Het designproces van Toyota

Onze dromen worden jouw werkelijkheid

Design is een veelomvattend begrip. Het betekent meer dan hoe een product er uitziet. Zo wordt bij het ontwerpen rekening gehouden met beweging, veiligheid en het milieu. En met dat wat het beste aansluit op de wensen van de eindgebruiker. Voordat wij auto’s kunnen leveren voltrekt zich een doordacht designproces. Van de creatieve ideeën van onze ingenieurs tot aan de vormgeving door onze conceptkunstenaars en modelleurs.

Bij het ontwerpen van een nieuw model wordt strikt gewerkt volgens de regels van het Toyota designproces waarbinnen ideeën en de creativiteit vrijelijk kunnen vloeien. We gebruiken ter inspiratie vaak onze persoonlijke ervaringen bij het creëren van unieke en continu evoluerende ontwerpen. Zo was de natuur één van de vele inspiratiebronnen bij het ontwerpen van het dashboard van onze Prius. Hierop is een patroon toegepast dat veel gelijkenissen vertoont met de structuur van bladnerven. Hieronder zie je in zes stappen hoe we van onze droom jouw werkelijkheid maken…

/
 
Concept

Om het concept te creëren, wordt het team gebriefd over de hoofddoelen en de beoogde klantenkring. Vervolgens doen de designers onderzoek om de wensen van de klanten en de nieuwste trends in kaart te brengen. Hierbij wordt uitvoerig gediscussieerd over wat wel en niet zal werken. Als er eenmaal een gezamenlijke visie is ontstaan, wordt het ontwerp doorontwikkeld van concept naar eindproduct. Onze ontwerpers werken samen om het idee te visualiseren aan de hand van ontwerpschetsen. Hierin komen alle ideeën samen ter voorbereiding op de ontwikkelingsfase.

Ontwikkeling

Ontwerpers maken tegenwoordig niet meer hoofdzakelijk gebruik van potloden en viltstiften. Computers hebben de tijd die wordt besteed aan het ontwikkeling van concepten aanzienlijk gereduceerd. Hierdoor hebben de ontwerpers meer mogelijkheden complexe illustraties te creëren. Als de designer tevreden is met het resultaat, gaat een digitale modelleur aan de slag om het design een driedimensionale vorm te geven. Dit vergt bijzonder veel geduld en technische vaardigheden. De specifieke kenmerken van de ontwerpschets moeten namelijk nauwgezet worden omgezet in lijnen en oppervlakken.

/
Kleur

Het model komt ‘tot leven’ door de toevoeging van kleur. Trends in de modewereld en in het interieurdesign dienen hierbij als inspiratiebronnen. Eenmaal voorzien van kleur, krijgt het model een geheel eigen uitstraling. Het is van groot belang dat de kleuren van alle details op elkaar worden afgestemd. Het instrumentenpaneel, het stuurwiel, de stoelbekleding, de dakhemel, het tapijt en andere interieurdetails worden gemaakt van verschillende materialen. Vanuit diverse kijkhoeken wordt uitvoerig gekeken of het interieur een harmonieus geheel vormt. Daarbij worden continu nieuwe materialen toegepast omdat we zoeken naar duurzamere oplossingen. Zoals ons ecoplastic dat wordt gemaakt van planten.

/
Kleimodel

De designer en de kleimodelleur gaan vervolgens samen aan de slag om een driedimensionaal kleimodel te maken. Hiervoor moet het model herhaaldelijk worden bijgeschaafd. Totdat het kleimodel wordt getest en tot in detail wordt afgewerkt. Teamwork is in deze fase een absolute voorwaarde om tot een harmonieus eindresultaat te komen.

/
Interieurmodel

Hoe een ontwerp er ook uitziet op papier of op een computerscherm, er dient altijd een zogenoemde mock-up te worden gebouwd. Dit lijkt zoveel mogelijk op het interieur van de uiteindelijke auto. De modelleur bouwt met behulp van verschillende soorten plastic, metaal en stof een schaalmodel. Dit stelt de ontwerper in staat om het interieur zelf te kunnen ervaren. Ook kijkt hij of alles naar verwachting is. De modelleurs hebben de ingewikkelde taak om de ideeën van de designer om te zetten in iets tastbaars. Zoiets kun je niet leren; dat is een kwestie van jarenlange ervaring.

/
‘Decision Hall’

Voordat het ontwerp wordt voltooid, moet het worden bekeken vanuit het oogpunt van de klant. Om te laten zien hoe het ontwerp eruit zal zien in de echte wereld, wordt het model op een draaiplateau tentoongesteld in de ‘Decision Hall’. Het dak van deze ruimte kan worden geopend, zodat het ontwerp in daglicht kan worden gekeurd. Deze hal beschikt bovendien over speciale verlichting om de lichtomstandigheden op regenachtige dagen en in het donker te kunnen nabootsen. Virtuele projecties maken het mogelijk om tegelijkertijd meerdere auto’s te bekijken.

/

Lees meer

Toyota behoort tot populairste automerken in Europa Toyota behoort tot populairste automerken in Europa Met meer dan 1 miljoen verkochte personenauto’s behaalt Toyota de tweede positie Europese personenautoverkoop Toyota GAZOO Racing presenteert GR GT3 Concept Toyota GAZOO Racing presenteert GR GT3 Concept Voorbode van nieuwe GT3-raceauto, plus nog twee modellen GAZOO Racing uitvoering van Toyota Hilux GAZOO Racing uitvoering van Toyota Hilux Prestaties van Toyota in de Dakar Rally dienen als inspiratie voor de Hilux in GAZOO Racing trim Pers rijdt met Toyota GR86: de eerste indrukken Pers rijdt met Toyota GR86: de eerste indrukken Prototype GR86 valt in de smaak