Celica Supra illustreert kwaliteit Toyota

Klassieker uit 1984 ware blikvanger

Ze zijn er nog: klassieke Toyota’s die je, zodra je het portier dichttrekt, het gevoel geven dat je in een tijdmachine bent gestapt en een paar decennia terug in de tijd bent gereisd. In Drachten staat zo’n auto: de Celica Supra uit 1984 van Toyota-dealer Jan Wiebe Tolman. Deze Celica Supra ziet eruit alsof hij gisteren uit de fabriek is gerold.

37-jarige Celica Supra

Maar dat is inmiddels al 37 jaar geleden. Als je de ‘oude’ Celica Supra met een nieuwe Supra vergelijkt, zie je meteen dat er veel is veranderd. De nieuwe Supra heeft welvende, gedrongen lijnen en oogt uitbundig en opwindend. Hij staat op grote wielen en is voorzien van de modernste LED-verlichting. De klassieke Celica Supra heeft – in de stijl van de jaren tachtig – een strakke en vrij eenvoudige vormgeving. Maar je kunt wel zeggen dat de Celica Supra waardig ouder is geworden. Hoewel: bij dit exemplaar kun je je afvragen of van ‘ouder worden’ wel sprake is.

Celica Supra illustreert kwaliteit Toyota
Nóg minstens 40 jaar

Eigenaar Jan Wiebe Tolman vindt beslist van niet. “Deze auto kan nog gemakkelijk veertig jaar mee”, zegt hij. Tolman kocht deze Celica Supra bij een collega die de Toyota uit Frankrijk haalde. “Mijn zoon Jelmer kreeg van hem een appje, met de vraag of hij interesse had in deze Toyota”, vertelt Tolman. Zoiets hoef je hen geen twee keer te vragen. Het familiebedrijf Tolman in Drachten werd in 1983 Toyota-dealer en de liefde voor het merk zit diep. Net als de liefde voor klassieke auto’s. De Celica Supra combineert die twee liefdes op weergaloze wijze.

Celica Supra illustreert kwaliteit Toyota
Perfecte illustratie kwaliteit Toyota

Dat de Celica Supra schittert in de showroom is geen verrassing: “Deze auto trekt de aandacht van klanten en illustreert perfect de kwaliteit waar Toyota voor staat. Dat deze auto nog lang niet moe is, ziet iedereen in één oogopslag. Het is fantastisch om deze Celica Supra naast de nieuwe Supra te zetten. Daar komt-ie uitstekend tot zijn recht.” Maar de Celica Supra is niet alleen een reclameobject. Daarvoor is Tolman teveel liefhebber: “Hij ziet er niet alleen uit alsof hij nieuw is, zo rijdt de auto ook. De Celica Supra is een ontzettend fijne auto.”

Celica Supra illustreert kwaliteit Toyota
Gran Turismo

De Amerikaanse markt werd in de jaren zeventig overspoeld door stoere coupés met krachtige motoren. Dergelijke auto’s vielen in de smaak bij kopers die zochten naar een auto waarmee ze – desnoods supersnel – kilometers konden maken, maar waarmee ze óók konden flaneren. Daarop speelde Toyota in en tilde het succesvolle recept in 1978 naar een – veel – hoger plan met een Celica met een zescilindermotor – een ontspannen Gran Turismo. Deze topversie van de Celica kreeg de toevoeging ‘Supra’. Die groeide uit naar een zelfstandig model, dat door kenners op handen wordt gedragen.

Celica Supra illustreert kwaliteit Toyota
Zescilinder lijnmotor

De zescilinder lijnmotor onder de lange motorkap van de Toyota Celica Supra klinkt zwaar en gewichtig. Het is geen hoogtoerige, nerveuze machine, maar een relaxte krachtbron, die echter ook voldoende spierballen heeft om de Celica Supra een vlot karakter te geven, ongeacht de gekozen versnelling. ‘Gewichtig’ is ook de beste beschrijving voor de besturing en bediening van de Celica Supra. De hele auto voelt stevig, analoog en klaar om heel Amerika te doorkruisen zonder moe te worden.

Celica Supra illustreert kwaliteit Toyota
Smetteloos en foutloos

De Celica Supra van Tolman werd eind 1984 op kenteken gezet in Bourges, Frankrijk. De auto heeft slechts 71.000 kilometer gereden. De eerste eigenaars zorgden goed voor hun Celica Supra. Tolman toont het onderhoudsboekje, waarin staat dat de auto in 1991 zijn 60.000-kilometerbeurt kreeg en dat in 1996 de kilometerstand 65.000 was. Tolman: “We hebben de auto binnenstebuiten gekeerd en slechts één minuscuul roestplekje gevonden, bij het schuifdak. De auto zit nog in z’n eerste lak, het interieur is hagelnieuw, we hebben hem nauwelijks hoeven poetsen. En de techniek is foutloos, precies zoals Toyota het wil.”

Celica Supra illustreert kwaliteit Toyota
‘Ongelooflijk’

Wat Jan Wiebe Tolman betreft, verdient zijn auto het predikaat ‘ongelooflijk’. Dat zegt hij als liefhebber én als dealer: “Ik herinner me de introductie van deze auto nog wel. Net als de nieuwe Supra nú was de Celica Supra toen een fantastisch mooie auto die bij iedereen tot de verbeelding sprak. In Friesland was er niet echt een markt voor. Volgens mij hebben wij destijds één Supra verkocht, in 1988. Maar door deze Celica Supra zie ik dagelijks hoe onze klanten zich realiseren dat de Toyota Supra heel bijzonder is.

Celica Supra illustreert kwaliteit Toyota

Lees meer

Toyota GR Supra is de beste nieuwe sportauto Toyota GR Supra is de beste nieuwe sportauto De GR Supra heeft een van de belangrijkste prijzen van Europa in de wacht gesleept De krachtigste Toyota Supra van Nederland De krachtigste Toyota Supra van Nederland Mai en Mario bezitten de krachtigste Toyota van Nederland. Hun witte Supra Turbo oogt misschien vrij clean en netjes, maar onderhuids is er geen schroefje meer standaard. Toyota GR Supra: bijzondere details van een legende Toyota GR Supra: bijzondere details van een legende De nieuwe Toyota GR Supra barst van de unieke kenmerken, we lichten er een paar uit Toyota GR Supra GT4 Concept voor het circuit Toyota GR Supra GT4 Concept voor het circuit Toyota onthult de GR Supra GT4 Concept, bedoeld om toe te slaan op het circuit. De conceptauto maakt zijn werelddebuut op de Autosalon van Genève (7-17 maart 2019).