Mirai is voorzien van drie waterstoftanks met een totale capaciteit van 5,6 kg, die eenvoudig in ongeveer vijf minuten zijn volgetankt. De Toyota Mirai is dus een 100% elektrisch aangedreven auto die geen CO2 of andere stoffen uitstoot. Het enige bijproduct dat vrijkomt tijdens het rijden met een waterstofauto (FCEV), is waterdamp.

Toyota Mirai legt recordafstand af zonder te tanken
Emissievrije recordafstand

De Gerders en Winger reden met de Toyota Mirai vanaf het Toyota Research Center in Gardena naar Santa Barbara en vervolgens naar San Diego. Die route werd de volgende dag herhaald. Daarbij werd de eerste dag een afstand van 761 kilometer afgelegd en 599 kilometer op de tweede dag. Daarbij werd de spits niet vermeden en de buitentemperatuur varieerde tussen de 18 en 28 graden Celsius. In vergelijking met een gemiddelde benzineauto is tijdens de recordrit maar liefst 301,2 kg aan CO2-uitstoot bespaard.

Toyota Mirai legt recordafstand af zonder te tanken

Lees meer

5 Toyota's Mirai voor Gasunie 5 Toyota's Mirai voor Gasunie Waterstof-elektrische lease auto voor vijf medewerkers Toyota-Caetano bussen naar Nederland Toyota-Caetano bussen naar Nederland Louwman Group eerste distributeur in Europa President-directeur Shell Nederland, kiest weer voor Toyota Mirai President-directeur Shell Nederland, kiest weer voor Toyota Mirai Marjan van Loon gebruikt waterstof-elektrische auto niet alleen als dienstauto, maar ook als uithangbord voor waterstof Elektrische Toyota Mirai: 1.000 km op tank waterstof Elektrische Toyota Mirai: 1.000 km op tank waterstof Toyota Mirai vestigt wereldrecord en bewijst dat waterstoftechnologie belangrijkste oplossing is voor emissievrij rijden