Dakar 2020: Dit zijn de teams

Bernhard ten Brinke opnieuw in actie met Toyota GAZOO Racing

Toyota GAZOO Racing schrijft voor de 2020-editie van Dakar maar liefst vier teams in. Een van de fabriekscoureurs is de Nederlander Bernhard ten Brinke, die voor de derde keer deelneemt aan Dakar met een Toyota Hilux van Toyota GAZOO Racing. Voor het eerst neemt ook voormalig Formule 1-coureur Fernando Alonso deel aan deze legendarische rally, eveneens met Toyota Gazoo Racing. Benieuwd naar alle teamleden? We zetten ze op een rij.

Vier teams

Voor de komende Dakar Rally (5 t/m 17 januari 2020) heeft Toyota GAZOO Racing vier teams ingeschreven, bestaande uit zowel zeer ervaren rallyrijders als nieuwkomers. Behalve Bernhard ten Brinke en navigator Tom Colsoul zijn dat coureur Nasser Al-Attiyah met navigator Mathieu Baumel, Giniel de Villiers met Alex Haro en Fernando Alonso met Marc Coma. Alle teams rijden in een Toyota Hilux. Toyota GAZOO Racing doet sinds 2012 mee aan de Dakar Rally en is door de overall winst van Nasser en Mathieu van begin 2019 de huidige Dakar-kampioen.

/
Ongekend sterk team

Bernhard ten Brinke schreef met Toyota GAZOO Racing tijdens Dakar 2018 geschiedenis door als eerste Nederlander ooit een etappe in de Auto-categorie te winnen. Bovendien eindigde Bernhard tijdens de afgelopen Dakar Rally regelmatig in de top 10. Drie dagen voor de finish moest hij jammer genoeg echter opgeven vanwege mechanische pech. Maar in 2020 zijn er weer nieuwe kansen! “We staan in januari met een ongekend sterk team aan de start. Alle vier coureurs zijn heel verschillende persoonlijkheden en dat maakt ons tot een zeer sterk collectief", zegt Bernhard ten Brinke.

/
Absolute aanwinst

Bernhard leerde Fernando voor het eerst kennen in de afgelopen Rally van Marokko. Bernhard: “Hij is een zeer prettig mens om mee samen te werken. Gedreven, slim en natuurlijk door de wol geverfd in de autosport. Het is een absolute aanwinst om Fernando in het team te hebben.” Fernando heeft in de autosport een uitstekende staat van dienst. Hij is tweevoudig Le Mans-winnaar, tweevoudig Formule 1-kampioen, de huidige kampioen in het FIA World Endurance Championship met Toyota GAZOO Racing en voormalig winnaar van de 24 uur van Daytona.

/
Nog beter worden

Fernando heeft de nadrukkelijke wens om meerdere vormen van autosport te beoefenen, zodat hij een nog betere coureur wordt. Zijn navigator, Marc Coma, is een bekende in de Dakar Rally. Hij behaalde al vijf Dakar-overwinningen in de Motorfietsen-categorie (Bike). Fernando stapt net als alle andere teamleden in een Hilux van Toyota GAZOO Racing. De Hilux is de perfecte kandidaat voor de Dakar-rally dankzij zijn grote bodemvrijheid, laadruimte en onverwoestbare reputatie. Voor Dakar 2020 is deze pick-up verder verbeterd. Hij wordt aangedreven door een atmosferische 5,0-liter V8-motor, die net achter de voorwielen is geplaatst.

Meer over de Toyota Hilux

Dakar 2020 in Saoedi-Arabië

De komende Dakar Rally vindt voor het eerst in de historie volledig in Saoedi-Arabië plaats. De start is op 5 januari 2020 in Jeddah, aan de Rode Zee. Vervolgens gaan de coureurs richting Riyadh. Hier houdt de rally een rustdag. De tweede helft van de rally doet Rub’ al Khali aan. Dat is met ongeveer 640.000 vierkante kilometer de grootste zandwoestijn ter wereld, ook bekend als ‘Het Lege Kwartier’. De Dakar Rally 2020 eindigt op 17 januari nabij Riyadh, in Al-Qiddiya, een toeristisch megaproject in aanbouw, dat entertainment moet bieden zoals in Las Vegas.

Alle Dakar 2020-teams van Toyota GAZOO Racing op een rij

Navigator Mathieu Baumel (Frankrijk) & coureur Nasser Al-Attiyah (Qatar)

/

Navigator Alex Haro (Spanje) & coureur Giniel de Villiers
(Zuid-Afrika)

/

Navigator Tom Colsoul (België) & coureur Bernhard ten Brinke (Nederland)

/

Navigator Marc Coma (Spanje) & coureur Fernando Alonso
(Spanje)

/

Lees meer

Doe de grote Corolla-quiz Doe de grote Corolla-quiz 55 jaar Toyota Corolla: doe de quiz Pieter heeft een zeldzame Avensis Motorsport Pieter heeft een zeldzame Avensis Motorsport Niet normaal en bloedjesnel! Toyota-ambassadeurs over hun eerste sportclub Toyota-ambassadeurs over hun eerste sportclub Ook Dafne Schippers, Ranomi Kromowidjojo, Marit Bouwmeester, Jetze Plat, Chris Vos en Esther Vergeer zijn ergens begonnen. Nieuwe look voor rallykanon Toyota Yaris WRC Nieuwe look voor rallykanon Toyota Yaris WRC Nieuwe look voor Toyota Yaris WRC, waarmee Toyota deelneemt aan WRC-rallyseizoen 2021