De Toyota Mirai als duurzame energiecentrale

Twee experts die dat al helemaal voor zich zien

Rijden op waterstof. Dankzij de Toyota Mirai is dat al realiteit. Maar kan de brandstofcel van deze auto straks ook ingezet worden voor de productie van duurzame energie voor Nederlandse huishoudens? Hoogleraar Ad van Wijk en Stedin innovatiemanager Baerte de Brey namen onlangs plaats achter het stuur van een Toyota Mirai om tijdens een rit in die waterstofauto alvast een blik op de toekomst te werpen.

Auto’s met nul CO2-uitstoot. Daar moet Nederland volgens Ad van Wijk zo snel mogelijk naartoe. Als deeltijdhoogleraar Future Energy Systems bij de TU in Delft is hij daarbij een groot voorstander van waterstof. Maar dan wel in combinatie met een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit. Een brandstofcel levert namelijk 100 kilowatt energie, rekent Van Wijk voor. “Genoeg om de stroom voor zo’n honderd woningen te produceren, die daar in de winter tot twee of drie dagen op kunnen draaien.”Waterstof van ver

Terwijl Van Wijk in de opvallende stille Mirai door het Nederlandse landschap zoeft, legt hij uit dat waterstof ook van duurzame energiebronnen, zoals zonne-, wind- en waterkrachtenergie, kan worden gemaakt. Als voorbeeld noemt hij IJsland: slechts 300 duizend inwoners, maar wel een land met heel veel waterkracht en geothermie. “Dat overschot aan duurzame energie kan naar Europa. Je maakt er eerst waterstof van en dan per schip naar Rotterdam. Vanaf die plek distribueer je het onder tankstations.”

Aan je woning koppelen

Daarna is het een kwestie van tanken en de waterstofauto aan je woning koppelen. Daar levert de brandstofcel vervolgens duurzaam opgewekte elektriciteit. Een energiecentrale aan huis dus.

/


Energie terug leveren

In Japan gebeurt het al: daar leveren waterstofauto’s al energie aan woningen. Vehicle to home heet dat. “In Nederland willen we daar nog een schepje bovenop doen”, vertelt Baerte de Brey, de innovatiemanager bij elektriciteitsnetbeheerder Stedin. “Vehicle to grid, waarbij je de opgewekte stroom ook echt aan het elektriciteitsnet terug levert.”Piekbelasting verdelen

De Brey: “Bedrijven als Toyota gaan de komende jaren heel veel met dit soort waterstofauto’s komen en we willen graag met hen onderzoeken of we de energie uit de auto kunnen teruggeven aan het net. Dat helpt ons om de piekbelasting op het elektriciteitsnet beter te verdelen.”

Duurzaam én praktisch

Daarnaast vindt Stedin waterstofauto’s ook interessant voor de eigen organisatie. Naast het duurzame aspect is daar ook een praktische reden voor, vertelt De Brey: “Als er elektriciteitsstoringen zijn, kunnen onze storingsmonteurs namelijk niet opladen met hun elektrische auto...”

Lees meer

Personenvervoer kiest voor Toyota Mirai Personenvervoer kiest voor Toyota Mirai Of het nu gaat om kinderen, ouderen of mensen met een beperking, de chauffeurs van Noot Personenvervoer vervoeren iedereen met de grootste zorg. Taxi! Toyota Mirai is eerste waterstoftaxi in Nederland Taxi! Toyota Mirai is eerste waterstoftaxi in Nederland Gemeente Den Haag krijgt eerste taxivloot op waterstof. 35 Toyota’s Mirai rijden in de Hofstad taxiritten. Waterstofauto’s snel goedkoper dan hybride auto's Waterstofauto’s snel goedkoper dan hybride auto's Professor Katsuhiko Hirose ontwikkelt bij Toyota waterstofauto’s. Hij vertelt over de ontwikkelingen van waterstof en de toekomst van mobiliteit. Hybride belangrijke aandrijfvorm in transitietijdperk Hybride belangrijke aandrijfvorm in transitietijdperk Meer dan twintig jaar geleden bracht Toyota haar eerste hybride auto op de markt. Sinds die tijd is de vraag naar schone mobiliteit alleen maar gestegen.