35 Toyota’s Mirai vormen eerste Nederlandse taxivloot op waterstof

Actieradius en emissievrije aandrijflijn zijn ideaal voor taxiritten

Toyota dealer Louwman Den Haag heeft 35 Toyota’s Mirai afgeleverd aan Noot Personenvervoer. Daarmee heeft de gemeente Den Haag de eerste taxivloot op waterstof in Nederland. Toyota voert zijn langetermijnvisie richting nul voertuigemissies uit en zet in op verschillende efficiënte aandrijflijnen. Met de ingebruikname van de taxivloot neemt het aantal in 2019 verkochte waterstofauto’s met 152 procent toe.

Eerste elektrische sedan met brandstofcel

De gemeente Den Haag schreef een aanbesteding uit voor CO2-neutraal vervoer, die door Noot Personenvervoer gewonnen werd. De 35 Toyota’s Mirai – de eerste elektrische sedan met brandstofcel ter wereld – worden ingezet als WMO-vervoer (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Iedereen die niet van het openbaar vervoer kan gebruikmaken, kan een beroep doen op WMO-vervoer. Jaarlijks maken ongeveer 15.000 mensen gebruik hiervan.

/
Volledig emissievrij

De Toyota Mirai is dankzij zijn actieradius en de afwezigheid van emissies perfect geschikt voor gebruik als taxi. Toyota ontwikkelde zelf een Fuel Cell Stack die elektriciteit opwekt door middel van een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. Daaruit ontstaat de elektriciteit waarmee de elektromotor wordt aangedreven. Die elektromotor produceert 113 kW/155 pk en is standaard gekoppeld aan een automatische transmissie. Uit de uitlaat komt alleen water; de Mirai is volledig emissievrij. Is de brandstofcel leeg? Dan tank je binnen enkele minuten eenvoudig kilo’s waterstof. De Toyota Mirai is net zo makkelijk te gebruiken als een benzine- of dieselauto.

/
Trots op de taxivloot

Jan-Christiaan Koenders, Managing Director van Toyota importeur Louwman & Parqui is trots op de taxivloot: “Toyota voert zijn krachtige langetermijnvisie naar nul emissies uit. Het merk introduceerde als eerste de zelfopladende hybride-auto én de eerste elektrische sedan met brandstofcel ter wereld. We zijn trots dat Den Haag met de inzet van 35 Toyota’s Mirai de eerste Nederlandse gemeente is met een taxivloot op waterstof. We prijzen Noot Personenvervoer voor hun drive om het WMO-vervoer met onze waterstoftechnologie te realiseren. Dit is een belangrijke mijlpaal in de energietransitie.”

/

Lees meer

Personenvervoer kiest voor Toyota Mirai Personenvervoer kiest voor Toyota Mirai Of het nu gaat om kinderen, ouderen of mensen met een beperking, de chauffeurs van Noot Personenvervoer vervoeren iedereen met de grootste zorg. Waterstof is hét alternatief voor aardgas! Waterstof is hét alternatief voor aardgas! Waterstof als energiebron is wellicht het grootste geheim van de wereld. Een goed voorbeeld is de Energy Observer die momenteel in Amsterdam ligt. Met de Mirai kun je voortaan tanken in regio Dordrecht Met de Mirai kun je voortaan tanken in regio Dordrecht In 2020 worden zes nieuwe waterstoftankstations geopend. Met de Toyota Mirai kun je dan ook tanken in Dordrecht, Papendrecht, Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht. JAXA en Toyota bundelen krachten voor internationale ruimteontdekkingsreizen JAXA en Toyota bundelen krachten voor internationale ruimteontdekkingsreizen Toyota en de Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) willen samenwerken op het gebied van internationale ruimteontdekkingsreizen.