Vanaf 1 oktober meer E10 bij de Nederlandse tankstations

Euro 95 krijgt extra aanduiding

Heb jij een Toyota met benzinemotor? Dan zie je vanaf 1 oktober 2019 steeds vaker de brandstof E10 opduiken bij tankstations. Maar wat is E10 precies en kan jouw Toyota er wel op rijden?

Beter voor het milieu

Sinds 12 oktober 2018 hebben Euro 95 en Euro 98 brandstoflabels de toevoeging E5. Die samenvoeging staat voor het percentage ethanol. E5 bestaat voor vijfennegentig procent uit fossiele brandstof en voor maximaal 5 procent uit ethanol.
In het buitenland kon je vaak al kiezen voor E10. Deze brandstof gaan we ook vaker tegenkomen bij tankstations in Nederland. Deze brandstof bevat maximaal 10 procent ethanol. Omdat ethanol wordt gewonnen uit planten als suikerriet, is de samenstelling beter voor het milieu dan bijvoorbeeld de standaard Euro 95.*

/
Meer E10 bij de pomp

Per 1 oktober 2019 zijn tankstations met twee of meer pompinstallaties verplicht om bij minimaal de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden. Dat betekent dat er dus extra ethanol door de brandstof wordt gemengd. Om automobilisten over deze verandering te informeren, is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een informatiecampagne gestart. Via de website www.e10check.nl is er meer informatie beschikbaar.

/
Kun je die E10 wel tanken?

Je hoeft je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Vrijwel alle Toyota’s die gebouwd zijn na januari 1998 kunnen probleemloos op E10 rijden. Er zijn maar twee uitzonderingen: de Avensis 2.0 benzine die gebouwd is tussen juli 2000 en oktober 2008 en de Avensis 2.4 benzine van juni 2003 tot oktober 2008. Die kun je beter laten rijden op SuperPlus 98 of Euro 98. Voor deze twee modellen wordt het afgeraden om E10 te tanken. Ethanol kan bij deze modellen namelijk de brandstofleidingen, brandstofpomp en zelfs de motor beschadigen.

/
Stamt je auto van voor 1998?

Als de Toyota vóór 1998 is geproduceerd, adviseert Toyota om voor de brandstof met label E5 (Euro 98 of SuperPlus 98) te kiezen. Rijd je een ander merk dan Toyota? Doe dan de E10 check. Heb je toch nog vragen over het tanken van E10, neem dan gerust contact op met het Toyota Informatie Center. Deze collega’s helpen u heel graag verder.

* Toyota is positief over biobrandstoffen als ethanol, maar niet als de productie ervan ten koste gaat van de voedselvoorraad of de natuur.

Lees meer

“Hij brengt mij altijd trouw naar huis!” “Hij brengt mij altijd trouw naar huis!” Martien Scheffers reed in twaalf jaar tijd meer dan 1 miljoen kilometer met zijn Toyota Land Cruiser. De onverwoestbare auto is zijn tweede liefde. Zonder problemen op roadtrip met een 23 jaar oude Toyota Starlet Zonder problemen op roadtrip met een 23 jaar oude Toyota Starlet Dat een oude auto nog prima rijdt bewijst deze 23-jarige Toyota Starlet met een roadtrip door Europa. Lees hier het leuke avontuur van Hans en Roxy. Reddingsbrigade vertrouwt op Toyota Land Cruiser Reddingsbrigade vertrouwt op Toyota Land Cruiser Waarom de Nederlandse reddingsbrigade de Toyota Land Cruiser nodig heeft om hun vrijwilligerswerk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Toyota en Make-A-Wish geven Jurre topdag! Toyota en Make-A-Wish geven Jurre topdag! Toyota World bezoeken en rijden in de Celica, Supra en Land Cruiser. Toyota en Make-A-Wish geven de 15-jarige Jurre een 100 procent Toyota Experience!