Marcel erfde de Corolla die zijn opa in 1989 kocht

Een onbetaalbare Toyota Corolla van 114 euro

Opa’s auto, eerste auto, trouwauto, gezinsauto. Zomaar vier steekwoorden die afzonderlijk van toepassing zijn op misschien wel elke Toyota Corolla die sinds 1966 werd gebouwd. De Corolla van Marcel van den Kieboom verenigt ze allemaal en is daarom ronduit onbetaalbaar.

Onlangs zocht Marcel van den Kieboom (33) de dagwaarde van zijn Corolla op. “114 Euro!” lacht hij. Een groter contrast is haast niet mogelijk, want de emotionele waarde van deze bescheiden sedan loopt misschien wel in de miljoenen. De Corolla was zijn eerste auto en zijn trouwauto. En hij bracht er zijn zoontje – die de Corolla ook fantastisch vindt – er voor het eerst mee naar school. Voor Marcel eigenaar werd was de Corolla van zijn opa, die hem naliet aan zijn enige kleinzoon. Inderdaad: onbetaalbaar.

/
Alleen een Toyota is goed genoeg

Het verhaal van deze Toyota Corolla 1.3 XL automaat begint dertig jaar geleden, bij Toyota dealer Wierikx in Bergen op Zoom. Marcel is dan net vier jaar oud. Zijn opa, Ko Bastiaansen, is dan al flink op leeftijd en pas verhuisd. Samen met oma Nellie neemt hij het besluit om nog één keer een nieuwe auto te kopen. Dat moest een Toyota zijn, want opa wilde niks anders.

/
/
Auto wassen

“Toyota is de beste auto”, was de gevleugelde uitspraak van opa Bastiaansen, die Marcel vaak moest aanhoren. Tegenspraak duldde opa niet. De bedoeling was dat opa Bastiaansen een Starlet zou aanschaffen, maar toen bij de dealer een bordeauxrode Corolla 1.3 automaat stond die niet was afgenomen door de beoogde eigenaar was hij snel om. Op 10 januari 1989 werd de Corolla met kenteken TG-46-PT de enige auto die Marcel ooit van zijn grootouders zou kennen. “Elke woensdagmiddag kwamen opa en oma bij ons op de koffie. Ik waste dan de auto voor opa”, zegt Marcel.

Prachtig erfstuk

Ruim acht jaar na aanschaf van de Corolla overleed Ko Bastiaansen op 84-jarige leeftijd, kort daarna gevolgd door zijn echtgenote. De Corolla werd nagelaten aan Marcel, die in al zijn verdriet zijn geluk niet op kon met zo’n prachtig erfstuk. “Opa had opgeschreven dat de auto na zijn dood van mij zou zijn” zegt Marcel, “dat vind ik nog steeds heel bijzonder.” Tot hij zijn rijbewijs haalde bewaarden Marcels ouders de Corolla voor hem.

/
/
Nog steeds een Toyota

In Marcels vriendengroep voerden GTi’s en GSI’s de boventoon, de ‘brave’ Corolla was daar een vreemde eend in de bijt, maar werd onvoorwaardelijk geaccepteerd. Marcel monteerde een originele skirtset en maakte een kofferbakspoiler van een Opel Kadett passend op de Corolla en was even helemaal het mannetje. Tot hij – bezweken aan de lokroep van centrale vergrendeling en elektrische ramen – de Corolla verkocht. “Aan de overbuurjongen, want ik wilde niet dat hij uit beeld zou verdwijnen”, zegt Marcel, die zelf altijd Toyota bleef rijden.

En toen was ie weer terug

Zes jaar later achtte de overbuurjongen de Corolla afgeschreven en deed Marcel het enige juiste: hij kocht ’m terug, inclusief een waslijstje aan mankementen. Met liefde, engelengeduld, technisch inzicht en wat hulp van de dealer bracht hij de Corolla weer terug in goede staat. Ondertussen beleefde hij nog het nodige plezier van donor-Corolla’s van dezelfde generatie. Het avontuur maakte zijn trouw aan het merk Toyota alleen maar groter en de liefde voor de Corolla van zijn opa is inmiddels zowat onvoorwaardelijk.

/
/
Trouwauto

De Toyota reed Marcel en zijn bruid Janneke naar het stadhuis op 22 november 2013, hun huwelijksdag. “Door de Corolla was het alsof oma en opa er ook een beetje bij waren”, zegt Marcel. Zijn zoontje Teun lijkt de autoliefde van zijn vader en overgrootvader te hebben geërfd, want er is geen betere manier om hem te paaien dan hem een ritje in de ‘platte rooie auto’ – zijn bijnaam voor de Corolla – te beloven. “Hij noemt hem ook wel eens de “snelle auto”, omdat hij nou eenmaal wat meer geluid maakt dan onze Verso uit 2012”, grijnst Marcel.

Auto hoort bij familie

Veel rijdt Marcel niet met de Corolla, meestal maakt hij plezierritjes, al dan niet samen met vrouw en kinderen. Hoe lang de Corolla ook stilstaat: als er gereden moet worden start hij altijd. “Deze auto hoort bij onze familie. We houden van die auto en hij gaat nooit meer weg”, zegt Marcel, “tenzij het ooit verboden zou worden om met zo’n oude auto te rijden. Ik hoop dat ie dan een plekje in het Louwman Museum kan krijgen. Dat heeft ie wel verdiend.”

/

Lees meer

Toyota Corolla krijgt gloednieuw multimediasysteem Toyota Corolla krijgt gloednieuw multimediasysteem Nieuw multimediasysteem van Toyota Corolla is krachtiger, sneller en biedt meer connectiviteit dan ooit 50 jaar Toyota productie in Europa 50 jaar Toyota productie in Europa Alle bestverkochte modellen van Toyota in Europa worden ook in Europa gebouwd Toyota GR SPORT Serie Toyota GR SPORT Serie Ontdek nieuw rijplezier met GR SPORT, geïnspireerd op de high-performance GR modellen van Toyota. Bekijk de Toyota GR SPORT serie en kies voor opvallende Gazoo Racing kleuren. Toyota Corolla opnieuw bestverkochte auto ter wereld Toyota Corolla opnieuw bestverkochte auto ter wereld Ook Toyota RAV4 en Camry vertegenwoordigd in top 10 populairste auto’s wereldwijd