Wat is waterstof?

Een inleiding over waterstof

Waterstof is schoon, veilig en overal – het wordt in 70 procent van alle materie in het heelal aangetroffen. En juist omdat er zo veel van is, kan waterstof overal gewonnen worden.

Waterstof als energiedrager is twee tot drie keer efficiënter dan conventionele brandstoffen. Je komt verder met minder ‘brandstof’. En omdat het enige bijproduct water is, zijn brandstofcelauto’s CO2-neutraal. Dat geldt ook voor het schadelijke HC en NOx.

Hoe kómen we aan waterstof?

In zijn pure vorm is waterstof een onzichtbaar, reukloos en niet-giftig gas dat lichter is dan lucht. Maar we moeten het wel winnen voor we het kunnen gebruiken, want waterstof komt van nature niet voor als dat pure gas.

Er zijn meerdere manieren om waterstof te winnen. Onder meer met behulp van stoom en vergassing. Maar in Europa is elektrolyse het meest toegepast. Met deze methode wordt elektriciteit door water gevoerd, waardoor waterstof als gas vrijkomt.

En als we elektriciteit gebruiken die met hernieuwbare bronnen is opgewekt, dan kunnen we groene energie nóg groener maken.

Waterstof en de brandstofcel

Om met waterstof elektriciteit op te wekken, hebben we een brandstofcel nodig. Toyota's nieuw ontwikkelde brandstofcel wekt energie op via de reactie van waterstof met zuurstof. Daarbij ontstaat alleen schoon water als bijproduct. Het is een proces dat zich in een fractie van een seconde voltrekt. De elektriciteit voedt de elektromotor die de auto aandrijft.

/

Lees meer

Toyota brandstofcelmodule voor universeel gebruik Toyota brandstofcelmodule voor universeel gebruik Met vermogen van 60 kW of 80 kW in compacte unit Deze zakelijke voordelen biedt de Toyota Mirai Deze zakelijke voordelen biedt de Toyota Mirai Slechts 12 procent bijtelling en geen aanschafbelasting en wegenbelasting Toyota nieuwe partner van waterstofvereniging Missie H2 Toyota nieuwe partner van waterstofvereniging Missie H2 Waterstof en de kracht van sport Waarom Toyota een vrachtwagen op waterstof ontwikkelt Waarom Toyota een vrachtwagen op waterstof ontwikkelt Vrachtverkeer kan en moet milieuvriendelijker