Het verhaal van de Hilux

De ontstaansgeschiedenis van een legende

De onverwoestbare reputatie van de Hilux is opgebouwd door zeven modelgeneraties, die continu zijn doorontwikkeld en in het zwaarste terrein zijn getest. Van het rijden door een onbegaanbaar ogend poollandschap tot het beklimmen van een actieve vulkaan: de grenzen van het onmogelijke worden steeds verder verlegd. Om volledig te kunnen begrijpen wat de Toyota Hilux tot een legende maakt, gaan we eerst even terug in de tijd…

Het begin

De oorspronkelijke ontwerpen voor de pick-up – die in 1968 voor het eerst werd gebouwd door Hino Motors – vertoonden sterke overeenkomsten met een personenauto. Uiteindelijk werd gekozen voor een ontwerp dat geheel was gericht op de wensen van bedrijfsautokopers die op zoek waren naar een betrouwbaar, robuust en comfortabel vervoermiddel.

De Toyota Hilux werd in eerste instantie geleverd met een 1,5 liter viercilindermotor die voor een topsnelheid van 130 km/u zorgde. Later nam een krachtigere 1,6 liter het stokje over. Omdat de vraag naar vermogen en veelzijdigheid toenam, werd in 1979 een uitvoering met vierwielaandrijving aan het leveringsgamma toegevoegd. Deze stelde eigenaren in staat om ook buiten de gebaande paden hun werkzaamheden te kunnen verrichten.

/
/
Vervoermiddel voor gezinnen

In de loop der jaren werd de Hilux (een combinatie van de Engelse woorden ‘high’ en ‘luxury’) continu doorontwikkeld om te blijven voldoen aan de eisen die in tal van bedrijfstakken aan het model werden gesteld. Hoewel hij was ontwikkeld als bedrijfsauto, werd de Hilux ook steeds meer gebruikt als dagelijks vervoermiddel voor gezinnen. In 1983 herzag Toyota de modelreeks dan ook, waarbij een carrosserievariant met dubbele cabine werd gelanceerd voor gezinnen die het comfort en de ruimte van een personenauto wilden, maar ook de capaciteiten van een traditionele terreinauto.

Door zijn grotere formaat kon dit model alles vervoeren, van gereedschappen voor het werk tot tal van attributen voor een uitje met het gezin. Deze ontwikkelingen leidden tot de introductie van sportievere uitvoeringen die meer op particulier gebruik waren gericht en beschikten over een grotere cabine en een verbeterde geluidsisolatie, waardoor de grenzen tussen bedrijfs- en gezinsauto’s vervaagden.

/
Top Gear-tests

Het duurde niet lang tot de Hilux een reputatie als alles overwinnende auto had gevestigd, waarop het bekende Britse tv-programma Top Gear besloot om zijn capaciteiten op een hoogst ongewone manier te testen. Het idee was om een Hilux uit 1988 met ruim 300.000 kilometer op de teller te ‘doden’.

De pick-up werd onderworpen aan allerlei vormen van automishandeling: hij werd ondergedompeld in zee, gemarteld met een sloopkogel, er werd van grote hoogte een caravan op gegooid en hij werd zelfs in brand gestoken. Hoewel de Hilux uiteraard zwaar beschadigd was, kon er na een eenvoudige reparatie met simpel gereedschap nog steeds mee worden gereden!

/

Dit was voor Top Gear echter nog niet genoeg. In 2007 onderwierpen ze een Hilux uit 2005 aan de ultieme test door er mee van Canada naar de Noordpool te rijden, als eerste auto ooit. De Hilux was slechts licht gemodificeerd met grotere wielen met dikkere banden, een carterbescherming en enkele andere kleine wijzigingen, maar hij bereikte zonder grote problemen deze bijzondere bestemming.

Vervolgens was het slechts een kleine stap van ijs naar vuur, toen presentator James May in IJsland met een Hilux de krater van een actieve vulkaan op reed om stukjes lava te verzamelen. Dit onderstreepte wederom het onverzettelijke karakter van de Hilux, die ook het hoofd koel houdt als het vuur hem letterlijk na aan de schenen wordt gelegd.

/
/
Extreem terrein

In 2008 prepareerde Arctic Trucks – een IJslands bedrijf dat is gespecialiseerd in het modificeren van auto’s voor zwaar terrein – vier Toyota’s Hilux zodat ze als begeleidingsauto gebruikt konden worden tijdens de Amundsen Omega 3 Pole Race naar de Zuidpool. De vier pick-ups waren voorzien van moderne technologie die gebruikmaakte van de warmte van de motor om de sneeuw te smelten, zodat alles ook bij een temperatuur die soms terugzakte tot -30 °C zou blijven werken.

De Hilux bleek beter te zijn opgewassen tegen het uitdagende terrein met ijzige richels, diepe sneeuw en verborgen gletsjerspleten dan de traditionele sneeuwvoertuigen waarmee normaliter sneeuw wordt verplaatst. De Toyota bleek bovendien sneller en zuiniger te zijn en minder CO2 uit te stoten.

 
Hilux in de Dakar Rally

De Hilux wordt continu beproefd in de meest extreme omgevingen ter wereld, waarbij de Dakar Rally een verhaal apart vormt. Bij deze legendarische race moeten auto’s dagenlang duinen, rotsachtig terrein en dikke lagen modder bedwingen in een verzengende hitte.

/

In 2014 bereikten slechts 204 van de 450 auto’s de finish. De epische 9.500 kilometer lange rit door Argentinië en Chili omvatte 13 klassementsproeven, die in totaal ruim 5.000 kilometer lang waren. Giniel de Villiers en Dirk von Zitzewitz finishten met hun Toyota Hilux als vierde overall en werden eerste in de T1.1-klasse voor geprepareerde 4x4-modellen met benzinemotor. In de top 30 van deze klasse nam de Hilux maar liefst 6 plaatsen in beslag.

Je ziet het: de alles overwinnende Toyota Hilux heeft de wereld afgereisd, zo ongeveer alles wat hij daarbij tegenkwam bedwongen en gedurende zeven generaties heeft hij de wijze waarop we reizen opnieuw gedefinieerd. Dit model is gebouwd om intense hitte, snijdende kou en zelfs een sloopkogel te weerstaan, waarmee het veel meer is dan zomaar een auto. Dit is een legende die nog vele generaties voor zich heeft. Toyota presenteert in 2015 de achtste generatie van de Hilux die het succesverhaal van zijn voorgangers ongetwijfeld doorzet.

Ben je ook benieuwd geworden naar de kwaliteiten van de Hilux? Bekijk dan de huidige modelreeks.

Lees meer

Zeehonden redden met de Toyota Hilux Zeehonden redden met de Toyota Hilux Vrijwilliger Kees Kooijmans zou zijn werk voor het Zeehondencentrum Pieterburen niet kunnen doen zonder zijn vaste werkmaatje: de Toyota Hilux. Toyota Hilux: luxe werkpaard in bos en duin Toyota Hilux: luxe werkpaard in bos en duin Om zijn werk als boswachter te kunnen doen heeft Marcel Tielmans een flinke auto nodig. Sinds kort heeft hij zijn werkmaatje gevonden in de Toyota Hilux! Twee perfecte werkmaatjes, PROACE en Hilux Twee perfecte werkmaatjes, PROACE en Hilux Glazenwasser Nico Veenhof van JSL Glazenwasserij liet zijn Toyota PROACE en Toyota Hilux helemaal op maat maken. Lees hier alles over zijn werkmaatjes! De Toyota Hilux is het perfecte werkmaatje De Toyota Hilux is het perfecte werkmaatje Aannemer en instructeur Jos Derks kan zijn werk niet doen zonder zijn stoere Toyota Hilux. Lees hier meer over de Toyota Hilux als werkmaatje.