‘Het is alles of alles’

Paralympisch sporter Jetze Plat strijdt voor Tokyo

Op een handbike kun je heel hard gaan. Vraag maar aan Jetze Plat (27). Hij is paralympisch kampioen en meervoudig wereld, Europees en nationaal kampioen. Inderdaad, paralympisch, want Jetze mist een deel van zijn benen. Dit voorjaar start hij met de voorbereiding voor Tokyo, om in 2020 een unieke prestatie neer te zetten: twee gouden medailles halen in twee verschillende sporten, handbike en triatlon. “Het is alles of alles.”

Jongensdroom

Op 12 maart 2019 brak Jetze Plat het wereldrecord van Geert Schipper. Hij reed totaal 44,749 km in 1 uur, ruim 2,5 km meer dan het vorige record. Een resultaat waarmee hij zijn jongensdroom verwezenlijkt.

Vanaf Jetzes geboorte was duidelijk dat er iets mis was met zijn benen: zijn ene bovenbeen was te kort en de ander miste volledig. Gewoon lopen en fietsen was er niet bij. Gelukkig ontdekten zijn ouders de handbike, een speciale fiets die je met je armen in beweging brengt. Voor Jetze betekende het vrijheid en onafhankelijkheid. Vanaf dat hij vijf was ‘fietste’ hij zelf naar school. “Ook zwom ik veel, om mijn lichaam sterker te maken. In die jonge jaren ontstond de droom om de beste te worden. In principe had ik een gezond lichaam, dus waarom niet?”

/

‘Eigenlijk wilde ik me niet op twee sporten focussen’

/
Twee sporten

Als topsporter geniet Jetze natuurlijk het meest van winnen. Hij traint er ook keihard voor. “Ik sport zes dagen per week: fietsen, zwemmen, krachttraining. Voor mij is het een levensstijl, ik wil elke dag het maximale eruit halen.” Hoewel het allemaal begon met handbiken, richt hij zich sinds 2014 ook op triatlon, een combinatie van handbiken, zwemmen en wheelen. “Eigenlijk wilde ik me niet op twee sporten focussen, maar omdat ik al zo’n brede zwembasis had, werkt het perfect. Alleen het wheelen – racen met een rolstoel – moest ik me eigen maken. Ook dat is gelukt.”

Lekke band

Wie de prestaties van Jetze bekijkt ziet vooral overwinningen. Sinds 2017 is hij zelfs houder van het parcoursrecord van de Ironman op Hawaï. “Voor sommige mensen lijkt het normaal als ik win en zou verliezen slecht zijn. Maar zo zit ik er niet in. Ik moet me richten op waar ik goed in ben en ervoor zorgen dat ik in optimale vorm aan de start sta. Uiteindelijk gaat het erom dat je nooit opgeeft. Ook niet als je onderweg pech hebt gehad, bijvoorbeeld een lekke band. Je bent pas klaar als de eerste gefinisht is.”

/
Andere mensen helpen

Naast het sporten geeft Jetze ook presentaties en clinics. “Als topsporter ben je altijd met jezelf bezig”, legt Jetze uit. “Ik wilde me niet volledig opsluiten in het sporten. Daarom vertel ik mijn verhaal aan mensen die door een ongeluk of een ziekte in een rolstoel terecht zijn gekomen. Voor deze mensen lijkt het alsof hun leven ophoudt, maar ik wil ze graag vertellen wat voor mogelijkheden er zijn. Niet dat ze topsporter moeten worden, maar om hun leven breder te maken. Ik vind het echt heel tof om mensen te kunnen helpen.”

Mobiel onafhankelijk

Sinds Jetze atleet is van TeamNL kwam ook Toyota op zijn pad. “Geweldig dat Toyota mij sponsort. De onafhankelijkheid die ik vroeger als kind met de handbike kreeg, heb ik nu met mijn auto.” Jetze rijdt in een Toyota PROACE, met voldoende ruimte voor twee handbikes, twee rolstoelen en een vracht aan extra wielen. En natuurlijk aangepast op zijn situatie. “Hoewel mijn benen te kort zijn, kan ik met een prothese gelukkig zelf autorijden. Toyota heeft de automaat aangepast, zodat het gas- en rempedaal aan de linkerkant zitten. Vrij om te gaan dus.”

/
Motorcross

Het leven van een topsporter vraagt wel om offers. Toch ziet Jetze dat niet zo. “Ik heb niet het gevoel dat ik iets opgeef. Oké, ik ga niet naar de kroeg of naar verjaardagen, maar ik doe wel elke dag waar ik het meeste van geniet. Het enige waar ik soms van baal is dat mijn crossmotor elf maanden lang in de schuur staat. Motorcross is echt een hobby, maar het is niet verstandig omdat het blessuregevoelig is. Pas na het seizoen heb ik tijd om andere dingen te doen. Dan haal ik de motor meteen uit de schuur.”

/
Kwalificaties

Inmiddels is de training voor Tokyo begonnen, want de kwalificaties staan voor de deur. Het handbiken begint in mei en eindigt vlak voor Tokio 2020. “In die periode zijn er meerdere wedstrijden die meetellen voor de ranking. Als je nu een slechte dag hebt, word je harder afgestraft omdat je een kwalificatiemoment mist. Bepaalde wedstrijden moet je er dus gewoon staan.” Bij de triatlon kwalificeert de top zes van de wereldranglijst zich rechtstreeks. “Op dit moment sta ik eerste. De uitdaging is om in de periode van juni 2019 tot juni 2020 in die top zes te blijven.”

Duidelijke doelen

Met vertrouwen kijkt Jetze uit naar Tokyo. De parcoursen zijn net bekend geworden en ook daar wordt hij blij van. “Zeker met handbiken maken we flink wat hoogtemeters. Daar houd ik wel van omdat ik het vermogen heb om daar goed overheen te kunnen. Het is dan gemakkelijker om de groep wat kleiner te maken dan wanneer het een vlak parcours is.” Het is duidelijk. Voor Jetze ligt de focus volledig op Tokyo in 2020: eerst kwalificeren en dan twee keer goud.

/

Lees meer

De nieuwe Toyota PROACE bedrijfswagens getest De nieuwe Toyota PROACE bedrijfswagens getest Deze zomer introduceerde Toyota haar nieuwe en verbrede leveringsprogramma van de PROACE bedrijfswagens op de Nederlandse markt. Lees de reacties in de pers! Alles over subsidie op elektrische bedrijfswagens Alles over subsidie op elektrische bedrijfswagens Profiteer van maximaal 5.000 euro per auto Toyota is 'meest betrouwbaar 2019'! Toyota is 'meest betrouwbaar 2019'! Toyota ontvangt van de Consumentenbond het predicaat 'meest betrouwbaar 2019'. Nieuwe brandstoflabels in heel Europa Nieuwe brandstoflabels in heel Europa Rijd je binnenkort naar een skigebied of denk je alvast na over een autovakantie in de zomer? Als benzinerijder zoek je in het buitenland soms langs de (snel)weg tevergeefs naar Euro 95.