Zo koppel je een caravan aan

Klaar voor de vakantie met de RAV4 Hybrid

De Toyota RAV4 Hybrid is dé hybride caravantrekker. Met het grootste gemak trekt hij de caravan over de steilste bergen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Een caravan aankoppelen? Met deze video leer je het in een handomdraai.

Een caravan aankoppelen vereist wat voorkennis, maar als je die eenmaal hebt is het vrij eenvoudig. In deze video legt Erik Jan Raijmakers, technisch trainer bij Louwman & Parqui, in heldere stappen uit hoe het werkt en waar je op moet letten. Dé hybride caravantrekker – de Toyota RAV4 Hybrid – assisteert Erik-Jan daarbij.

Vlak terrein

Zorg ervoor dat je aankoppelt op een vlak terrein. Met de rangeerhandgrepen trek je de caravan naar de auto toe. Of wellicht heb je een elektrische bediening. Als je de caravan boven de trekhaak hebt gemanoeuvreerd, zet je de caravan op de handrem.

Naar de trekhaak manoeuvreren

Een caravan aankoppelen begint bij een goede ondergrond. Zorg ervoor dat je de caravan aankoppelt op een vlak terrein. Met de rangeerhandgrepen of met een elektrische bediening manoeuvreer je de caravan naar de auto toe. Als je de caravan boven de trekhaak hebt gemanoeuvreerd, zet je de caravan op de handrem.

Neuswiel optrekken

De volgende stap is het indraaien van het neuswiel. Ga door totdat de caravan ‘vastklikt’ aan de kogel. Als de koppeling tot stand is gekomen, kun je het neuswiel optrekken. Het is heel belangrijk om de losbreekkabel te bevestigen. Mocht je caravan toch losraken, zorgt de kabel ervoor dat hij veilig op de rem gaat.

Stekker bevestigen

Vervolgens gaan we de stekker van de caravan bevestigen. Hierbij is het belangrijk om de lange kabel van de stekker niet op de grond te laten slepen. Let daar dus op. Heeft je caravan een stabilisator? Dan kun je die inschakelen om het comfort van de rit te verhogen. Hierna kun je de handrem van de caravan afhalen, maar doe dat pas als je zeker weet dat je Toyota op de handrem staat. Dat is wel zo veilig.

Spiegels afstellen

Check voor het wegrijden nog even of de achterlichten op de caravan werken en of je spiegels goed staan afgesteld. Kun je in de spiegels niet voorbij de caravan kijken, dan heb je hulpspiegels nodig. Er zijn verschillende varianten mogelijk: een opzetspiegel, een spatbordspiegel en een deurspiegel. Welk spiegeltype je nodig hebt is afhankelijk van de auto.

Hybride proefrit

Ziezo. Zo makkelijk is het dus om een caravan aan te koppelen. Veel plezier op vakantie! Wil je zelf ook ervaren hoe het is om in een hybride caravantrekker te rijden? Maak dan een afspraak voor een proefrit met de RAV4 Hybrid. En ontdek hoe comfortabel en krachtig deze hybride is.

Meer trekkracht nodig?

De Toyota RAV4 Hybrid kan tot 1.650 kilo trekken. Heb je tóch meer trekkracht nodig? De RAV4 met benzinemotor kan tot 2.000 kilo trekken.

Ga naar Toyota.nl/RAV4 voor meer informatie of vraag je Toyota dealer naar de mogelijkheden

Lees meer

Onderzoek ANWB: Toyota RAV4 bijzonder waardevaste crossover Onderzoek ANWB: Toyota RAV4 bijzonder waardevaste crossover RAV4 2.5 Hybrid 2WD heeft na vier jaar en 60.000 kilometer nog 66% van nieuwwaarde behouden Ruitschade? De Toyota-dealer staat voor je klaar Ruitschade? De Toyota-dealer staat voor je klaar Laat ruitschade snel repareren voor je eigen comfort en veiligheid Vijf geweldige eigenschappen van de Toyota RAV4 PHEV Vijf geweldige eigenschappen van de Toyota RAV4 PHEV Deze ruime, comfortabele SUV is voorzien van een plug-in hybride aandrijflijn, intelligente vierwielaandrijving en innovatieve technologie De SUV’s van Toyota: voor ieder wat wils De SUV’s van Toyota: voor ieder wat wils Alle highlights op een rij