De ontwikkeling van de Toyota Mirai

Een revolutie in beeld

Toyota is al sinds 1992 bezig met het ontwikkelen en testen van de brandstofcelauto. Het resultaat is de Toyota Mirai, de eerste betaalbare, in serie geproduceerde Toyota die rijdt op waterstof. Deze video’s laten het unieke ontwikkel- en productieproces zien.

Toyota’s nieuwe brandstofcelauto beoogt niets minder dan autorijden volledig onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Toyota is het eerste automerk dat daadwerkelijk een auto op de markt heeft gebracht die niet alleen specifiek als op waterstof rijdende brandstofcelauto is ontworpen, maar ook nog eens betaalbaar genoeg is om een serieuze concurrent te zijn voor zowel conventioneel aangedreven auto’s als elektrische auto’s.


Die prestatie heeft nogal wat voeten in de aarde gehad: Toyota is in feite al sinds 1992 bezig met het ontwikkelen van de brandstofcelauto als technologisch haalbaar en betaalbaar alternatief. De Mirai is het resultaat van enkele decennia aan ontwikkeling en research. En omdat het hier gaat om nieuwe technologie, en om een nieuwe manier van vervoer, heeft Toyota niets aan het toeval overgelaten als het gaat om de creatie van zijn nieuwe wereldverbeteraar.

Een Toyota uitvinding

Na de revolutionaire Prius, die een benzinemotor met een elektromotor combineerde, ontketent de Mirai een nieuwe revolutie. Zijn brandstofcel, ontwikkeld in eigen huis, produceert voortdurend stroom, dankzij een chemische reactie tussen zuurstof (die hij uit de buitenlucht haalt) en waterstof. Uit de uitlaat komt alleen waterdamp.

Toyota heeft alle technologie ontworpen en bouwt alle Mirai onderdelen zelf; met name de brandstofcel is in de loop der jaren compacter, efficiënter en veiliger geworden. Daardoor kan de brandstofcelauto nu voor een relatief lage prijs worden aangeboden; de Toyota ingenieurs zijn er de afgelopen jaren in geslaagd om de kosten van brandstofcelaandrijving met maar liefst 95 procent te verlagen.

De Mirai is het resultaat van enkele decennia aan ontwikkeling en research.

Testen tot de limiet

Bekijk hier hoe Toyota de technologie van de nieuwe Mirai onderwerpt aan een zwaar testprogramma. Zo weet iedere toekomstige eigenaar van de Mirai zeker dat zijn auto onder elke omstandigheid, in elke omgeving, en bij elke temperatuur, de prestaties zal bieden die hij ervan mag verwachten.

De Mirai in productie

De manier waarop de Mirai wordt geproduceerd is helemaal ingericht op de nieuwe technologie die wordt ingezet. Niet alleen om kosten te besparen of om de technologie optimaal te verwerken tot een praktische auto voor dagelijks gebruik, maar ook om ervoor te zorgen dat de Mirai net zo betrouwbaar wordt als elke andere Toyota die ooit de fabriek heeft verlaten.

Lees meer

Nederland zet de waterstofkraan open Nederland zet de waterstofkraan open De waterstofauto Toyota Mirai rijdt geweldig, maar waar tank je waterstof? Dat kan alleen in Rhoon bij Rotterdam en in Helmond. Maar als de plannen doorgaan is Nederland in 2018 wel een van de eerste landen met een landelijk dekkend netwerk van tankstations. Waterstofauto Toyota Mirai gaat in Nederland de weg op! Waterstofauto Toyota Mirai gaat in Nederland de weg op! De eerste twee exemplaren van onze waterstofauto Mirai zijn 18 januari j.l. in Nederland de weg opgegaan! Speciaal voor deze gelegenheid was Masahisa Nagata, Executive Vice-president Research & Development van Toyota Motor Europe naar ons land gekomen. 2015: De doorbraak van de brandstofcelauto? 2015: De doorbraak van de brandstofcelauto? Toyota neemt met de Mirai het voortouw in de ontwikkeling van brandstofcelauto’s. Toyota Fuel Cell: van toen tot nu Toyota Fuel Cell: van toen tot nu De lancering van de Toyota Mirai – een auto die uitsluitend water uitstoot – is een groot succes.