Kamelen bij Toyota Nederland

Hoe komen ze hier terecht?

Wie wel eens op bezoek is geweest bij de Nederlandse Toyota distribiteur Louwman & Parqui B.V. in het Brabantse Raamsdonksveer heeft ze vast wel zien staan: de kamelen in de wei aan de rand van het terrein. Hoe komen die daar eigenlijk?

Geschenk van Nederlandse Toyota dealers

Je komt de Siberische kamelen vanzelf tegen als je richting de hoofdingang en showroom van Toyota Nederland rijdt, op een gegeven moment aan de linkerkant. Ze zijn in Raamsdonksveer geboren en nakomelingen van de eerste kamelen die in 1981 op het terrein te vinden waren. De toen vier kamelen waren een geschenk van de Nederlandse Toyota dealers aan Toyota Nederland vanwege de opening van het nieuwe onderkomen in Raamsdonksveer. De grote iconische koepel die onder meer de showroom huisvest, zie je al vanaf de snelweg A27 in het landschap staan.

Kamelen bij Toyota Nederland
Dwars door de showroom

Een van de drie kamelen die momenteel bij Toyota Nederland in de wei staan, heet Boy. Alhoewel de naam anders doet vermoeden gaat het hier om een vrouwtje, 14 jaar oud. De andere twee kamelen zijn haar dochters, te weten Romi (10) en Jami (8). Alle drie de kamelen blijven keurig in de omheinde wei. Dat was vroeger wel anders; de toenmalige kamelen liepen los over het hele terrein. En af en toe banjerde er zelfs een kameel dwars door de showroom. Menig ruitenwisser van de auto’s die hier stonden te glimmen heeft dat niet overleefd!

Kamelen bij Toyota Nederland
Allemaal een heel eigen karakter

Al jarenlang is Jack van Delft (51) de verzorger van de kamelen. Hij kent zijn dames als geen ander en besteedt er dagelijks zo’n twee uur aan. Zijn liefde voor de beesten gaat ver, want ook in het weekend en soms zelfs tijdens zijn vakanties is hij dagelijks bij de kamelen te vinden die volgens hem allemaal een heel eigen karakter hebben. Zo is moeder Boy met de fles grootgebracht en is ze daardoor gewend aan mensen. Beide dochters zijn wat schuwer, aldus Jack. De jongste wil zelfs nog wel eens spugen. Je bent gewaarschuwd.

Klein kameeltje

Dat alle drie de kamelen een vrouwtje betreft, heeft een reden. We hebben wel eens mannetjes gehad maar die hebben de hele dag mot en gaan in het voorjaar achter de vrouwtjes aan. Daardoor vergeten ze te eten en raken ze verzwakt. En dat is wel eens verkeerd afgelopen. Toch zijn we weer op zoek naar een mannetje. Een hengst – het liefst vrijgezel – die een tijdje bij Toyota Nederland wil logeren. Wie weet kunnen medewerkers, klanten en bezoekers van Toyota Nederland dan binnenkort genieten van een klein kameeltje!

Lees meer

Toyota.nl wint opnieuw ‘Website van het Jaar’-verkiezing Toyota.nl wint opnieuw ‘Website van het Jaar’-verkiezing Toyota.nl is opnieuw ‘Beste Automotive Website van het Jaar’! Deze tips helpen je Toyota de winter door Deze tips helpen je Toyota de winter door Zo houd je je Toyota in tiptop conditie Toyota Camry Hybrid: dynamischer design, verbeterde veiligheidstechnologie Toyota Camry Hybrid: dynamischer design, verbeterde veiligheidstechnologie Krachtigere uitstraling, vernieuwd interieur en de nieuwste Toyota Safety Sense voor de wereldwijd bestverkochte grote sedan Toyota onderscheiden met SAFETYBEST award 2021 Toyota onderscheiden met SAFETYBEST award 2021 Onderscheiding vanwege centrale airbags in Yaris