1. Ontdek Toyota
  2. Start Your Impossible
  3. Nederland
  4. Ambassadeurs
  5. Ranomi Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo

'Mijn carrière als topsporter is helemaal af'
Zwemster Ranomi Kromowidjojo ging vanaf haar jonge jaren al voor de medailles. Ze werd drievoudig olympisch kampioen, meervoudig Europees kampioen en meervoudig wereldkampioen.

Wat betekent Start Your Impossible voor jou?

“Start Your Impossible betekent voor mij grenzeloos denken en doen. Iets wat op het eerste moment misschien echt onmogelijk lijkt, omzetten naar een doel, met een plan. En dan stap voor stap ernaartoe werken. Vooral stappen blijven zetten, in beweging blijven en grenzen verleggen!”
Ranomi laat zien dat niets onmogelijk is:

Hoe het begon

Ranomi is letterlijk opgegroeid met zwemmen, “Zag ik als peuter ergens water? Dan sprong ik erin”, lacht ze. Geen wonder dat haar moeder haar zo snel mogelijk op zwemles wilde hebben. “Op m’n vierde had ik A en B en sinds m’n achtste zwem ik wedstrijden. Het plezier zat er al vroeg in.” En dat Ranomi barst van het talent, werd al snel duidelijk. Op haar tiende zwom zij al haar eerste Nederlandse (leeftijds)record op de 50 meter vrije slag. Als 15-jarige maakte Ranomi al haar internationale debuut bij de senioren op het EK kortebaan.

"MIJN DROOM WAS OM TE ZWEMMEN ZOALS IK NOG NOOIT GEZWOMMEN HAD"

Als een speer

Wat daarna volgde, is een indrukwekkende carrière met vele overwinningen op het allerhoogste podium. In 2008 won Ranomi haar eerste gouden olympische medaille en werd ze door het NOC*NSF uitgeroepen tot sporttalent van het jaar. In 2012 pakte ze olympisch goud op de 50 én 100 meter vrije slag en werd ze uitgeroepen tot Nederlands Sportvrouw van het jaar én Europees zwemster van het jaar. In 2017 zwom ze een nieuw wereldrecord op de 50 meter vrije slag. Op de Europees en Wereldkampioenschappen won Ranomi al meer dan zeventig medailles, waaronder 37 gouden.

DE OLYMPISCHE MEDAILLES VAN RANOMI

2012
Engeland
Olympische Spelen, Londen

Goud: 50 meter vrije slag
2012
Engeland
Olympische Spelen, Londen

Goud: 100 meter vrije slag
2012
Engeland
Olympische Spelen, Londen

Zilver: 4 x 100 meter vrije slag
2008
China
Olympische Spelen, Peking

Goud: 4 x 100 meter vrije slag

Volgt haar hart

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 haalt Ranomi, tegen de verwachting in, geen medailles. Ze negeert de negatieve geluiden dat haar beste tijd is geweest. “Met succes, want in 2017 zwom ik mijn beste tijden ooit, met onder andere een nieuw wereldrecord op de 50 meter vrije slag in Berlijn, en zat ik weer bij de wereldtop.” Ranomi heeft een punt gezet achter haar carrière als zwemster, maar haar passie voor zwemmen blijft. Haar nieuwe doel is om mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling.

Gestopt met topsport

De WK kortebaan in december 2021 in Abu Dhabi, waar Ranomi twee keer wereldkampioen werd en in totaal zes medailles won, is de laatste officiële wedstrijd geweest voor de zwemster. “Mijn carrière als topsporter is helemaal af. Zwemmen zal mijn passie blijven, maar niet meer op professioneel niveau. Ik heb altijd geweten dat er meer is dan topsport. Dankzij alle jaren topsport weet ik dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt. Ik ben ervan overtuigd dat deze ervaringen mij nu ook gaan helpen met mijn volgende uitdaging om anderen te inspireren.”

Lees meer over Start your impossible