Suzanne Schulting tijdens de Olympische Spelen 2018 in Pyeongchang

Niemand zag hem aankomen: de gouden medaille van Suzanne Schulting op de 1.000 meter! Een historische zege tijdens de Olympische Spelen 2018 in Pyeongchang. Niet eerder won een Nederlandse shorttrackschaatser een gouden plak. De twee topfavorieten uit Zuid-Korea hadden het nakijken; Suzanne was de snelste!

De Olympische Spelen beginnen wat stroef voor de 20-jarige shorttrackster – ze valt tijdens de 500 meter en loopt de finale van de 1.500 meter mis. De gouden plak op de 1.000 meter maakt echter alles goed. Hoe uitzichtloos de situatie ook lijkt, je kunt er altijd sterker uitkomen. Suzanne is het levende bewijs. Gefeliciteerd!

Toyota lanceert de wereldwijde campagne ‘Start Your Impossible’ in Nederland. Een van de gezichten van de campagne is schaatsster Suzanne Schulting. De langebaanschaatsster en shorttrackster laat zien dat niets onmogelijk is en dat iedereen zijn dromen kan najagen. Met andere woorden: geef nooit op en ‘Start Your Impossible’.

Hoe heeft Suzanne het gedaan?

Lees en bekijk het verhaal van Suzanne tijdens de Olympische Spelen 2018 in chronologische volgorde:

Pyeongchang, 22 februari 2018

Yes! Suzanne pakt het goud op de 1.000 meter shorttrack! Een historische zege, ze is de eerste Nederlandse shorttracker die met een gouden plak naar huis komt. Gefeliciteerd! Suzanne moest het opnemen tegen vier andere dames: Kim Boutin uit Canada, de Italiaanse Arianna Fontana en Choi Min-jeong en Shim Suk-hee uit Zuid-Korea.

Suzanne start op de tweede positie, schaatst alsof haar leven ervan afhangt, pakt al snel de koppositie en geeft die niet meer uit handen. “Ik ging maar gewoon rijden en bleef maar op één. Ik kan het echt nog niet geloven”, aldus een dolgelukkige Suzanne na afloop tegen de NOS.

/
Pyeongchang, dinsdag 20 februari 2018

Het zit Suzanne eindelijk mee! Ze plaatst zich gemakkelijk voor de kwartfinales van de 1.000 meter! Suzanne gaat vanaf de start aan kop en geeft deze positie gedurende de race niet af.

Het goede nieuws gaat maar door: de Nederlandse aflossingsploeg met Suzanne wint de B-finale! Sterker nog: met een tijd van 4.03,471 rijden Suzanne, Jorien (Ter Mors) en Lara (van Ruijven) een nieuw wereldrecord! Uiteindelijk gaat Nederland er onverwachts met de bronzen medaille vandoor. In de A-finale zijn twee diskwalificaties en schuift Nederland door naar de derde plaats!

/
Pyeongchang, 17 februari 2018

Het zit Suzanne nog niet mee deze spelen. Ze viel tijdens de 500 meter en komt er ook vandaag in de halve finales van de 1.500 meter niet aan te pas. Ook op de aflossing, waar ze de slotrijdster is, lukt het niet in de laatste ronde een plekje op te schuiven. Hierdoor loopt Nederland de finale mis. Suzanne schaatst dinsdag 20 februari de 1.000 meter.

Pyeongchang, zaterdag 10 februari 2018

De Olympische Winterspelen zijn voor Suzanne Schulting minder goed begonnen dan ze had gehoopt. De shorttrackster gaat in de 500 meter al vroeg in de race onderuit. Ze rijdt op dat moment op de derde plaats. “Ik was aan het doorversnellen en kwam met mijn linkerschoen op het ijs, ik was in één keer weg. Ik was er beduusd van”, aldus de 20-jarige Groningse.

Helaas weet de Nederlandse relayploeg met Suzanne ook niet de finale van de 3.000 meter te halen. Op 20 februari rest de zogeheten B-finale. Op die dag schaatst Suzanne ook de individuele 1.000 meter. En ook op zaterdag 17 februari kan ze nog een gooi doen naar een olympische medaille, namelijk tijdens de 1.500 meter. We duimen voor haar!

Echt een oergevoel

Suzanne Schulting (1997) pakt in januari 2018 bij het EK shorttrack in Dresden zilver op de 1.000 meter. Ze belandt in het totaalklassement met een vierde plaats net naast het podium. In 2016 verovert ze in Sotsji, Rusland haar eerste EK-medaille, een bronzen exemplaar. In februari is het tijd om de hele wereld te veroveren. Haar podium: de Olympische Spelen in Pyeongchang, waar ze uitkomt op alle afstanden binnen het shorttrack. “Ik wil de beste van de wereld worden. Dat is echt een oergevoel”, aldus de schaatsster.

/
Start Your Impossible

Tot en met 2024 is Toyota Motor Corporation wereldwijd TOP Partner van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Daarmee is Toyota de enige global automotive sponsor. In samenwerking met NOC*NSF voorziet Toyota Nederland de olympische en paralympische sporters van TeamNL van een hybride Toyota.

/

Voor Toyota gaat mobiliteit verder dan alleen auto’s; het draait ook om het aangaan van uitdagingen en het waarmaken van dromen. Met de wereldwijde campagne ‘Start Your Impossible’ wil Toyota laten zien dat het onmogelijke mogelijk gemaakt kan worden. Suzanne Schulting is een van de mensen die laat zien wat je met doorzettingsvermogen kunt bereiken.

Lees meer

Voor de sporters en iedereen die uitkeek naar de spelen Voor de sporters en iedereen die uitkeek naar de spelen Toyota trotse sponsor van de olympische en paralympische sporters Jetze Plat is ‘Paralympisch sporter van het Jaar 2019’! Jetze Plat is ‘Paralympisch sporter van het Jaar 2019’! Handbiker en paratriatleet pakt prestigieuze onderscheiding tijdens feestelijk NOC*NSF Sportgala Dafne Schippers en Toyota hebben een olympisch doel Dafne Schippers en Toyota hebben een olympisch doel Autofabrikant en atlete halen tijdens de Olympische Spelen het beste uit zichzelf Toyota e-Palette voor Olympische en Paralympische Spelen Toyota e-Palette voor Olympische en Paralympische Spelen Twintig exemplaren van de e-Palette helpen bij het vervoer van atleten en assistenten tijdens Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo in 2020