Ott Tänak pakt titel WRC!

Toyota GAZOO Racing-coureur wereldkampioen Rally’s

Fantastisch nieuws van het WRC-team van Toyota GAZOO Racing: coureur Ott Tänak en zijn navigator Martin Järveoja hebben de eerste positie in het rijdersklassement van het World Rally Championship (WRC) 2019 veiliggesteld. Het is voor het eerst dat een Estse coureur de rijderstitel pakt. Toyota GAZOO Racing kan ook nog kampioen in het teamklassement worden, dus het blijft nog even spannend.

Alles gegeven

Tänak en Järveoja eindigden met hun Toyota Yaris WRC in de Rally van Spanje op de tweede plaats. Ze hebben daardoor genoeg punten verzameld om de rijderstitel veilig te stellen. Tänak: “De druk was enorm hoog en ik wist dat ik mij geen enkele fout kon permitteren. Aan het begin van de rally moest ik hier nog aan wennen, maar verderop in de rally begon ik mij relaxter te voelen. Ik heb alles gegeven en dat heeft zich uitbetaald. Complimenten voor alle teamleden, zij hebben een ongelooflijke prestatie geleverd.”

/
Power Stage

Tänak is op stoom in het huidige WRC-kampioenschap. Hij won al zes van de twaalf verreden rally’s en begon de Rally van Spanje met een comfortabele voorsprong van 28 punten. Om de titel veilig te stellen moest hij in de laatste etappe – de zogeheten Power Stage – alles geven. Dat deed Tänak dan ook. Hij was met zijn Toyota Yaris WRC uiteindelijk 3,6 seconden sneller dan alle andere deelnemers. Goed voor een tweede plaats overall, vijf bonuspunten en definitief de koppositie in het rijdersklassement.

/
Grote druk

Tommi Mäkinen, teamleider: “Dit is een historische gebeurtenis; we hebben een nieuwe wereldkampioen! Een enorme beloning voor het hele team, dat samen met Ott en Martin zo hard heeft gewerkt om dit mogelijk te kunnen maken. De druk op hun schouders was groot en als voormalig rallykampioen weet ik hoe dat voelt. Wat beiden ondanks de druk lieten zien in de Power Stage, is werkelijk ongelooflijk. We maken als Toyota GAZOO Racing nog steeds kans op de wereldtitel en gaan in Australië ons uiterste best doen om ook die te veroveren.”

/
Gefeliciteerd, namens de grote man

Akio Toyoda, President Toyota Motor Corporation, is ontzettend trots op de prestaties: “Beste Ott en Martin, van harte gefeliciteerd met de allereerste Estse wereldtitel in het wereldkampioenschap rally! Het is geweldig om te zien hoe onze Toyota Yaris WRC wordt toegejuicht door zoveel rallyfans uit Estland, op weg naar het wereldkampioenschap. We moeten winnen in Australië. Laten we het samen doen!”

/
Australië

Toyota GAZOO Racing maakt met nog één rally te gaan nog altijd kans op het prolongeren van zijn wereldtitel. De volgende WRC-ronde is de Rally van Australië van 14 tot en met 17 november 2019. Het blijft nog even spannend dus. De rijderstitel is binnen, nu nog de wereldtitel voor teams. Duim je mee?

Lees meer

Pieter heeft een zeldzame Avensis Motorsport Pieter heeft een zeldzame Avensis Motorsport Niet normaal en bloedjesnel! Toyota-ambassadeurs over hun eerste sportclub Toyota-ambassadeurs over hun eerste sportclub Ook Dafne Schippers, Ranomi Kromowidjojo, Marit Bouwmeester, Jetze Plat, Chris Vos en Esther Vergeer zijn ergens begonnen. Nieuwe look voor rallykanon Toyota Yaris WRC Nieuwe look voor rallykanon Toyota Yaris WRC Nieuwe look voor Toyota Yaris WRC, waarmee Toyota deelneemt aan WRC-rallyseizoen 2021 Toyota onthult nieuwe Le Mans Hypercar Toyota onthult nieuwe Le Mans Hypercar GR010 HYBRID kersverse troef van Toyota GAZOO Racing voor het World Endurance Championship 2021